Gemmológia. Hogy mi a csuda? Kérdezik bizonyára sokan. Az emberek elenyésző százaléka tudja erről a szóról, hogy mit is takar. Ha azt mondom, a drágakövek tanulmányozása, már bizonyára sokan felkapják a fejüket, pedig a kettő egy és ugyanaz.

Szépségük, ritkaságuk és keménységük azok a mérvadó tulajdonságok, amik alapján az emberek különösen vonzódnak a drágakövekhez. Olyan különleges fajták is ide tartoznak, mint például a gyöngy, a korall, vagy a borostyán.

A drágakő fogalma így valójában relatív. Van nagyjából 50-100 féle ásvány, amit drágakőnek neveznek. Ráadásul a drágaköveknek nincsen pontosan meghatározható értéke. Minden darab a maga egyediségében jelent értéket. Nagysága, színének intenzitása, az a tény, hogy mennyire ritkán, vagy sűrűn fordul elő a természetben – nos ezek azok a jellemzők, amik egy drágakő valódi értéket megmutatják.

Egy gyémánt persze “mindent visz”. A “csiszolatlan gyémánt” kifejezés sem véletlen. Benne rejlik a legszebb, legtisztább, legtökéletesebb “tehetség”, ami aztán kibomlik, életre kel egy szakértő kezei között. A gyémánt a legkeményebb drágakő. Lehet sokféle színben játszó: színtelen, sárgás, világos-narancs, barnás, egészen a feketéig.

No és ott vannak a kistestvérek, úgy mint a zafír vagy rubin – a kettő egy és ugyanaz – aztán a smaragd. Aztán vannak utánzatok, az úgynevezett szintetikus kövek, és a tévesen használt, hivatalosan tiltott kifejezés, a féldrágakő: mert hogy ilyen igazándiból nem létezik!

Egy gyémánt csodás ragyogása, csillogása bárkit magával ragad. Sokféle kezelés létezik, amit azért alkalmaznak, hogy a gyémántok sokáig ragyogjanak ugyanolyan fényesen, színeiket megtartva.

A nyers gyémánt, amit kibányásznak, nem elég csillogó és fényes ahhoz, hogy valódi életre keljen. A nyers gyémántot csiszolják, majd a gyémántból kihasított, ép kőre pontosan meghatározott alakú lapocskákat csiszolnak. Ezek összhangja adja a gyémánt fényének és színjátékának tökéletes egységét. Így a gyémánt értéke is nagyrészt az elvégzett munka minőségétől függ.

Hihetetlen mértékű precizitás és odafigyelés, hónapokig tartó munka gyümölcse egy dollár milliókat érő gyémánt. A drágakövek csiszolási módja is sokféle: a briliáns- és smaragdcsiszolás mellett létezik számtalan más módja, a fantázia szab csak sok esetben határt.

Ennek a világának is megvannak a maguk óriásai és legjei. A világ legnagyobb gyémántja a Dél-Afrikai bányából származó Cullinan. Nyers súlya 621, 2 gramm – 3106 karát. No de ha mindent elmesélnék, mi maradna azoknak, akik még jobban szeretnék felfedezni ezt a világot? Így inkább ajánlok néhány írást a témában, amikben színes és izgalmas információk várják a leendő olvasókat:

http://ekszer-ora.hu/hasznos-tudnivalok/a-dragakovekrol/

http://www.caprice.co.hu/fooldal/a-gyemant/hires-gyemantok