Az érték, mint sok más fogalom, relatív. Egyéntől, kultúrától, elfogadástól és még ki tudja mitől függ, hogy valamit értéknek tekintünk vagy épp nem. Ami az egyik ember számára örök érvényű, a másiknak szinte semmit nem jelent. Így értéket sem.

Mitől válik valami fontossá, értékessé? Mi az, ami egy tárgyat, egy helyet, egy gondolatot értékessé tesz?

Az egyediség? Igen, ebben sok igazság van. Egyszeri, megismételhetetlen. Az adott pillanat szülötte, amit érzések, gondolatok burkolnak, fonnak eggyé. Egy emberhez, alkotóhoz, érzés-világhoz köthető. Fogalmazhatunk úgy is: egyszeri és megismételhetetlen. Ilyen értelemben viszont minden az.

Akkor talán a különcség? Ha emberekben gondolkodunk, mint az érték hordozói, akkor ebben is van egyfajta igazság: hiszen a különc emberek másként gondolkodók, és pont a másságukban rejlik az értékük. Hozzáadnak az életükkel, munkáikkal a világhoz valamit, ami még addig nem létezett.

Egy művész, alkotó a saját kis világát vetíti ki a vászonra, formálja valamilyen tárggyá, vagy tervezi meg, ezzel teremtve az utókor számára újat, értékeset. A valódi értéke ebben rejlik, egyedülálló kivitelezésében, magában az alkotás örömében, a teremtés mítoszában.

Az értéket persze minden korban másként ítélik meg. Így lehet egy alkotásról “több bőrt lehúzni”, többféle szemszögből láttatni, elhelyezni térben és időben. Összehasonlítani, véleményt alkotni róla.

Az, hogy valami örök érték, egy személyesebb kapcsolatot feltételez: egy a nagyszüleinktől örökölt bútordarab, festmény, vagy egy számunkra kedves személytől ajándékba kapott porcelán, használati tárgy is képviselhet olyan értéket számunkra, amely fontossá, nélkülözhetetlenné teszi, olyanná, amitől nem szívesen válunk meg.

A Galéria Savaria online piactere telis-tele van olyan értékekkel, amik tulajdonosaik számára fontosak, és bár lehet, hogy fáj a szívük néha, de szeretnék, ha a birtokukban lévő festmény, bútordarab, vagy bármely tárgy értékes darabja lenne új tulajdonosa gyűjteményének, dísze otthonának, vagy olyan megbecsült használati tárgy, melyre vigyáznak, értékként tekintenek.

Lehet ez akár ajándék is. A közelgő karácsony kapcsán, vagy bármilyen alkalomra. Mert az érték, ami számunkra fontos, örök.
Böngésszenek bátran a Galéria Savaria antik piacterén, talán épp most bukkannak rá arra a felbecsülhetetlen kincsre, amit valakinek odaajándékoznának tiszta szívvel.