A Galéria Savarián ha az eladó alkuképesként jelölte meg a termékét, az alkurendszer segítségével könnyedén megteheti az ajánlatát. Az eladó ezt elfogadhatja, elutasíthatja, vagy ellenajánlattal élhet.

Annak ellenére, hogy az alkurendszer jelentősen leegyszerűsíti és átláthatóvá teszi a beérkező ajánlatok kezelését eladók és vásárlók szempontjából is, mégis, gyakori eset, hogy a vásárlók üzenet formájában teszik meg ajánlatukat egy ehhez hasonló üzenet elküldésével: „Ajánlatom 4500 Ft, várom válaszát”.

Ha az üzenetváltásokban sikerül megegyezniük a felhasználóknak, 2 lehetséges forgatókönyv szerint zajlik a vásárlás:

  • A termék árának módosításával
    Az eladó átírja a termék árát a kialkudott összegre, majd megkéri a vevőt, hogy a Megvásárolom gombra kattintva tegye „hivatalossá” a vásárlást. Ezzel két probléma is van.

    Egyrészt lassú, körülményes megoldás, a vevőnek várnia kell, amíg az eladó elvégzi a módosítást, hiszen az eladó ezt lehet, hogy csak később tudja megtenni. A vevő nagyobb eséllyel dönthet úgy, hogy mégsem fejezi be a vásárlást.

    Másrészt – ahogy az eladó módosítja a termék árát –  megesik, hogy egy gyorsabb vásárló lecsapja a terméket az eredeti vevő kezéről. Erre már több alkalommal is volt példa. A hoppon maradt vásárló hiába egyezett meg az eladóval az üzenetrendszeren keresztül, hiába alkudott ki egy számára kedvező árat, az eladónak a tényleges vásárlónak kell odaadnia a terméket. Ez mindkét felhasználónak kellemetlenséget jelentett.

  • Alkurendszer használatával
    Az eladó megkéri a vevőt, hogy tegye meg az ajánlatát az „Ajánlatot teszek” gombra kattintva. Így az eladónak már csak el kell fogadnia azt és a vásárlás szabályosan és ténylegesen is megtörténik. Igaz, ha az eladó nem alkuképesként hirdette meg a terméket, neki ebben az esetben is módosítania kell a hirdetést, hogy az alkuopció bekapcsolásával a vevőnek megjelenjen az ajánlattételi lehetőség az „Ajánlatot teszek” gomb formájában. Eddig mi ezt a forgatókönyvet javasoltuk a felhasználóknak, ha a vevő üzenet formájában tett ajánlatot egy termékre. Igaz, ez sem a lehető legkényelmesebb megoldás. Ugyanúgy időigényes, plusz feladatot ad a vevőnek, ráadásul egy tapasztalatlan felhasználó számára nem biztos, hogy elsőre világos, hogy miért is kellene neki még „ajánlatot tennie”, ha üzenetben már megegyezett az eladóval.

A fentiekből látszik, hogy bármelyik forgatókönyvet is választják a felhasználók, ha a vevő üzenet formájában teszi meg az ajánlatát, a vásárlás folyamata kissé körülményes.

Mi a megoldás?

Új funkció: az eladó ajánlatot csatolhat az üzenetéhez

Az üzenetrendszert kiegészítettük egy további funkcióval, ami kizárólag az eladó számára érhető el. Mostantól az eladó ajánlatot csatolhat az üzenetéhez, ami pontosan úgy működik, mint egy hagyományos, vevő által indított ajánlat. Ha az üzenethez ajánlat tartozik, a vevő azt akár az üzeneten belül is elfogadhatja, de ugyanúgy megtalálja az Ajánlataim menüpont alatt is.

Ezidági az eladónak nem volt lehetősége alkufolyamatot kezdeményezni, mindig a vevőnek kellett elküldenie az első ajánlatot, amire az eladó válaszolhatott elfogadással, elutasítással vagy viszontajánlattal.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a kiegészítés nemcsak a fent vázolt esetekre ad megoldást, hanem általánosságban véve az eladások számát is növelni fogja. Az eladó mostantól bármikor dönthet úgy, hogy egy ajánlattal keresi meg azt az érdeklődőt, akivel beszélgetést folytat.

A funkció nemcsak az alkuképes, hanem a fix áras termékek esetén is használható. Ennek köszönhetően az eladó egy nem alkuképes termék esetén is megspórolhatja a szerkesztést. Emlékeztetőül, az üzeneten belüli ajánlat csatolás lehetősége kizárólag az eladó számára érhető el, ő dönti el, hogy él-e az ajánlatküldés lehetőségével. A vevő tehát továbbra sem küldhet ajánlatot egy nem alkuképes termékre, emiatt a visszaajánlás funkció sem használható ebben az esetben.

Az eladó így csatolhat ajánlatot az üzenethez:

Ajánlat csatolása

A vevőnek így jelenik meg az üzenethez csatolt ajánlat:

Üzenethez csatolt ajánlat

Összefoglalva, ez a funkció az alábbi esetekben lehet hasznos az eladónak:

  • Miután a vevő minden kérdésére megkapta a választ, az eladó egy ajánlattal saját maga is kezdeményezheti az üzlet megkötését.

  • A vevő üzenet formájában tette meg az ajánlatát? Ha megegyeztek a végső árban, az eladónak nem kell átírnia a termék árát, hogy aztán a vevő azon az áron vásárolhassa meg vagy megvárnia, hogy az alkurendszeren keresztül tegye meg az ajánlatát. Egyszerűen ajánlatot csatolhat az üzenethez, amit a vevő könnyedén elfogadhat.

  • Életszerű, hogy az eladó utólag dönt úgy, hogy mégis hajlandó megválni a terméktől egy alacsonyabb áron. Ilyenkor az eladó egy ajánlat csatolásával tudathatja a vevővel, hogy kész megkötni az üzletet. A vevőnek már csak el kell fogadnia az ajánlatot.

  • Ha egy kezdő, internetes vásárlásban még nem járatos felhasználó nehézségekbe ütközik, a tapasztaltabb eladó kézen ragadhatja és segíthet neki a vásárlás teljesítésében. Mivel a csatolt ajánlat az üzenőfelületen belül is megjelenik, a vásárló másodpercek alatt elfogadhatja. Ezzel megtörténik a vásárlás.