Éva Pintér: “in the beginning it was” - compared to world-famous contemporaries!

Más, modernebb keretet is adhatok hozzá!

250.000 HUF 700.81 USD

Guarantee: 30 days  
Local pickup
Item details
Listed: May 03, 2024
Item code: 4730480
Views: 27
Watchers: 1
Offers: 0 offers
Seller

mgyp (25)   
Pest county

Verified user

Positive feedback: 100%
Last login: May 19, 2024
Member since: July 25, 2018
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:abstract
Technique:oil
Style:abstract
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:good for its age
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Az absztrakt expresszionista, illetőleg neo-expresszionista stílusú olaj-vászon festmény igazi remekmű. A vászon mérete 70 x 50 cm, Jelölés jobbra lent: PINTÉR 1990.

Az 1-4. fotó mutatja önmagában az eladás tárgyát.

A klasszikus és a modern művészet, a líra és erotika, a tudomány és a babona, az élet és halál körforgása ötvöződik benne, megannyi gondolatot és érzelmet ébresztve. Egyetemes mondanivalója van érthető szimbólumokkal, a kiugró fekete-vörös színek mellett, csodálatosan változatos, élénk, gyönyörködtető, káprázatos színvilággal.

Középen férfi és nőalak, közöttük gyermek, fejénél a számára még ismeretlen világot kifejező téglalappal, felettük tán a lélekre is utaló szárnyaló madár. A bal szélen egy másik férfialak lehet, fent vörös ördögfej a pokolban. Jobbra álarcos emberalak, tán a varázsló, felfelé szálló lény felette. A szélen tolldíszes, tetovált törzsfőnök, felettük a lelógó kísértő kígyó áldozatával. A Jobb felső sarokban a naprendszer, alul az állat és rovarvilág.

A kivételes tehetségű művész korszakalkotó lehetett volna, ha folytatódik e festmények sora, jobbak a feltételek, s nagyobb a támogatottság. Meggyőződésem, ha e csoda a gazdagabb tájakon születik, világhírű lenne, alkotójával.

Több mint 10 Pintér nevű festő művei találhatóak a különféle művészeti adattárakban, galériákban. Néhány közülük kizárható korábbi halálozási, avagy későbbi születési adatai miatt, s még több azért, mert hasonló modern stílusú, ecsetkezelésű művével nem találkoztam.

Hosszú kutatás után kizártam másokat és nagy biztonsággal állítom, hogy Pintér Éva (1932-1995) lehet a festő. Ezt erősíti a 5-6. fotó. Kedvelt színek, csurgatások, csupán vezetéknévből álló szignók, madárka és más szimbólumok. Az Ön számára kedvező ár meghatározását igazolja az Énekesmadár című alkotással párba állítás, melyet híres galéria 300.000 - 500.000 Ft-ra becsült, s amelynél képünk majdnem 7-szer nagyobb.

Pintér Éva műveinek rekordára a Mutualart nemzetközi művészeti adatbázis szerint 2017-től 11.272 USD, azaz több mint 3,5 MFt, de van 4 és 10 milliós felső becsértékű műve is.

A relatíve alacsony árat még inkább alátámasztják a Google kép szerinti keresővel megjelenített, általa hasonlónak talált, elképesztő aukciós árakat realizáló referenciák. Jean-Michel Basquiat, Jackson Pollock és Joan Miró jelenik meg leggyakrabban, kiknek rekordárai 110,5 - 61 és 37 millió dollár (Mutualart). A többiek művei is több tízezer, százezer, sőt milliósak, dollárban. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy e kép értéke is annyi, de a kereső motor színvonalban hasonlónak találja az említettekkel, s a kevésbé kvalitásos képeket nem méri a nagyokhoz. Példaként az állításomat ítélje meg Ön is a 7. fotó alapján. Talán merészség, de együtt mutatom a legdrágábbal is a 8. fotón, amely egyébként a 2. legdrágább modern festmény volt 2016-2021 között, s egy Leonardóval kiegészített listán a 3. Nem mondom, hogy jobb, de semmiképpen sem kellene szégyenkeznie köztük, sőt.

Pintér Éva a művével együtt látható a 9. fotón, akit csupán néhány éve fedezett fel az egyik legnevesebb galériánk és helyezte a jövő nagy ígéretei közé. Műveinek értéke határozottan felfelé szárnyal, nem indokolatlanul. Festményei tehát befektetésnek is kiválóak.

Pintér Éva (Budapest, 1932 – 1995.)

Az Iparművészeti Főiskolán Ferenczy Noémi tanítványa, ahol 1955-ben végzett. Először a Kecskeméti Művésztelepen alkotott. Az 1960-as években Olaszországban, 1975-ben Moszkvában és Tbilisziben járt tanulmányúton. 1974-ben Erfurtban az I. Iparművészeti Quadriennálén kapott jelentős elismerést, ahol Arany Diplomát kapott. 1975-ben a nyíregyháza-sóstói Nemzetközi Művésztelepen folytatta pályáját.

Változatosan, erős színeket használt és absztrakt motívumokat kompozícióihoz. A művek technikája és hordozója is széleskörű, akvarellek, vegyes-technikával alkotott képek, vagy pauszpapíron megmaradt, gobelin, ill. textilképekhez készített vázlatok, gouache-papír, pasztell és olajfestmények.

Pintér szellemiségét nem a kor „diktálta” szocreál, hanem a Ferenczytől örökölt modern művészet határozta meg. Művei nagy számban szerepeltek kiállításokon és találhatóak meg közgyűjteményekben, pl.: Iparművészeti Múzeum, Fővárosi Képtár, Mezőgazdasági Múzeum, Művelődési és Közoktatási Minisztérium, Jósa András Múzeum, Vay Ádám Múzeum, Vaja Múzeum, s magángyűjtemények, művészetkedvelők féltett kincsei. Ezért is csak elvétve látni alkotásait az internetes műtárgy piacon, s a leghíresebb galériák kínálatában is csak kivételesen fordulnak elő.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup
Pomáz

Others searched for these