Zoltán Fehérvári (ed.): Budapest cinemas - 100 years of Budapest cinema


5.000 HUF 14.08 USD

Item details
Listed: January 08, 2024
Item code: 5525062
Views: 119
Watchers: 1
Offers: 1 offer
Seller

Timogergo (6)  
BUDAPEST

Positive feedback: 100%
Last login: April 25, 2024
Member since: December 18, 2023
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:perfect
Type of binding:limp binding

ELŐSZÓ

A Budapesti mozi 100 éve című kiállítás az első rendezvénye az Ernst Múzeumba tervezett építészettörténeti kiállítás-sorozatnak. Ennek témái azon 20. századi építészeti műfajok, melyek Magyarországon vagy Budapesten is jelentőssé váltak, akár építőművészeti-művészettörténeti, akár kulturális-történelmi szempontból. A kétféle szempont említése itt nem véletlen: az építészetben ugyanis korszakot meghatározónak tartjuk, ha egyszerre több olyan műfaj is születik vagy megy át jelentős változáson, amelynek lényege új típusu köztér, társadalmi tér megteremtése, addig ismeretlen formában és módokon, funkciók szerint. A mozi mint meghatározott társadalmi tér nem létezett a 20. század előtt, és számos jelét láthatjuk annak, hogy induló századunkban és ami az építészetet illeti, legalábbis Budapesten, másnak adja át jelentőségteljes helyét.

A műfaj tudományos feldolgozásának körülményei szerencsések. A mai tudományelméleti- és kritikai elvárásoknak (a mindenkori tudományos gondolkodás felsőbbrendűségét képviselő álláspont helyett figyelembe vétele más gondolkodási módoknak is, a minél szélesbb körű társadalmi kontextusból nyert adatok történeti tényekként való megismerése és érvényesítése útján) természeténél fogva felel meg, hiszen létrejöttében technikai, társadalmi és gazdasági érdekek játszottak szerepet. A moziban először egy zseniális technikatörténeti találmány és közönsége találkoztak, de mindjárt úgy, hogy a találmány bizonyította magáról: csakis a közönségért létezik. Ő tudósítja, szórakoztatja, neki közöl ismereteket, előtte eleveníti meg a múltat, idézi meg, ami van vagy lehetséges a világban, olykor dokumentatív, máskor illusztratív vagy művészi, alkotó módon. Ezért kiállításunkat egy külön kis katalógus kíséri a mozi kultúr- és technikatörténeti összefüggéseiről, Budapesti mozirege címmel.

A társadalmi tér legújabb kori történetének bemutatására mi sem alkalmasabb tehát, mint a mozi, aminek közönsége maga a társadalom, az ezt másutt jellemző tagozódások nélkül. Egy ezt a szempontot követő budapesti mozitörténetet, Lajta Andorét, ami 1959 óta kéziratként forrása minden mozival foglalkozó szakembernek, ezért választottuk be ebbe, az építészeti műfaj történetét tárgyaló katalógusba.

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1 workday
Local pickup Budapest
Mail 1500 HUF
Other 1500 HUF

Others searched for these