Velencéhez, a lagúnákhoz szorosan kötődő Murano varázslatos története az üveggyártás, a tükrök és üveggyöngyök mesés világába kalauzol. Velence és a környező területek már a római kor óta az üveggyártás hagyományaira építkeztek. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a régészeti feltárások üvegtárgyai, melyeket a 7. századra datálnak.

A krónikák utalásai a 10. századtól folyamatosan említést tesznek az üveggyártás mestereinek történeteiről, a céhek világáról és a csodás üveg termékek titkait ki nem adó üvegművesek hétköznapjairól. A muránói üveg fénykorában 37 üveggyár volt a szigeten! Halálbüntetés terhe mellett dolgoztak a munkájukra oly méltán büszke mesterek és céhlegények.

A tükröknek és üveggyöngyöknek köszönhető világhír mindenhová eljutott, később a csillárok váltak a sziget legkeresettebb termékeivé. A mesterek kiváltságaik mellett – például hogy nemes-kisasszonyokat adtak hozzájuk feleségül – kötelességeknek is meg kellett feleljenek: a Velencei köztársaság területét nem hagyhatták el!

A mintegy 4000 darabos velencei üveggyűjtemény csodáját a Museo del Vetro látogatói élvezhetik. Ebben az üvegmúzeumban találhatók a varázslatos műtárgyak, termekbe rendezve, párhuzamosan bemutatva az üveggyártás történetét. A legértékesebb kiállítási tárgy a kék üvegből készült menyegzői kehely, amelyet a 15. század végén Angelo Barovier zománc portrékkal és szerelmi jelenetekkel díszített.

Az üvegek világának ez csak egy szelete, de a híres muranói üveg méltán hasított ki magának egy jókora darabot a történetből. Sokak számára vonzó ez a világ, így azok is megtalálhatják kedvenceiket, akik nálunk, a Galéria Savaria online piacterén böngésznek ebben a kategóriában:

https://galeriasavaria.hu/termekek/uveg/

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Murano

http://www.delga.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=39