Korábbi cikkünkben sorra vettük, hogy mik azok a konkrét lépések, amelyeket a Galéria Savaria megtesz annak érdekében, hogy megvédje eladóit a meggondolatlan vásárlókkal szemben. Többek között szó volt a továbbfejlesztett értékelési rendszerről, arról, hogy nincs regisztráció nélküli vásárlás és a vevők szűréséről is. De mi a helyzet a vásárlóval? Milyen védelemre számíthat a vevő?

A Galéria Savarián az év minden napján, 0-24 óráig folyamatosan zajlik az adásvétel az eladók és vásárlók között. Rendszerint zavartalanul, de ahogy mindenhol, itt is előfordulhat, hogy valamilyen nem várt probléma merül fel a tranzakció során. Ahhoz, hogy ezt a kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsük, olyan biztonsági intézkedéseket alkalmazunk, amelyeket két nagyobb csoportba sorolhatunk.

Online hirdetőoldalként a mi feladatunk, hogy:

  • előszűrést alkalmazzunk az eladókat illetően, hogy ne szerezhessen akárki eladói státuszt
  • mielőbb tiltsuk azokat az eladókat, akiknek a vásárlókkal szemben tanusított hozzáállása távol áll a Galéria Savaria értékeitől

Apróhirdetési oldalak vs. Galéria Savaria: egy újabb fontos különbség

  • Hogyan lehet valaki eladó egy apróhirdetési oldalon?
  • Az apróhirdetési oldalak általában regisztráció nélkül vagy utólagos regisztrációval is lehetővé teszik a hirdetések feltöltését. Ezeken az oldalakon a regisztráció általában egy név és e-mail cím megadását jelenti, semmilyen további ellenőrzésen nem esnek át az eladók.

    Ez azt jelenti, hogy ezeken az apróhirdetési oldalakon bárki eladóvá válhat, vagy névtelenül vagy valamilyen kitalált névvel, hiszen az eladó bármilyen adatot megadhat magáról, azt senki sem ellenőrzi.

    Ez rengeteg biztonsági kérdést felvet: kihez fordulhat a vásárló, ha problémája van az adásvétellel? Nincsenek értékelések, hogyan tájékozódhat a többi vásárló, hogy egy eladó mennyire megbízható? Hogyan zárható ki egy csaló eladó az oldalról, ha pár másodperc alatt indíthat egy új, ellenőrizetlen fiókot és másik néven folytathatja tevékenységét?

    Ez a működési elv lehetetlenné teszi a csalók elleni hatékony védelmet.

 

  • Hogyan lehet valaki eladó a Galéria Savarián?
  • Ahhoz, hogy a Galéria Savarián valaki eladóvá váljon, aktiválnia kell eladói státuszát. Ehhez a 3 fiókellenőrzési lehetőség egyikét kell elvégeznie, az opciók kattintásra nyílnak:

    A felhasználónak egy jelképes összeget kell befizetnie bankkártyás fizetéssel. A befizetett összeg az eladói egyenlegére kerül, azaz teljes mértékben felhasználható lesz.
    A felhasználónak meg kell adnia a számlaszámát, majd erről a számlaszámról egy általa kiválasztott jelképes összeget el kell utalnia.

    Ahogy bankkártyás fizetésnél, az utalt összeg ebben az esetben is az eladói egyenlegére kerül, teljes mértékben felhasználható lesz.

    A felhasználót 2 dokumentum csatolására kérjük. Az egyikkel a személyazonosságát, a másikkal a lakcím helyességét igazolja. A dokumentum egyes részeit (pl. számokat) olvashatatlanná, illetve a fényképet felismerhetetlenné teheti a leendő eladó, a lényeg, hogy az olvashatóan maradó adatok megfelelően azonosítsák a személyét.

    A csatolt dokumentumokat nem őrizzük meg, az eladói fiókaktiválást követően törlésre kerülnek.

     

    Mi maximálisan annak a hívei vagyunk, hogy ott, ahol áruk – gyakran komoly értékek – cserélnek gazdát, valós személyek legyenek a regisztrációk mögött. Ez az egyetlen módja annak, hogy probléma esetén esélyünk legyen arra, hogy segíteni tudjunk felhasználóinknak.

    Fontosnak tartottuk, hogy ezzel a témával kicsit részletesebben foglalkozzunk, mivel ez az összehasonlítás rávilágit arra, hogy mennyivel nagyobb védelemre számíthat egy vevő a Galéria Savarián, mint más hirdetési felületeken.

Milyen védelmet kap még a vásárló?

Próbáltuk úgy összeállítani cikkünket, hogy minél több új, hasznos információt találjon benne az is, aki már olvasta az eladói védelemről szóló írásunkat. Viszont mivel több olyan biztonsági intézkedés is van, ami a felhasználói közösségünk egészére vonatkozik – azaz eladóra és vásárlóra egyaránt – az olvasó találhat átfedést a két listában.

Az opciók kattintásra lenyílnak:

A Galéria Savarián a regisztráción felül egy gyors, de annál hatékonyabb fiókellenőrzési folyamaton kell átesnie annak, aki itt szeretne eladni.

Jelenleg ezek közül választhat a leendő eladó:

  • bankkártyás fizetés (a befizetett összeg az eladói egyenlegre kerül, teljes mértékben felhasználható lesz)
  • banki utalás (a befizetett összeg az eladói egyenlegre kerül, teljes mértékben felhasználható lesz)
  • dokumentum csatolása (személyazonosságot és lakcímet igazoló dokumentum csatolása szükséges)

A felhasználó saját maga döntheti el, hogy melyik opciót választja az eladói státuszának aktiválásához.

A Galéria Savarián az eladók és a vásárlók visszajelzést készítenek egymásról. Ezek a visszajelzések publikusak, a felhasználó adatlapján lehet megnézni őket. Ha egy eladóval nem volt elégedett a vásárló, az mindenki számára láthatóvá válik az eladó adatlapján.

Ez fordítva is igaz: egy eladó minél több pozitív visszajelzést gyűjt össze, annál nagyobb bizalommal vásárolnak majd tőle.

Előfordult már, hogy más online piactéren nem volt teljesen megelégedve az eladóval, és ahelyett, hogy az eladó orvosolta volna a problémát, egyszerűen figyelmen kívül hagyta az Ön panaszát? Ez esetben jogosan negatívan értékelte az adásvételt, végül még Ön kapott negatív értékelést. Ezt hívják bosszú negatívnak.

Az új értékelési rendszerünk nem teszi lehetővé, hogy egy vétlen felhasználó jogtalan értékelést kapjon. A Galéria Savarián nincs bosszú negatív értékelés.

Az értékelési rendszerünk működéséről a blogon és a súgóközpontban olvashat bővebben. Érdemes átolvasni az ismertetőt, mert működésében eltérhet azoktól, amiket más piactereken megszokhatott. 

A Galéria Savaria felhasználói egy belső üzenetrendszerben beszélhetik meg az adásvétel lebonyolításának részleteit. Ha egyszer itt kötötte meg az üzletet, miért tenne másképp? Vége a „bocs, nem kaptam meg az üzenetét„, a „biztos spambe ment„, a „biztos jó e-mail címre küldte?” és az ehhez hasonló halogató üzeneteknek.

Ha valamilyen probléma adódik a lebonyolítás során, ügyfélszolgálatunkhoz fordulva első kézből, feketén-fehéren láthatjuk, hogy ki miatt nem jöhetett létre az üzlet. Ön teljesen védve van a problémás felhasználótól és az ügyfélszolgálatunkat sem vezetheti félre ‘meghamisított’, bemásolt üzenetekkel.

Ha mégis más csatornán (e-mailben, telefonon) venné fel az eladóval a kapcsolatot, ezt is megteheti. Ebben az esetben azonban ügyfélszolgálatunk nem tudja garantálni a fent említett hatékony segítséget.

Arra is lehetőség van, hogy elrejtse a további elérhetőségeit a partnere elől, ezzel elérve, hogy a másik fél se tudja más felületre elterelni a beszélgetést. Ha ezt az opciót aktiválja, a tiltás odavissza érvényesül, tehát Ön sem kérheti le a partner kapcsolatfelvételi adatait. A funkció a tranzakciós beállítások oldalon aktiválható.

Ha egy vásárlás során probléma merül fel és az eladó nem mutat hajlandóságot az ügy megnyugtató rendezésére, minden felhasználónknak azt javasoljuk, hogy értesítse ügyfélszolgálatunkat. A Galéria Savarián meghatározott irányelvek szerint kell eljárnia egy eladónak, ha az adásvétel lebonyolítása nem az elvárások szerint zajlik.

Oldalunk működési elve miatt sokkal hatékonyabban tudunk felhasználóinknak segíteni, mint egy hagyományos hirdetőoldal. Egy felhasználó ‘életútja’, illetve az a lehetőség, hogy a felhasználók akár teljes egészében a Galéria Savaria felületén bonyolítsák a kommunikációt mind hozzájárulhatnak egy problémás ügy igazságos rendezéséhez.

Ha egy felhasználó kihasználja a Galéria Savaria adta lehetőségeket, nem kell feltartott kézzel állnunk előtte, letudva az ügyet a „nem tudunk segíteni, próbálják meg rendezni egymás között” válasszal. Online piactérként a saját hatáskörünkben mindent elkövetnünk, hogy az adásvétel pozitív eredménnyel záruljon.

Egy eladó hozzáférését mindaddig korlátozzuk, amíg nem rendezi a problémás ügyet a vásárlójával. Ez a korlátozás új regisztráció indítását sem teszi lehetővé.

Ha nincs mód arra, hogy a felhasználók rendezzenek egy konfliktust, hasznos eszköz a személyes tiltólista. A tiltott felhasználó semmilyen formában nem tud kapcsolatba lépni az őt tiltó felhasználóval.
Ha a Galéria Savarián egy felhasználói fiók korlátozásra kerül, az a felhasználóhoz köthető meglévő és új felhasználói fiókokat is érinti és azok is kitiltásra kerülnek. Ha ez nem így lenne, a kitiltás teljesen hasztalan volna: egy szabálytalankodó eladó minden egyes tiltás után új regisztrációt indíthatna és új névvel próbálna eladói jogosultságot szerezni.

A fejlett korlátozó rendszerrel megakadályozzuk, hogy egy kitiltott eladó új vagy már meglévő regisztrációval folytathassa tevékenységét.

Hogyan tovább?

Azok, akik már régóta követik oldalunkat tudják, hogy folyamatosan kutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel jobbá tehetjük online piacterünket. A jövőben több olyan fejlesztésre is számíthatnak felhasználóink, amelyekkel további lépéseket teszünk afelé, hogy a Galéria Savaria még biztonságosabb és még színvonalasabb piactér legyen.