Az elmúlt időszakban olyan fejlesztésen dolgoztunk, amiről úgy gondoljuk, hogy újabb jelentős előrelépésnek tekinthető a Galéria Savaria életében.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy a Galéria Savaria vásárlóinak és eladóinak olyan eszközöket biztosítsunk, amelyek a lehető legegyszerűbbé és leghatékonyabbá teszik az adásvétel folyamatát számukra.

Az adásvétel folyamatnak első lépése az, hogy a vásárló lehetőleg könnyen és gyorsan megtalálja azokat a termékeket, amelyek az ő érdeklődési körébe tartoznak.

A Galéria Savarián ezt kétféleképpen tehetik meg a vásárlók:

  • Egyszerűen böngészhetnek a feltöltött termékek között

  • A keresőt használva rákereshetnek a kiszemelt termékekre

Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ez utóbbit, – a keresőt – minden eddiginél hatékonyabbá tegyük. Úgy gondoljuk, hogy sikerült egy olyan megoldással előállnunk, amelynek pozitív hatásait mind a vásárlók, mind az eladók megtapasztalhatják.

Mire akartunk megoldást találni?

Toldalékok (képző, jel, rag)

A magyar az egyik legkülönlegesebb nyelv a világon. A magyar nyelv gazdagsága lehetővé teszi számunkra, hogy gondolatainkat számtalan módon fejezzük ki. Ez a változatosság ugyanúgy a Galéria Savarián is visszaköszön és igazi kihívásokat állít elénk, ha a kereső szemszögéből vizsgáljuk.

A kereső mindig azokat a tárgyakat adja ki találatként, amelyekben szerepel az a szó, amelyre a keresést futtattuk.

Viszont gondoljuk csak bele abba, hogy milyen különböző módon írhatjuk le ugyanazt a tárgyat:

  • Váza madárral

  • Váza madarakkal

  • Madaras váza

  • Váza madár motívummal

  • Madarat ábrázoló váza

  • Madarakat ábrázoló váza

A fenti példából láthatjuk, hogy a madár szót többféleképpen is használhatjuk egy olyan váza jellemzésére, amelyet madarak díszítenek. Ezek valós példák a Galéria Savariáról.

Mi történik akkor, ha vásárlóként a „madaras váza” kifejezésre keresünk? A kereső azokat a találatokat fogja kiadni, amiben szerepel a „madaras” és a „váza” szó. Így a találati lista nem lesz teljes, hiszen feltételezzük, hogy a vásárló minden olyan váza hirdetést szeretne látni, amelyben a madár szó bármilyen formája szerepel.

Képtelenség elvárni a vásárlóktól, hogy egy szó minden lehetséges változatára gondolva futtassanak kereséseket.

További példák:

  • Gondoljunk az egyes- és többesszámban történő keresésekre: más-más hirdetéseket lát az, aki egy szóra egyes- vagy többesszámban keres.
  • Ha az eladó pl. a következőképpen tölt fel egy hirdetést: „xy művész rézkarca” A vásárlók rendszerint a „rézkarc” kifejezésre keresnek, így az eladó ilyen módon feltöltött hirdetése nem jelenik meg a keresési találatok között.

Ez a működés tehát nem igazán hatékony:

  • A vásárlóktól nem várhatjuk el, hogy „végigpróbálják” egy szó lehetséges változatait, így előfordulhatott, hogy a ténylegesnél jóval kevesebb találati listát adott ki a kereső.
  • Az eladók – attól függően, hogy egy adott szó melyik alakját használta a termék feltöltésekor – eleshettek a lehetséges vásárlóktól, hiszen a keresőben meg sem jelent a hirdetésük.

Egybe- és különírt szavak

Gyakori eset, hogy egy vásárló különírva keres rá egy valójában egybeírt szóra, illetve fordítva, az eladó egybeírva tölti fel a hirdetését a valójában különírt kifejezéssel.

A probléma ugyanaz, mint a toldalékok esetében: a vevő nem találja meg az összes általa keresett tételt, az eladónak pedig le kell mondani a lehetséges vásárlóról, hiszen a terméke meg sem jelent a keresőben.

Néhány valós példa a Galéria Savarián indított keresésekből:

  • teáskészlet → teás készlet

  • karácsonyfadísz → karácsonyfa dísz

  • éjjeliszekrény → éjjeli szekrény

  • kandalló óra → kandallóóra

Mi változik?

  • Toldalékok hatékonyabb kezelése
    A Galéria Savaria keresője ezentúl képes lesz arra, hogy hatékonyabban kezelje a toldalékkal ellátott szavakat. Például a „madaras” szóra keresve a kereső megtalálja a „madár”, „madárral”, „madarakkal” stb. kifejezéssel feltöltött hirdetéseket is, illetve fordítva.

    madaras → madár, madárral, madarakkal stb.

  • Egybe- és különírt szavak hatékonyabb kezelése
    Függetlenül attól, hogy a kifejezést egybe- vagy különírjuk, a kereső meg fogja találni akár egybe-, akár különírva keres rá a vásárló.

  • Egyes- és többesszámban történő keresés hatékonyabb kezelése
    Akár egyes- akár többesszámban keresünk egy szóra, a kereső meg fogja találni a kifejezést.

Példák

Összegyűjtöttünk néhány példát, amelyen látható, hogy a keresőszavakkal hogyan bírkozik meg a régi és hogyan az új kereső. Úgy gondoljuk, hogy ezeken a példákon keresztül szemléletesen tudjuk érzékeltetni azt a hatalmas előrelépést, amit az új kereső jelent.

Keresőszó Régi kereső találatai Új kereső találatai
gyöngy nyaklánc gyöngy nyaklánc gyöngy nyaklánc
gyöngyös nyaklánc
nyaklánc gyöngyökkel
stb.
porcelán kutya porcelán kutya porcelán kutya
porcelán kutyus
kutyás porcelán
porcelán kutyával
porcelán kutyákkal
stb.
rózsás tál rózsás tál rózsás tál
rózsa tál
tál rózsa dekorral
tál rózsákkal
tál rózsával
stb.
angyal angyal angyal
angyalos
angyalka
angyalkás
angyalkák
stb.
fali tál fali tál fali tál
falitál
lámpa búra lámpa búra lámpa búra
lámpabúra
Viktória minta Viktória minta Viktória minta
Viktória mintás
Viktória mintával

Visszajelzések

Úgy gondoljuk, hogy a fejlettebb keresővel jelentős előrelépést teszünk annak érdekében, hogy a Galéria Savaria felhasználóit még több sikeres adásvételhez segítsük.

Rengeteg munkát fektettünk abba, hogy a keresőt tökéletesítsük és az új megoldást számtalan tesztnek vetettük alá, viszont a Galéria Savaria közösségének segítségére is számítunk.

Ha van bármilyen észrevétele a kereső működésével kapcsolatban, kérjük azt jelezze számunkra. Ehhez külön felületet hoztunk létre, ahol a keresővel kapcsolatos észrevételeket, esetleges hibajelentéseket várjuk.

Kérjük vegye figyelembe, hogy ezekre az üzenetekre nincs lehetőségünk válaszolni, ugyanakkor minden beérkező észrevételt elolvasunk.

Visszajelzés küldése a keresővel kapcsolatban