Az afrikai elefántpopuláció egy évszázad alatt 12 millióról mindössze 400.000-re csökkent. A drasztikus csökkenés oka az orvvadászat, amelyet az elefántagyar iránti kereslet és az azzal történő kereskedelem táplál.

Az elefántcsont iránti kereslet nem újkeletű, már évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Tömör, kemény, ámde mégis jól fűrészelhető, faragható, véshető, csiszolható anyag. Szobrokat, piperetárgyakat, kard- és tőrmarkolatokat, ékszereket, bútordíszeket, miniatúrákat és különböző dísztárgyakat készítettek belőle.

Az elefántcsont és az abból készült termékek nemzetközi kereskedelmét már 1989 óta nemzetközi egyezmény tiltja (CITES). Ennek ellenére, különösen a 2010-es évek elején újra fellendült az elefántcsont iránti kereslet, melynek következményeként napjainkban is évente legalább 20.000 példányra tehető az agyarukért lemészárolt elefántok száma.

A jelenség elleni hatékony fellépést nehezítik az országonként eltérő szabályozások. Például az Európai Unióban az 1947 előtti elefántcsont kereskedelme nem tiltott, illetve a világ számos országában még ma is engedélyezett az elefántcsont belföldi kereskedelme. Az eltérő szabályozások a természetvédők szerint lehetőséget kínálnak az ealefántcsonttal folytatott feketekereskedelem törvényesnek álcázására, illetve mind a kereskedők, mind a vásárlók körében megteremtik a szabályok téves értelmezésének lehetőségét, legálisnak gondolva egy valójában illegális tevékenységet.

Az állatvédő szervezetek által folytatott kampányok hatására az elmúlt néhány évben azonban pozitív változások tapasztalhatók. Ezek közül talán a legnagyobb horderejű változás 2018. január 1-jén következett be, amikor is Kína – az elefántcsont messze legnagyobb felvásárló piaca – betiltotta az elefántcsont kereskedelmét. Emellett több ország hozott már tiltó vagy korlátozó rendelkezéseket, továbbá számos nemzetközi online platform tett történelmi jelentőségű lépést annak érdekében, hogy megakadályozza a veszélyeztetett állatokkal vagy azokból készült tárgyakkal, így az elefántcsonttal történő kereskedelmet az interneten.

A Galéria Savarián kezdetektől fogva korlátozott módon hirdethetők az elefántcsont tartalmú tárgyak, azonban további szigorítás bevezetése mellett döntöttünk.

Úgy gondoljuk, hogy minden olyan intézkedés, amely az elefántcsont kereskedelmének korlátozását érinti, további előrelépést jelent az elefántpopuláció megmentéséért folytatott harcban.

Ennek szellemében 2021. február 1-jétől a Galéria Savaria teljes mértékben beszünteti az elefántcsont tartalmú tárgyak meghirdetésének lehetőségét. Mi így kívánunk részt vállalni ebben a globális küzdelemben.

Kérjük, hogy amennyiben elefántcsont tartalmú tárgyat hirdet, azt törölni szíveskedjen, ellenkező esetben február 1-jét követően ezen hirdetések eltávolításra kerülnek. Az ÁFF elefántcsont tartalmú tárgyak hirdetésére vonatkozó pontja ennek értelmében módosításra kerül.