Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Galéria Savaria felhasználói megbízható és biztonságos felületen bonyolíthassák le adásvételeiket. Az elmúlt hetekben több olyan kiegészítéssel bővítettük az oldalt, amelyek tovább fokozzák online piacterünk biztonságos működését.

Ebben a bejegyzésben ezekről a biztonságos adásvételeket elősegítő intézkedésekről szeretnénk beszámolni.

I. Gyanús felhasználók automatikus kiszűrése

Jelentős előrelépést tettünk azon a téren, hogy akár már azelőtt kiszűrjük az újonnan regisztráló, gyanúsnak vélt felhasználókat, hogy egyáltalán lehetőségük legyen bosszúságot okozni a közösség tagjainak. Felhasználói adatok, minták, illetve tevékenységek vizsgálata alapján a rendszer akár azonnal korlátozza a felhasználó fiókját vagy adott esetben adatainak ellenőrzésére kéri vagy éppen a vásárlás, illetve az üzenetírás lehetőségét tiltja ideiglenesen.

A kiegészítések nemcsak az automatikus kiszűrést teszik lehetővé, de a moderátorok munkáját is elősegítik a gyanús felhasználók mielőbbi azonosításában. Célunk, hogy a Galéria Savaria közössége számára még megbízhatóbb felületet biztosítsunk adásvételeik lebonyolításához.

II. Intézkedések a meggondolatlan vásárlókkal szemben

Online hirdetőoldalakon, apróhirdetési oldalakon időnként előfordul, hogy egy érdeklődő hiába vásárolja meg a terméket vagy jelzi vásárlási szándékát, nem jelentkezik, az eladó megkereséseire nem reagál vagy halogatja a termék átvételét, majd végül elfogadható indok nélkül lemondja a vásárlást.

Bár a Galéria Savaria működési elve (regisztrációhoz kötött vásárlás, fejlett értékelési rendszer, új regisztrációt is tiltó korlátozás) jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy komolytalan vásárlóval találkozhassanak az eladók, ennek ellenére komolyan vesszük a meggondolatlan vásárlókkal szembeni fellépést. A meglévő intézkedések mellett további két, kifejezetten a kezdő vásárlókra fókuszáló kiegészítéssel bővítettük a Galéria Savaria rendszerét, amely az esetlegesen előforduló meggondolatlan vásárlások számát csökkenti.

  • 1. Tájékoztató felhívás első vásárlás előtt

    Az első vásárlás, ajánlatküldés vagy licitálás előtt egy tájékoztató felhívás jelenik meg az új vásárlónak, amiben emlékeztetjük, hogy a Galéria Savarián a felhasználók értékelést írnak egymásról, így a meggondolatlan vásárlások következménnyel járnak. Felhívjuk a vásárló figyelmét arra, hogy egy indok nélkül lemondott vásárlás nemcsak az eladónak, de a Galéria Savariának is kellemetlenséggel jár, ezért az értékelési rendszerre támaszkodva szigorúan kezeljük ezeket az eseteket. Ez a felhasználói fiók teljes korlátozását is jelentheti, amely új regisztráció indítását sem teszi lehetővé.

    Összefoglalva, ebben a tájékoztatóban felhívjuk az új vásárló figyelmét az értékelési rendszerre, valamint arra kérjük, hogy a vásárlást akkor véglegesítse, ha azt valóban teljesíteni fogja, egyben köszönetet mondunk, hogy a szabályok figyelembevételével – ahogy a közösségünk többi tagja -, ő is hozzájárul online piacterünk színvonalas működéséhez.

  • 2. Újabb opció a vásárlói követelményekben: vásárlás előzetes jóváhagyás után, pozitív értékelések alapján

    Az általános, minden felhasználóra kiterjedő védelmen felül az eladóknak további lehetőséget biztosítunk arra, hogy saját belátásuk szerint további feltételeket támasszanak leendő vásárlóikkal szemben. Ezeket a beállításokat a felhasználói fiókjukban, az eladói beállítások Vásárlói követelmények oldalán szabályozhatják:

    • Csak ellenőrzött vásárlók vásárolhatnak tőlem
    • Ne vásárolhasson tőlem az, akinek már volt át nem vett terméke
    • Új vásárlók jóváhagyást követően vásárolhatnak tőlem (új)

    Új beállítási lehetőség: új vásárlók jóváhagyást követően vásárolhatnak tőlem

    A Galéria Savarián az eladók és a vásárlók értékelést írnak egymásról. Az eladók beállíthatják, hogy az új vevők számára, akik még nem vagy csak kevés pozitív értékeléssel rendelkeznek, előzetes jóváhagyást követően engedélyezik a vásárlást.

    Az opciót használva az eladóknak lehetőségük van előzetesen tájékozódni a vásárlóról (pl. adatlap áttekintésével) vagy akár fel is vehetik a kapcsolatot a leendő vásárlóval és meggyőződhetnek a vásárlási szándék komolyságáról. Az eladó saját belátása szerint engedélyezheti vagy tilthatja a vásárlást az új vásárló számára. Sőt, az eladó arról is tájékoztatást kap, hogy a leendő vásárló vélhetően kapcsolatban áll egy olyan felhasználóval, aki szerepel a személyes blokkolt listáján. Bővebben erről a funkcióról

  • 3. Eladók hatékonyabb tájékoztatása a vásárlói követelmények funkcióról

    Az ügyfélszolgálatra beérkező visszajelzésekből kiderül, hogy időnként az eladók olyan funkciókat hiányolnak a Galéria Savarián, amelyek már a rendelkezésükre állnak. Ilyen az előző pontban ismertetett Vásárlói követelmények opció, amellyel az eladók saját belátásuk szerint további feltételeket támaszthatnak leendő vásárlóikkal szemben.

    Érthető módon bosszúsággal jár, ha egy meggondolatlan vásárló végül nem jelentkezik a megvásárolt termékért. Ilyenkor az eladó a Galéria Savaria ügyfélszolgálatához fordul és panaszt tesz a vásárlóra, illetve kérdőre vonja a Galéria Savariát, hogy miért engedélyezi a meggondolatlan vásárlók számára az oldal használatát.

    A Galéria Savaria ügyfélszolgálata minden esetben tájékoztatja az eladót arról, hogy a rendszerünk az értékelések segítségével szankcionálja és kiszűri a szabálysértő vásárlókat. Mivel a Galéria Savarián a meggondolatlan vásárlók nem bújhatnak „semleges” értékelés mögé, hanem a meghiúsult tranzakció pontos okának megjelölése szükséges, így hatékonyan be tudjuk azonosítani és szükség esetén korlátozni azokat a vásárlókat, akik szabálysértést követtek el. A felhasználói fiók korlátozása a Galéria Savarián új regisztráció indítását sem teszi lehetővé, így másik névvel regisztrálva sem tud bosszúságot okozni a kitiltott felhasználó.

    Emellett felhívjuk az eladó figyelmét arra is, hogy a Galéria Savaria minden vásárlóra kiterjedő biztonsági rendszerét tovább szigoríthatja a vásárlói követelmények segítségével. Így például:

    • megszabhatja, hogy csak a biztonsági regisztrációval rendelkező felhasználók számára engedélyezi a vásárlást (Csak ellenőrzött vásárlók vásárolhatnak tőlem)
    • tilthatja a vásárlást azon felhasználók számára, akik már rendelkeznek „át nem vett termék” megjelöléssel (Korlátozás sikertelen tranzakciók alapján)
    • kezdő, kevés pozitív értékeléssel rendelkező felhasználók számára előzetes jóváhagyáshoz kötheti a vásárlást (Új vásárlók jóváhagyást követően vásárolhatnak tőlem)

    A napokban aktivált kiegészítéssel még jobban felhívjuk az eladók figyelmét a fenti beállítási lehetőségekre és a sikertelen értékelés leadását követően egy felugró ablakban ismertetjük az eladó aktuális ‘vásárlói követelmények’ beállításait. Innen egy kattintással eljuthat arra a felületre, ahol módosíthatja a feltételeket.

    Bízunk benne, hogy a fenti kiegészítés hatására sikerül még jobban megismertetni az eladókat a Vásárlói követelmények opcióval és szükség esetén élnek a rendszer nyújtotta beállítási lehetőségekkel.

Mit tesz a Galéria Savaria a vásárlók védelme érdekében?

A bejegyzés II. pontjában leginkább az eladók szabálytalan vásárlókkal szembeni védelméről volt szó.
Ide kattintva arról olvashat bővebben, hogy a vásárlók milyen védelemre számíthatnak online piacterünkön: Hogyan védi a Galéria Savaria a vásárlóit?