Afrika afrikai antik maszk patinás yoruba mask Nigeria Afrika dob 14.


24.000 HUF 64.88 USD

Guarantee: 7 days  
Local pickup
Item details
Listed: February 10, 2024
Item code: 3814900
Views: 71
Watchers: 2
Seller

antikdekor (334)   
Pest county

Very responsive to messages
Positive feedback: 94.12%
Last login: Yesterday, 17:07
Member since: September 15, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:good for its age


antik afrikai afrika patinás fa maszk Volkskunst afrikanische Maske Yoruba népcsoport, Nigéria

A népcsoportra jellemző régi, szép, igényes dekoráció.

Magasság: 30 cm.

Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!

A Yoruba (több mint 12 millió ember) a legnagyobb nép Afrikában.

20 elkülönült alcsoportjuk van, melyek előzőleg önálló királyságok voltak.Az Ife-ásatásnál életnagyságú bronz és terrakotta szobraik kerültek elő. Életszerűségükkel mindazt felülmúlták, amit a világ Afrikából ismert. Az Ife mesterek klasszikus periódusa 1050-1500 között volt.

Napjainkban a Yorubák kétharmada földművelő. Bár városlakók, a földekhez közel is van kunyhójuk. Kukoricát, babot, cassavát, yamot, mogyorót, kávét és banánt termesztenek. Ők uralják a piacot, együtt a kereskedőkkel és a mesteremberekkel: kovácsok, rézművesek, fa-szobrászok. A foglalkozások generációról generációra öröklődnek.

A yoruba istenek valódi pantheont alkotnak: Olodumare, a teremtő, majdnem 400 orisha, kisebb istenség felett uralkodik. A természet szellemei a sziklákban, fákban és folyókban lakoznak. Szobraikat fából faragják ki és oltárokon tartják.

Az egyik leggyakoribb Shango, a mennydörgés és villámlás istensége.

A szobrászok tanulmányaik alatt elsajátítják a mestertől a technikákat és stílusát is. Az alakokat természethűen ábrázolják, kivéve a kidudorodó szemeket, kiálló és párhuzamos ajkakat, stilizált füleket.

Nigériában ma többféle vallásos kultusz is létezik. A Gelede-kultusz az idősebb asszony erejét tiszteli. A Gelede-ünnepségeken emberarchoz hasonló bukósisak-maszkokat viselnek. A fejtetőn jól kidolgozott hajviselet vagy valamilyen emberi tevékenység van kifaragva. Az Epa-kultusz kapcsolatos az ősökkel és a mezőgazdasággal is. A maszk igen összetett, stílusjegyeiben erősen kötött, igen nagyméretű (120 cm magas). Általában temetésen viselik. A használaton kívüli maszkokat oltáron tartják és imádságokkal hódolnak nekik.

Az Ogboni-társaság bronzfigurái, az Edan-ok páros szobrocskák. Az Ogboni tagok rangjelzésként vagy amulettként a vállukon viselik őket. Az Onile nevű nagyméretű bronzfigurák szintén párosan vannak, Ile földisten férfi és női aspektusát jelenítik meg.

A legelterjedtebb kultusz az Ibeji, az ikerszületéssel kapcsolatos. Ha az egyik iker meghal, ibeji-szobrocskát készítenek. Az ibeji az életbenmaradt ikerrel marad, ugyanúgy gondozzák, etetik, fürdetik, mint az élő gyermeket. A lovagló alak is gyakori téma a Yoruba szobrászatban. Csak a főnökök és csatlósaik lovagolhattak. Így a lovas és a ló fontos társadalmi szimbólummá vált. Jellemző ennél az ábrázolásnál, hogy a ló viszonylag kicsiny és a lovas lábai is aprók.

Egy fontos ember házában sok faragott tárgy található: ajtók és ajtófélfák, kupák, tálak, ayo játékhoz táblák, zsámolyok, kanalak, fésűk. A fazekasság, szövés, gyöngykészítés és fémmegmunkálás is figyelemreméltó.

Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupPilisszentiván

Others searched for these