All items
All categories
advanced search
This item has been sold! To look for similar listings, use search or browse the related items.

Orosz Gellért- Szabadban- 60x80 cm.


Would you like to see for how much it was sold?
To see the selling price, log in or sign up.
Sold on: Jun. 17, 2021 18:05

Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: June 16, 2021
Item code: 3659513
Views: 738
Watchers: 4
Offers: 3 offers
Seller
 

czinemax (28)   
Fejér county

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 23:26
Member since: January 23, 2015
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Artist:Orosz Gellért
Subject:genre scene
Technique:oil
Style:post-impressionism
Painting surface:canvas
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:signed
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes


Orosz Gellért (Jászladány,1919-Budapest,2002) Mesterei: Szőnyi István, Barcsay Jenő. 1952-ig Barcsay tanársegédjeként működött.

A kép címe : - Szabadban- 60x80 cm. olaj vászon, üvegezett eredeti képcsarnok keretben

Nagyon szép poszt-impresszionista festmény ! Jelzés , balra lent .

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1949-ben. Mesterei: Szőnyi István, Barcsay Jenő. 1952-ig Barcsay tanársegédjeként működött. 1978-ban az Italia 2000 kiállítás ezüstérmese volt, 1998-ban a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki. Első kiállítását absztrakt-nonfiguratív műveiből 1948-ban rendezte, Budapesten. Dekoratív színritmusaival, lazán hullámzó felületeivel eleinte szinte ösztönösen kapcsolódik az Abstraction-Création által meghonosított hangütéshez, majd az Európai Iskola és az Elvont Művészek Csoportjának holdudvarába kerülve a Martyn, Gyarmathy, Marosán fémjelezte nonfiguratív művészet képviselője lett a lágy geometriára jellemző bujkáló színfelületeivel, ill. szürrealisztikus álomvilágával. Az ötvenes években a Kassák körül csoportosuló progresszív művészek köréhez csatlakozott. Ezzel párhuzamosan a Négyesfogat tagjaként (Nuridsány Zoltánnal, Jánossy Ferenccel, Sugár Gyulával) kísérletet tett a modern művészet és a szocreál összehangolására. Ettől kezdve életműve két részre szakadt: míg a hivatalos kiállításokon egészen a 70-es évek végéig jellegzetes posztimpresszionista képekkel szerepelt, műtermében folytatta nonfiguratív művei sorozatát. Az 50-es, 60-as évek fordulóján megérintette a Bazaine, Tal-Coat-féle lírai absztrakció, majd a kalligrafikus tasizmus és az informel is. Emellett több csorgatásos technikával készült képe született. A 60-as években Kassák Malom-tóbeli köréhez csatlakozott, de munkái csak külföldön szerepeltek. Később a hard egde és a szignálfestészet körébe sorolható, az egyneműen fedett színkörök és csíkok kromatikus modulációit vizsgáló műveket alkotott. Több húron játszó, kiérlelt absztrakt festészete fontos szerepet játszhatott volna kora magyar művészetében, de oeuvre-jének fontosabb része egészen a 90-es évek közepéig el volt zárva a nyilvánosságtól. 1969-ben Rómában rendezett egyéni tárlatot nonfiguratív műveiből,


Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Local pickupSzékesfehérvár
GLS2500 HUF
MPL delivery2500 HUF
Külföldi szállítás
Seller doesn't ship this item to your destination.


Others searched for these