This item has been sold! To look for similar listings, use search or browse the related items.

Erzsébet Vaszkó - Margit Kovács: invisible - the first Hungarian spin art work by brilliant women artists!


Would you like to see for how much it was sold?
To see the selling price, log in or sign up.

Interested in the price of other items? Go to Archive Catalog.
Sold on: Mar. 31, 2024 14:19

Guarantee: 90 days  
Auction details
Bids: 1 bid
Item details
Listed: March 24, 2024
Item code: 3676463
Views: 51
Watchers: 2
Seller

marpal56 (83)    
Pest county

Verified user

Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 13:49
Member since: April 13, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 90 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:historical
Technique:oil
Style:modern
Painting surface:wood
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Az ELSŐ igazán MAGYAR Spin Art műalkotás

A hirdetés, rokon a másikkal, Bálint Endre festményével. A két festőművész a magyar kortársművészet kiemelkedő alakja, nehéz sorsuk volt, véletlen lehet, hogy a haláluk előtti évben együtt voltak díjátadásukon, egymáshoz közel nyugszanak a Farkasréti temetőben, de festményeik bizton nem véletlenül voltak egy, szentendrei gyűjteményben.

A nagyközönség számára még „láthatatlan”, közelmúltban felfedezett olaj, farost festmény mérete 60 x 80 cm, a képcsarnokos kerettel 65 x 85,5 cm. Hitelesítése a hátoldalon: a dátumbélyegző 1970. májusi, „VASZKÓ E.” egyező a művésznő szignójával - 1-3. fotó.

A világban egyre inkább térhódító modern Spin Art művészeti irányzat a magyar közönség előtt jobbára még ismeretlen. Emiatt is kerülhetett megkésve elő e remekmű.

A festmény nézettsége elérte az 1.000-t. Nagy számban hozzáértő érdeklődők, gyűjtők, galériások, művészettörténészek láthatták az egyedülálló Spin Art műalkotást. Vaszkó kis szentendrei műhelyében nem volt e technikához eszköz. A korábbi tulajdonos információja megalapozott; a mű Kovács Margit korongján, annak segítségével készült, kinek múzeuma Szentendre nevezetessége. Egyetlen cáfolat sem érkezett sem a festmény elsőségére, sem a zseniális művésznők együttműködésére vonatkozóan.

A 60-as években született a Spin Art. Alfons Schilling (1934–2013) volt az atyja 4. fotó. "Nem az van, ami a képen van, hanem az, ami mögötte van" volt jelmondata. Másrészt, Vaszkóra Paul Klee is hatott, kinek hitvallása: „A művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz”. A „Láthatatlan” címadást Klee és Schilling adhatta, az első spin mű, amelyen láthatóvá vált a magyar trikolor is. A barna és fekete nemzetünk rosszabb, sötétebb napjaira utalhat. A cím jól beillik Vaszkó 1960-as éveinek képcímei sorába is (Nem látunk tisztán, Álom, Meditáció, …), s ahogyan mondta: „a művészetnek a korral egy tempóban kell lélegeznie”, emiatt készülhetett spin műve is.

Schilling művei magas árakon keltek el, pl.: a Dorotheumban 100.000 EUR körül – 5. fotó. Damien Hirst (1965-) a világ ma élő leggazdagabb festőművésze - 6. fotó. A 90-es években e technikával és formaldehidben úszó cápával, tehénnel, igazi lepkékkel is díszített alkotásaival, érdekes címekkel (pl.: „Gyönyörű, forgó záróizom”) lett világhírű. A Sotheby’s majd 1.300 alkotását adta el, beállítva az élő művész egy aukción elért világcsúcsát, s egy spinje átszámítva 544 millió Ft volt 7. fotó. A másik leghíresebb aukciósház, a Christie’s hasonló sikerrel járt, több mint 700 művével. A másik mai Spin Art sztár, Ed Swarez (1969-) 10 éve még csomagkihordó autodidakta művész pályája is felfelé ível. Segédeikkel nem győzik az igényeket kielégíteni.

Vaszkóék művét együtt mutatom a két angol hasonló alkotásaival – 8. ,9. fotó. Swarez festménye átszámítva 288 ezer Ft, Hirstté 20 millió Ft volt. Legnagyobb galériáinkban a festőnő 8 művét aukcionálták, 300.000 és 1.200.000 Ft közötti kikiáltási árakon – 10. fotó. A közelmúltban 199.999 Ft-ért adták el on-line egy kisebb tájképét – 11. fotó. Láthatóan a műfaj árban is egyenértékű más modernekkel, legalább annyi időt, energiát, fantáziát és tehetséget igényel, mint pl. a geometriai elemeket ábrázoló. A magyar festőnő nem volt „festménygyáros”, mint az angolok. Életének legtermékenyebb éveiben dolgoznia kellett, mint korábban, tragikus sorsú festő bátyjának, mert függetlenségét nem adta fel az 50-es években, s így festőként nem tudott megélni. Anyagiak híján soha nem járhatott híres bécsi, müncheni, párizsi … külföldi festőiskolákba. Kevés alkotását többnyire múzeumaink és neves magángyűjtemények őrzik. A „Láthatatlan” az egyetlen Vaszkó festmény a műtárgypiacon, igazi kuriózum.

A műalkotások árképzése nem egzakt tudomány, mindenki találkozhat e téren extrém eltérésekkel is. Számos tényező közül a térben és időben változó alkotói elismertség, a mű „megejtő”, vagy más különlegessége, mint pl.: újdonsága, ezekkel is összefüggésben a piaci kereslet és kínálat lehetnek a legfontosabb szempontok. Tapasztalat, hogy magas árat on-line ritkán lehet realizálni, csak az – egymással is vetélkedő, tehetős vevőkörrel rendelkező - aukciós házak árainál szerényebb összegeken érdemes kísérletezni.

Az előbbiek, a mű „ELSŐSÉGE” és igazi „MAGYAR” volta, művészettörténeti jelentősége, az előzetes érdeklődés, a világhírű „társszerző”, a bemutatott árak, a ritkaság alapján a festmény több milliós becsértékű is lehet. Múzeumokba, közintézményekbe is ajánlható. A hazai és on-line viszonyokhoz igazítva, jelen kínálati ára mélyen alatta van értékének.

Vaszkó munkássága még kevéssé ismert mind a szakmában, mind a nagyközönség előtt, pedig a magyar konstruktív, progresszív, absztrakt és mint látjuk, a spin művészet fontos része.

A Láthatatlan nemcsak szép műalkotás, dísze lehet Önnek, de jó befektetés is. Szentendréről származik, az nem a művésznő „Védett” műve. Származása és eredetisége rendben lévő, arra garanciát vállalok.

Vaszkó Erzsébet (1902. Nagykikinda – Budapest, 1986.) híres festőművész

Trianon miatt menekült szülőföldjéről, Budapestre. Filozófiát hallgatott, majd 1929-ben Vaszary János tanítványaként végzett a Képzőművészeti Főiskolán. Az Új Művészek Egyesülete kiállításán mutatkozott be, s lett tagja 1931-től, kiállított a Velencei Biennálén, az Alkotás Művészházban, az Ernst Múzeumban, a Csók Galériában is. Oly kritikusok méltatták, mint Lyka Károly és Elek Artúr. Tagja volt az Európai Iskolának (1946-48.) is. Az ötvenes években műszaki rajzoló, grafikus munkát kellett vállalnia. Keveset festhetett, s az általa rosszabbnak tartott műveit megsemmisítette, de megmaradt alkotásai kultúránk kincsei. A hatvanas évektől a szentendrei művésztelepen alkothatott és kísérletezett tovább. Ekkor született a tárgybeli festmény. 1980-ban a Szentendrei Grafikai Műhely tagja lett. 1983-ban retrospektív kiállítása volt Szentendrén. Ekkor jelent meg Hann Ferenc könyve róla, utána Lóska Lajosé. Váli Dezső szerint Vaszkó zseni volt. Kieselbach Tamás meghatározó válogatás kötetében is helyet kapott. 1985-ben érdemes művész lett. 1986-ban hunyt el. Műveit múzeumok őrzik, mint a Magyar Nemzeti Galéria (4 db), a Ferenczy Múzeum, az Első Magyar Látványtár, a Szombathelyi Képtár, a Xantus János Múzeum, és neves magángyűjtemények. 2007. év végén életmű kiállítása nyílt a Raiffeisen Galériában.

Kovács Margit (Győr 1902-Budapest 1977) világhírű keramikusművész

A társszerzőnek tartott Kossuth díjas, érdemes és kiváló művész múzeuma az ország nevezetessége. Szentendre Díszpolgára (1974).

Feledhetetlen művésznőink síremlékei egymáshoz közel, a Farkasréti temetőben vannak.

A „Láthatatlan” a mindig kísérletező, zseniális művészek együttműködésének eredménye lehet, amelyet tán csak egyfajta szórakozásnak szántak, kivételes tehetségükkel viszont újat, remekművet alkottak.


Guarantee conditions

Guarantee: 90 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupSzentendre
Mail3000 HUF

Others searched for these