A curiosity for marine treasure hunters. 50 cm bartmann krug from the first half of 1600. (Classic)


720.000 HUF 1,957.83 USD

The seller recommends it as a gift.
Item details
Listed: April 18, 2024
Item code: 4000414
Views: 858
Watchers: 15
Offers: 0 offers
Seller

DesignCorner (84)    
Veszprém county

Response time: 100%-banin 2 hours
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 14:22
Member since: September 02, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Manufacturer, brand:other european pottery
Type:pot, jug
Condition:good for its age


Egyedülállóan nagy, és korai Bartmann krug-ot, vagy más néven Bellarmine Jug-ot kínálok lakberendezési célra a hajózás/hajóroncsok, a kalózkultúra és kincsvadászat szerelmeseinek. A tároló edényen Amszterdam címer látható.

Németország, ezeknek a Köln környékén készült sómázas kőedényeknek köszönheti gazdasági felemelkedését az 1500-as és 1600-as években. Fő export termékként az akkor ismert világ minden pontjára jutott belőlük.

Fő megrendelők a hajózási nagyhatalmak voltak. Rendkívül szívós, masszív kancsókról van szó, amelyek képesek voltak elviselni a viszontagságos tengeri utakat.

A hasán található Amsterdam címer arról árulkodik, hogy a holland hajóflottáé lehetett. A Holland Kelet-indiai Társaság használt ilyeneket. Higany szállítás mellett más értékes folyadék is került beléjük.
Az alsó részén jól látható, hogy valamikor régen csapra volt verve. A lyuk befoltozása is meglehetősen régi. Valószínüleg fennmaradását is annak köszönheti, hogy valaki emlékül hazavitte a hatalmas tárolóedényt.

Igazi kultikus tárgy,

Legendák keringenek róluk. Összetört darabjaikkal a világtenger számos részén találkozhatunk hajóroncsok környezetében.
Az 1500-as években még “jóképű” szakállas figurák voltak a nyaki részen elhelyezve.Ezek a morcos, groteszk figurák már az 1600-as évek elején terjedtek el. Talán ebben a hajózási társaságoknak is szerepe volt. Ezek a figurák leginkább matrózokra, vagy kalózokra hasonlítanak. Ezzel együtt megnőtt a kancsók mágikus, okkultista szerepe is. Az utolsó fényképen bővebben is lehet olvasni róla.

Aki nem ismeri ezeknek a kancsóknak a történetét, annak érdemes utána olvasni.

A bartmann krugok árai viszonylag széles skálán mozognak. 100 ezer és 1-2 millió forint között. Függ a koruktól, méretüktől a szakállas figura megformálásától, illetve attól, hogy milyen címer található rajtuk. A címer alapján információt kapunk megrendelőjéről és használójáról. Az Amszterdam pecsét keresett. Legutóbbi ebay-es eladása egy harmad ekkora kancsónak 240 ezer volt. Ebben a méretben viszont igazi ritkaság ezzel a címerrel.

Méret: 48 cm magas és közel 1m kerületű

30 év alatt 3 darabom volt különböző korszakokból. Ez kétszer nagyobb a másik kettőnél.

Állapot: Kitűnő, eredeti restaurálás mentes állapot. Az alján látható ősrégi foltozás nem sérülésből adódik, mert nincs körben más repedés. Folyadék nélkül is jelentős súlya van. A felső nyíláson beöntötték az italt, alul pedig megfúrták és csapot helyeztek bele. ( csapra verték) . Később eltávolították a csapot és befoltozták.

Szállítás: személyes átvétel, vásárlás előtti egyeztetéssel kiszállítás



Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBalatonalmádi
Other1 - 10000 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these