Ádám és Éva kiűzetése a paradicsomból - bronz vázák


160.000 HUF 434.62 USD

Item details
Listed: November 30, 2023
Item code: 3357596
Views: 216
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

vapiano (841)    
BUDAPEST

Very responsive to messages
Positive feedback: 98.59%
Last login: Today, 11:27
Member since: October 10, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Subject:religious
Material:bronze
Condition:flawless

Ádám és Éva kiűzetése a paradicsomból - Vázák

Bronz szobor, mérete: 25cm magas, 13cm széles, hibátlan állapotban, az ár 2 darabra értendő. 

Ez a műalkotás Ádámról és Éváról szól, akik a Biblia szerint az első teremtett emberpárt, amelyet Isten teremtett. Évát nem sokkal Ádám megteremtése után hívta életre Isten. Álmot bocsátott Ádámra, és egy bordájából alkotta meg Évát. A Biblia Ádám és Éva történetét Mózes 1. könyve, a Teremtés könyve második és harmadik fejezetében mondja el. Gyermekeik közül név szerint Káin, Ábel és Sét ismertek.

Történt egy napon, hogy az asszony a tiltott fához lépett, gyümölcseit szemlélgette, és az isteni tilalom okán töprenkedett.

– Miért nem szakítasz a gyümölcsből? – szólt egy hang a fa lombjai közül.

Éva nem tudta, ki szól, hisz a magáén és Ádámén kívül csak Isten hangját hallotta addig.

– Ki vagy te, aki a fa lombjaiból szólasz? – kérdezte.

Nyúlánk testű állat tekergőzött elő a levelek közül. Éva utálatosnak látta az állatot, és már-már azon volt, hogy megfutamodik, de amaz így szólott hozzá:

– Ne fuss, és ne félj tőlem, te szépséges teremtmény! Én a kígyó vagyok, és jót akarok neked!

Éva megállt, és a kígyó hangja kellemes volt a fülének.

– Azért nem szakítok a fa gyümölcséből – felelte –, mert Isten megtiltotta nekünk. Azt mondotta, hogy halálnak halálával halunk meg, ha megízleljük.

– Dehogyis haltok meg – felelte a kígyó. – Tudja jól a ti istenetek, miért tiltott el tőle! Ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, akárcsak ő, tudói jónak és gonosznak!

Ádám ekkor lépett oda, és megütközve kérdezte.

– Kivel beszélsz te, asszony?

Mert nem látott semmit a fa lombjában, a kígyó nem mutatta magát. Éva pedig elmondotta, amit a kígyótól hallott, és unszolta férjét, ugyan szakítson a fáról.

– És ha a kígyó hamisat szólt? – kérdezte Ádám újfent.

– Miért tette volna? – kérdezte vissza Éva. – És nézd, mily kívánatos a gyümölcs! Miért alkotta volna teremtőnk, ha nem azért, hogy valakinek étke legyen?

E szókkal az asszony leszakította a fa egyik gyümölcsét, megízlelte, majd urának nyújtotta. Az is evett belőle.

És amint a kígyó ígérte volt, azon pillanatban megnyílt a szemük. Egymásra néztek, és meglátták, hogy mezítelenek, ami addig nem ötlött szemükbe. Ismeretlen gerjedelmet éreztek eláradni testükben. Szemüket a földre sütötték, és addig nem is tekintettek egymásra, amíg fügefa leveleiből kötőt nem fűztek, hogy ágyékukat elfedjék.

Eljött az alkonyi hűvösség órája, ilyenkor szokott Isten sétára indulni a kertben, és ők máskor boldogan vele tartottak. Most azonban félelem fogta el őket, és elrejtőztek a fák közt.

– Ádám, hol vagy? – hallották Isten szólítását. – Felelj, Ádám, hol rejtőzködöl?

– Itt vagyok, Uram – szólt Ádám remegő hangon rejtekében. – Mezítelen vagyok, és asszonyom is, ezért rejtőztünk el, amikor szavadat hallottuk.

Isten megállt előttük, és végignézett rajtuk.

– Ugyan ki mondta neked, hogy mezítelen vagy? – kérdezte Ádámtól átható tekintettel. – Avagy ettél a fáról, amelytől tiltottalak?

– Az asszony adott nekem a gyümölcsből – mentegette magát Ádám.

– Engem a kígyó szava ámított el – védekezett Éva, és a fára mutatott.

Isten intésére a kígyó alázatosan lekúszott a fáról.

– Téged megátkozlak – fordult hozzá Isten –, hasadon csúszol ezentúl, és a föld porát eszed, ellenséged lesz az ember, aki széttiporja fejedet, amíg te sarka után leselkedel!

– Te pedig, asszony, kínnal fogod szülni gyermekedet, és a te férjed fog uralkodni feletted!

– És te, Ádám, akit a teremtés urává tettelek, ezután keserves munkával kényszeríted ki a földből, amit eddig ingyen adott neked; homlokod verítékével eszed kenyeredet, amíg csak vissza nem térsz a földbe, amelyből alkottalak!

Ily szigorú szavakkal szólott Isten, és miután bőrruhákba öltöztette őket, kiűzte az emberpárt az Éden kertjéből a pusztaságba. Ott töltötték az éjszakát, a kopár földön kuporogva. Reggel visszatértek boldog életük színhelyére, mert remélték, hogy Isten haragja engedett, de a kapuban sugárzó arcú égi lények vigyáztak lángoló karddal, és elállták útjukat. Megértette ebből Ádám és Éva, hogy magukra maradtak

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
PayPal  

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest
Mail2000 HUF

Others searched for these