Justitia, Goddess of Truth - monumental bronze statue


100.000 HUF 273.78 USD

Guarantee: 7 days  
Item details
Listed: November 25, 2023
Item code: 3735656
Views: 275
Watchers: 4
Offers: 1 offer
Seller

vapiano (827)    
BUDAPEST

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.28%
Last login: Yesterday, 21:56
Member since: October 10, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Subject:mythology
Material:bronze
Mark/Sign:yes
Condition:flawless

Justitia: Az igazság, igazságszolgáltatás) az erkölcsi erő istennője a római mitológiában.

Aprólékosan kidolgozott, festett bronz szobor, mérete: 40cm magas, Osztrák mesteri műalkotás, márvány talpazaton.

Justitia az igazságot megszemélyesítő római istennő, a görög Diké, illetve Themisz istennők a megfelelője. Rómában Iustitia megjelenítése papjaival egyetemben nem örvendett túl nagy népszerűségnek a köztársaság korában, jobban kedvelték a vele sok hasonlatosságot mutató Aequitas istennőt, a jogegyenlőség, méltányosság istennőjét, akit gyakran jelenítettek meg mérleget tartó nőalakként. Az igazság istennőjének kultusza Tiberius korában alakult ki, később Aequitas attribútumait is megkapta.

Az ókori érmeken Tiberius római császár korától fiatal nő alakjában ábrázolták, aki egyik kezében csészét, a másikban jogart tart. Az ókorban kivételes esetben jelenítették meg bőségszaruval és mérleggel. Gyakran bekötött szemű, kardot (pallost) és mérleget tartó ábrázolások (festmény, szobor) későbbiek. Ábrázolásait gyakran törvényszékek, bírósági épületek előtt, aulákban, termekben helyezték el, helyezik el.

Kard: Az ábrázolásokban a kard (pallos) a bűnös megbüntetésének (a bűnösre lesújtani kész kard) jelképe.

Mérleg: a mérés, mérlegelés, bíráskodás, megítélés, kiegyensúlyozás, a kiegyensúlyozottság, az igazságosság, az okos belátás jelképe. Az égi és a földi, az isteni és a túlvilági igazságszolgáltatás szimbóluma.

Szemkötő: A 15. század óta Justitiát gyakran ábrázolták szemkötővel. A szemkötő tárgyilagosságot képvisel, ítéletét ne befolyásolja hatalom, pénz vagy gyengeség, az igazságban a pártatlanság érvényesüljön. Ám ez nem azt jeleni, hogy az istennő vak.

A kígyó: Nem minden ábrázolásban tüntetik fel, a jogban az óvatosságra, a bölcsességre valamint az igazságra utal. Mivel egyes ábrázolásokban Justitia lábbal tapossa el a kígyót. Ezen összefüggésben jelentése a bűntől (Bibliai kígyó ábrázoláshoz kapcsolt eredendő bűntől) való elhatárolódás, kísértés távol tartása.


Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest
Mail2000 HUF

Others searched for these