Bacchus - god of grapes and wine


65.000 HUF 174.88 USD

Item details
Listed: March 03, 2024
Item code: 3827479
Views: 77
Watchers: 3
Seller

vapiano (836)    
BUDAPEST

Response time: 85%-banin 46 hours
Positive feedback: 99.28%
Last login: Yesterday, 19:01
Member since: October 10, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Subject:mythology
Material:bronze
Mark/Sign:yes
Condition:flawless

Bacchus - szőlő és bor Istene

Részletesen kidolgozott, bronz szobor, mérete: 21,5cm magas, 12cm széles, 15cm hosszú, márvány talpazaton, hibátlan állapotban.

A Bacchus névvel rengetegszer találkozhatunk. Éttermek, borlovagrendek, különböző borral kapcsolatos események névadója. De ki is volt valójában Bacchus, vagy ahogy még gyakran nevezik, Dionüszosz?

Mitológiai eredet

Bacchus és Dionüszosz - tulajdonképp ugyanarról beszélünk. A különbség csak annyi, hogy amíg Bacchus a római mitológia istene, addig Dionüszosszal a görög hitvilág tanulmányozása során találkozhatunk. És hogy mi a közös bennük? Röviden: a bor. Mindkettőjüket a bor, a jókedv, vidámság isteneként tisztelték az ókorban.

Bacchus születése: Bacchus (Bakkhosz) név eredetileg nem is római, hanem keleti eredetű. A régi Rómában a jókedv, a vigalom, a szüret, szőlő és bor isteneként tisztelték. A legenda szerint ügyes borkereskedőből vált a bor istenévé. Gyakran találkozni a Liber Pater, illetve a Liber elnevezéssel is Bacchus emlegetésekor. Nevéről egy hordótípust is elneveztek. Bizonyára mindenki hallott már a Bacchus-hordóról. Régen a kétfüles kishordót illették ezzel a névvel. Az ókori Rómában és Görögországban is nagy becsben tartották a bort, s ezért istenüknek évente rendszeresen tartottak ünnepélyeket, úgynevezett bacchanáliákat. Ezeket a más néven szaturnáliáknak nevezett ünnepségeket minden év december 17-e és 23-a között ülték, s ilyenkor egymást is megajándékozták. A rómaiak és a görögök is úgy hitték, hogy a bor isteni eredetű, ezért is tartották nagy becsben istenüket.

Dionüszosz - A Bacchus-Dionüszosz kultusz tulajdonképp nem választható el egymástól. Ez már a legrégebbi görög időkben, s később az egész görög-római világban elterjedt. Dionüszosz (Dionysos) a szőlőtermesztés, a bor, és a mámor istene. Dionüszosz Zeusz és halandó szerelme, a Hold istennőjének Szemelének gyermeke. Ő volt az, aki elhozta az első szőlővenyigét az embereknek. Dionüszosz már fiatal korában megízlelte a bort, s ekkor kezdte el terjeszteni kultuszát, amely így Egyiptom és India után görögföldön is elterjedt.A kezdetek kezdetén Héra féltékeny lett Dionüszoszra, ezért megölte annak anyját. Így Zeusznak a saját combjában kellett kihordania a magzat-Dionüszoszt. Amikor aztán megszületett, Héra tovább üldözte, mígnem kénytelen volt elmenekülni. Zeusz parancsára Hermész a gyermek Dionüszoszt Nüszába menekítette, s ott a nimfák egy szőlőtőkével benőtt barlangba rejtették. Itt ízlelte meg először a bort, s innen vitte el az első szőlővesszőt Ikariosz athéni pásztornak. Dionüszosz kultuszát kezdetben vidám, csendes ünnepségek keretei között éltették, később azonban ezek hangos tivornyákká váltak, mely jókedvnek az oka természetesen a bor fogyasztása volt. Később Dionüszosz feleségül vette a Naxosz-szigeti Ariadnét, s öt gyermekük született. Amikor a világ meghódolt a bor kultusza előtt, Dionüszosz az Olümposz hegyére költözött, s az istenek között kapott helyet.


Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest XIV.
Mail2000 HUF

Others searched for these