Ács Ferenc

Ács Ferenc
(Kolozsvár, 1876. június 16. – Kolozsvár, 1949. szeptember 5.)
festő

A nagybányai festőiskola tanulója, Erdélyben ő volt a legelső, aki kiállítást rendezett impresszionista jellegű képekből. A plein air stílus képviselője, mint Szinyei Merse Pál, de festészete keveredett impresszionista elemekkel.

Festészetet 1893 és 1894 között Székely Bertalannál tanult, a Budapesti Mintarajziskolában. Münchenben Hollósy Simon volt a mestere, a müncheni Akadémián pedig Ludwig Herterichnél és Franz von Lenbachnál folytatott festészeti tanulmányokat.

1899-ben Hollósy Simon Nagybányára hívta, ott ismerkedett meg a nagybányai festészettel. Folyamatosan képezte magát, többek között tanult Lotz Károly mesteriskolájában is 1905-1906 között.

1900-ban művészeti bálokat szervezett, tanulmányutakra járt, kiállított Kolozsváron, a Szépművészeti Társaság által szervezett kiállításokon. 1906-ban Budapesten nyílt gyűjteményes kiállítása. ((Női arc, Hímző lányok, Akt a természetben, Téli park, Tavaszi virágzás, Szénaboglya legelésző ökrökkel, Nő a tájban, Hölgy lemenő napfénynél stb.) 1906-tól Kolozsváron élt, alkotott. 1908-ban megnyitotta festőiskoláját Kolozsváron, tehetséges fiatal erdélyi festőket oktatott, tanítványa volt többek között D. Berde Amál és Reschner Gyula is. Nyaranta Kalotaszegre járt festeni. Még ugyanebben az évben gyűjteményes kiállítása nyílt a Református Teológia dísztermében. 1909-től kezdve nyaranta festőiskolát nyitott Bánffyhunyadon, még ugyanebben az évben festette meg Miksa Zsuzsa és György képét.

Rendszeresen állított ki, szerepelt budapesti és külföldi tárlatokon műveivel. Első képeinek kiállítása 1896-ban volt Budapesten. 1906-ban Királyfalvy Károllyal közösen rendezett kiállítást Budapesten, 1911-ben a Műcsarnok állította ki képeit. Még ugyanebben az évben ellopták Csendélet című festményét. 1912-ben a kolozsvári Ipariskola épületében közös kiállítást szervezett, a festőiskolájának tanulóival együtt állították ki képeiket.

Készített képeket könyvek díszítésére is (például Az erdélyi kiadású Tizenegyek Antológiája kiadványban)

Művei szétszóródtak, néhány képe a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban található. Aukciókon rendszeresen felbukkannak képei.


A művész összes alkotása Alkotások a művésztől
Feltöltve: 2024. ápr. 17. 09:54
240.000 HUF 667.51 USD