Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Iván István

ÉletrajzTermékek (1)

Iván István, festőművész

„1964 őszén születtem Sopronban. Minden ehhez a városhoz köt, a barátaim a családom az emlékeim. Itt végeztem el a középiskolát is és rendszeres olvasója voltam már ekkor a horgász és vadász folyóiratoknak. A 80-as évek elején találkoztam a vadászújságokban Csergezán festményeivel és Balogh Péter grafikáival. Az ő művészetük nagy hatással volt rám, de ekkor még, mint szemlélődő.

A természet szeretetét édesapámtól örököltem, akivel már gyerekkoromban rengeteget jártam az erdőt. Ebben az időszakban kedvelt olvasmányaim voltak Fekete István, Széchenyi, Kittenberger Kálmán, Studinka László könyvei. A 90-es évek közepétől már felnőtt fejjel egyre többet jártam vadászbarátaimmal az erdőbe, elkísértem őket, fényképeket készítettem ismét előtérbe került a vadászat, mint téma, újra rendszeresen olvastam a vadászati folyóiratokat, amik talán elindítói voltak annak, hogy 2001 nyarán ecsetet fogtam majd megpróbáltam lefesteni az élményeimet. Régóta éreztem már magamban ezt a késztetést, de az alapok hiánya sokáig visszatartott. Szinte minden témájú és stílusú képzőművészeti kiállítást megtekintek, amit időm enged, de én magam elfogultan realista vagyok. A nagy magyar festőművészek közül elsősorban Benczúr Gyula, Deák-Ébner Lajos és Munkácsy Mihály művészete a meghatározó számomra.

2004-ben vettem részt először csoportos kiállításon a Győr-Moson-Sopron megyei vadásznapon, és itt ismerkedtem meg Csiszár József Európa hírű vadászfestővel, aki a mesterem lett és megtisztelt barátságával. Rengeteget tanultam és tanulok tőle, nagyon sokat köszönhetek neki, tudását önzetlenül adja át nekem. Rendszeres tagja vagyok a pilisi és a somogyi alkotótáboroknak, ahol hasonló témát festő művészekkel dolgozhatok együtt. 2007 augusztusában jutottam el oda, hogy több csoportos kiállítás után megnyithattam első önálló kiállításomat, melyet prof. Dr Náhlik András nyitott meg a soproni Erdészeti Múzeumban. A kiállítás sikere megmutatta, hogy jó úton járok. Ha a természet szeretete, ami képeim megfestésére ösztönöz, találkozik az Önök érzéseivel, ez mindennél több, ez az igazi öröm.”

Írja bemutatkozásában a művész.


A művész összes alkotása Alkotások a művésztől