Vissza

Mi az a második vásárlási lehetőség?

A második vásárlási lehetőség aukció típusú hirdetések esetén használható. Ennek segítségével az eladó felkínálhatja a terméket - a nyertes licitálón kívül - bárkinek, aki az aukción licitált.

A második vásárlási lehetőség elküldésével az eladó lehetőséget ad a licitálónak arra, hogy megvásárolja a terméket azért az összegért, amelyet ő licitként megajánlott az aukció során.

Mikor használható a második vásárlási lehetőség?

Az alábbi esetekben küldhet második vásárlási lehetőséget:

 • Lejárt aukció licittel (minimálárat nem érte el)
  Az aukcióra érkezett licit, de sikertelenül zárult, mivel a legmagasabb licit nem érte el a minimálárat.

  Képzeljük el azt az esetet, amikor az eladó pl. 20.000 Ft-os minimálárat határoz meg az aukció során, de mivel a legmagasabb licit 18.000 Ft-on áll meg az aukció sikertelenül zárul, hiszen nem éri el a 20.000 Ft-os határt. Ebben az esetben az eladó dönthet úgy, hogy lehetőséget ad a legmagasabb licitálónak arra, hogy 18.000 Ft-ért megvásárolja a terméket.
 • A nyertes licitálóval nem jött létre az üzelet
  Megeshet, hogy a nyertes licitálóval valamilyen oknál fogva nem sikerül megkötni az üzletet. Ha a termékből 1 darab érhető el, ilyenkor nyomatékosan felhívjuk az eladó figyelmét arra, hogy csak abban az esetben ajánlja fel a terméket másik licitálónak, ha a nyertes felhasználó lemond a termék átvételéről.

  Ebben az esetben az eladónak az eredeti tranzakciót sikertelenként kell értékelnie, azonban ilyen esetben sem kell lemondania a sikeres üzletről, hiszen felajánlhatja a terméket a második legmagasabb ajánlatot tevő licitálónak.
 • Az aukciós termékből több darab is elérhető
  Ha az aukción indított termékből több teljesen megegyező darab is elérhető.

  Tegyük fel, hogy az eladó egy olyan tételt hirdet meg aukción, amelyből 4 darab is elérhető. Ilyen esetben az eladó a nyertes licitálón felül további 3 licitálónak is felajánlhatja megvásárlásra a terméket azért az összegért, amelyet az adott licitáló megajánlott az aukció során.
  Példa: a nyertes licitáló 20.000 Ft-ért nyeri meg a terméket. A további licitek így alakulnak: Andrea 19.000 Ft-ot, Péter 18.000 Ft-ot, Balázs 17.000 Ft-ot ajánlott a termékre licitáláskor. Ebben az esetben az eladó felajánlhatja a maradék 3 termékét 19.000 Ft-ért, 18.000 Ft-ért, illetve 17.000 Ft-ért.

Hogyan működik?

Amikor második vásárlási lehetőséget küld, a licitáló ajánlatot kap Öntől abban az összegben, amelyet a licit során megajánlott a termékért.

Például: ha a licitáló legmagasabb licitje 16.000 HUF volt, a licitáló 16.000 HUF-os ajánlatot kap Öntől és ezért az összegért megvásárolhatja a terméket.

A licitáló elfogadhatja, illetve elutasíthatja az ajánlatot, visszaajánlásra nincs lehetősége.

Második vásárlási lehetőség küldése

Az alábbiak szerint küldhet második vásárlási lehetőséget:

 1. Lépjen a Lejárt vagy az Eladott termékeim oldalra.
 2. Keresse meg az aukciót.
 3. A További opciók listában válassza a Második vásárlási lehetőség menüpontot.
 4. Adja meg, hogy hány termék áll a rendelkezésére, illetve hogy meddig érvényes az ajánlata. Ezt követően válassza ki, hogy kinek küldi a vásárlási lehetőséget.
 5. Kattintson a Küldés gombra.

Elérhető mennyiség
Ez a szám dönti el, hogy hány licitálónak tudja felajánlani a terméket. Például ha Önnek 3 darab áll a rendelkezésére ugyanabból a termékből, 3 licitálónak küldhet második vásárlási lehetőséget. A mennyiség nem haladhatja meg a 10 db-ot.

Ajánlat érvényességi ideje
Itt adhatja meg, hogy a licitálónak mennyi idő áll a rendelkezésére, hogy elfogadja az ajánlatát. Az érvényességi idő 1, 3, 5 és 7 nap lehet.

Fontos: az érvényességi idő meghatározásánál vegye figyelembe, hogy mindaddig nem küldhet új második vásárlási lehetőséget, amíg van függőben lévő elküldött ajánlat. Ha ugyanazt a terméket egyszerre több licitálónak ajánlja fel, fennáll a lehetősége annak, hogy többen is elfogadják az ajánlatot. Ez nemcsak kellemetlenséget okoz Önnek és az ajánlatot elfogadó vásárlóknak, de ezzel eladói státuszát is kockáztatja, hiszen a sikertelen adásvételek miatt felhasználói fiókja korlátozásra kerülhet.

Hasznos információk

 • Második vásárlási lehetőséget 60 napig van lehetősége küldeni.
 • Egy licitálónak csak egyszer küldhet második vásárlási lehetőséget.
 • Ha 1 darab áll a rendelkezésére a termékből, előbb a nyertes licitálóval próbálja meg megoldani a problémás ügyet és ha nem járt sikerrel, csak azt követően ajánlja fel a terméket más licitálónak.
 • Ne feledkezzen meg arról, hogy valamennyi adásvételt értékelnie kell, az eredeti aukciót, illetve azokat a további tranzakciókat is, amelyek a második vásárlási lehetőség révén jöttek létre.

Továbbra is szüksége van segítségre?

Írok az ügyfélszolgálatnak