Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Csomagolás és szállítás

Mi az ajánlott küldemény?

Olyan küldemény, amely egyedi azonosítóval (postai ragszámmal) rendelkezik.
Célszerű minden terméket ajánlott küldeményként postázni, mert a ragszám ismeretében a küldemény visszakereshető és igazolni tudjuk a feladás tényét, ha a címzett arra hivatkozik, hogy nem ért célba a küldemény.

Tipp: Jegyezze le az ajánlott küldemény ragszámát, ezzel lehet később érdeklődni a postán egy küldemény iránt.

Mi a tértivevény?

Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy a címzett biztosan átvette a küldeményt, kérjen tértivevényt. Ez az az eset, amikor a kézbesítő aláíratja velünk a visszaküldendő szelvényt (ez maga a tértivevény), hogy megtörtént a küldemény átvétele. A tértivevényes postai küldemény átvétele szabályhoz kötött. Csak a posta üzletszabályzatában tételesen felsorolt személyek jogosultak az átvételre. Tértivevényes küldemény nem kézbesíthető levélszekrénybe. A tértivevény szelvényt a feladó visszakapja, amely jogi szempontból is bizonyítja, hogy a küldemény feladása és kézbesítése is megtörtént. Ha a címzett a tértivevényes küldeményt nem veszi át, a kézbesítő értesítőt hagy a címzettnél, miszerint a küldeményt a postán átveheti, ezt követően 5 munkanapig őrzik a postán, majd ismét megkísérlik kézbesíteni a küldeményt. Ha ekkor sem sikerül, akkor a posta ismét értesítést hagy a címzettnél, és ismét 5 munkanapig őrzi a küldeményt a postán, majd ha ekkor sem keresi a címzett, akkor visszaküldi a feladónak a tértivevény szelvénnyel együtt, megjelölve a sikertelen kézbesítés okát.

Mi az elsőbbségi küldemény?

Elsőbbségiként feladott küldeményre a posta rövidebb kézbesítési időt vállal. Az elsőbbségi feladás díja magasabb.
Természetesen feladható ajánlottként és tértivevénnyel is.

Mi az utánvét?

A küldemény ellenértékét ebben az esetben nem közvetlenül az eladónak fizetjük meg, hanem a szállítást lebonyolítónak.
Talán legismertebb esete, amikor a feladó megbízásából a postának fizetjük ki az áru ellenértékét, hasonlóképpen a futárcégek is vállalnak utánvéttel történő kézbesítést, aki később elszámol az őt megbízó feladóval.