Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Aukció, licit

Mi a különbség az aukciós és a fix áras hirdetés között?

A megfelelő eladási forma kiválasztása kulcsfontosságú, hogy a legnagyobb sikerrel értékesítse termékét.
Az eladó által meghatározott eladási forma határozza meg, hogy milyen módon lehet megvásárolni a terméket.

Az eladó az alábbi eladási formák közül választhat:
- aukciós hirdetés
- fix áras hirdetés

Aukciós hirdetés

Hogyan működik?

A vásárlók licitálhatnak a termékre és a legmagasabb licitajánlatot tevő felhasználó nyeri meg a terméket.
Aukciós hirdetés esetén úgy nevezett villámárat is meghatározhat az eladó, amely lehetővé teszi, hogy a vásárló az aukció lejárta előtt fix áron megvásárolja a terméket. Ennek a használata azonban nem kötelező.

Időtartam

Az aukciós hirdetés esetén meg kell határoznia az aukció idejét.
A következő opciók közül választhat: 1, 3, 5, 7, 10 és 14 nap

Kapcsolódó témák:

Fix áras hirdetés

Hogyan működik?

Fix áras hirdetés esetén a vásárló az eladó által meghatározott áron veheti meg a terméket, licitálás nélkül.
Az eladó engedélyezheti az alkuopciót is, amely lehetővé teszi, hogy az érdeklődők ajánlatot küldjenek a termékre, amelyeket eladóként Ön elfogadhat, elutasíthat vagy viszontajánlattal élhet.
Az érdeklődő által ajánlott összeg nem lehet magasabb a fix árnál.

Időtartam

A fix áras hirdetés a feltöltési dátumtól számított 12 hónapig marad elérhető a Galéria Savarián. Ezen idő alatt is bármikor újralistázható a tétel, amely új feltöltési dátumot rendel a termékhez és újraindul a 12 hónap számítása.

Melyik eladási formát használjam?

Meglehet, hogy eladóként nincs konkrét elképzelése a termék árát illetően, ezért dönthet úgy, hogy megméretteti a terméket és a piacra bízza az ár meghatározását. Ebben az esetben érdemes aukción indítani a terméket.
Szintén érdemes megfontolni az aukciózást, ha egyedi terméket árul, ami akár ritkaság számba megy vagy éppen különlegessége, egyedisége megkülönbözteti a terméket.
Összességében tehát akkor érdemes aukción indítania termékét, ha esélyt lát arra, hogy több érdeklődő is igényt tart rá, ilyen esetben a vásárlók versenyezhetnek a termékért, amely végül magasabb áron kelhet el.

Ha meghatározott áron szeretné kínálni termékét, érdemes a fix áras hirdetést választania. Ilyenkor az érdeklődő számára ismert a termék ára és azonnal megvásárolhatja a tételt.

Mi az a kikiáltási ár?

Az aukcióindítás során meg kell határoznia egy kikiáltási árat, innen indul a licit. A kikiáltási ár azt jelenti, hogy minimum ezért az összegért már hajlandó eladni a terméket, hacsak nem határozott meg minimálárat. A kikiáltási ár meghatározása kulcsfontosságú. A tapasztalt eladók tudják, hogy a túl magasan megszabott kikiáltási ár visszaveti a vásárlók érdeklődését és a licitálási kedvet.
A kikiáltási ár határozza meg az aukcióindítás díját.

Mi az a minimálár?

A minimálár azt az összeget jelöli, amely alatt nem hajlandó eladni a terméket. Ha az aukció úgy jár le, hogy a legmagasabb licit nem érte el a minimálárat, a terméket nem kell eladnia.

Miért érdemes megfontolni a használatát?

Alacsony minimálár meghatározásával érdeklődést kelthet a vásárlókban és vonzóvá teheti számukra a hirdetést. Ugyanakkor a minimálár - amely rejtett a felhasználók számára - meghatározása egyfajta “védőhálót” jelent és megakadályozza, hogy esetleg túl alacsony áron kelljen eladnia a terméket.

Például ha 20.000 Ft alatt nem szeretne megválni a terméktől a következőképpen járhat el. Ahelyett, hogy a kikiáltási árat 20.000 Ft-ban határozná meg - ez valószínűleg visszavetné a licitálási kedvet az érdeklődőkben - 5.000 Ft-on indítja az aukciót, majd 20.000 Ft-ban határozza meg a minimálárat.
Amíg az aktuális licit nem éri el a minimálárat, a “minimálárat nem érte el” felirat jelenik meg az aktuális licit alatt. Amint valamelyik érdeklődő licitje eléri vagy meghaladja a 20.000 Ft-ot, ez a felirat eltűnik és az aukció befejeztével a legmagasabb licitet ajánló felhasználó lesz a nyertes. Ha az aukció úgy zárul, hogy legmagasabb licit nem éri el vagy nem haladja meg a 20.000 Ft-ot, nem kell eladnia a terméket.

A minimálár végig rejtve marad a felhasználók számára, azonban elképzelhető, hogy az érdeklődők rákérdeznek majd a minimálár összegére. Ebben az esetben Ön dönti el, hogy elárulja-e ezt az összeget, de saját belátása szerint akár a termékleírásban is feltüntetheti a minimálárat.

Hasznos információk a minimálárról:
- A minimálár opció kizárólag aukciós hirdetéshez vehető igénybe, fix áras terméknél nem elérhető
- A minimálár használata díjköteles szolgáltatás
- Csökkentheti vagy törölheti a minimálárat
- Ha már érkezett legalább egy licit, nem állíthat be utólag minimálárat

Tudjon meg többet a minimálár csökkentéséről

Mi a villámár?

Az eladó aukciós hirdetés esetén is dönthet úgy, hogy az érdeklődőknek lehetővé teszi, hogy fix áron megvásárolják a terméket, még mielőtt befejeződne az aukció. A villámár megadása azonban nem kötelező.

Hasznos információ a villámárról:
- A villámár eltűnik, ha az aktuális licit eléri a villámár 100%-át

Mit jelent az 5 perces hosszabbítás?

Az eladónak lehetősége van beállítani, hogy az aukció automatikusan meghosszabbodjon, ha az utolsó 5 percben licit érkezik a termékre.

Ha az aukció utolsó 5 percében licit érkezik, akkor az aukció lejárati ideje újra 5 percre módosul. Ez a hosszabbítás nemcsak egyszeri alkalommal történik meg. Ha az utolsó 5 percben licit érkezik egy termékre, az minden esetben újra 5 percre módosítja az aukció lejárati idejt.

Hol találom azokat a termékeimet, amelyekre licit érkezett?

A licittel rendelkező termékeit könnyedén áttekintheti a Termékeim oldalon, ha a termékek listája felett a Licittel rendelkezik szűrési opcióra kattint.

Zölddel jelenítjük meg annak a terméknek az árát, amely a jelenlegi állás szerint el fog kelni.

Aktív aukció módosítása

Az, hogy milyen adatokat módosíthat aktív aukcióján 2 tényezőtől függ:

- mennyi idő van hátra az aukció lejártáig
- érkezett-e licit a termékre

Az alábbiakban összegyűjtöttük az aukciós termék egyes adatainak szerkesztésre vonatkozó tudnivalókat:

Termék megnevezése
A termék megnevezése nem módosítható, ha van licit vagy kevesebb mint 12 óra van hátra.

Termék kategóriája és paraméterei
A termék kategóriája, illetve a paraméterei nem szerkeszthetők, ha már van licit vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.

Termék leírása
A termék leírása nem szerkeszthető, ha van licit vagy kevesebb, mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig, helyette a kiegészítő leírás mező használható.

Termékkép
Termékkép már nem törölhető, ha érkezett licit az aukcióra, új képek feltöltése engedélyezett.

Eladási forma
Aukció formájú hirdetés csak akkor módosítható fix áras eladási formára, ha még nincs licit az aukción.

Lejárati idő
Az aukció időtartama nem módosítható, ha licit érkezett a termékre vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.

Minimálár
A minimálár már nem adható meg, nem növelhető vagy nem törölhető, ha már van licit.
A minimálár nem csökkenthető az aktuális legmagasabb licit összegére vagy az alá.

Villámár
Villámár már nem adható meg vagy módosítható, ha licit értkezett a termékre vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.

Kikiáltási ár
Kikiáltási ár nem módosítható, ha kevesebb mint 12 óra a hátralévő idő vagy licit érkezett a termékre.
Kikiáltási ár növelése esetén - ha a megnövelt ár magasabb aukcióindítási díjkategóriába lép - az aukcióindítás díja felszámításra kerül.
Fontos: csökkentés esetén nem kerül jóváírásra a díjtétel

Licitlépcső
A licitlépcső nem módosítható, ha licit értkezett a termékre.

Fizetésre vonatkozó adatok
Már beállított fizetési opció nem eltávolítható - ugyanakkor bővíthető -, ha már van licit vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.

Szállításra vonatkozó adatok
Már beállított szállítási opció nem eltávolítható - ugyanakkor bővíthető, - ha már van licit vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.
Szállítási díjak csak csökkenthetők, ha már van licit vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukció lejártáig.
A külföldre nem szállítok opció - ha az előzőleg beállításra került - nem törölhető, ha licit érkezett a termékre vagy kevesebb mint 12 óra van hátra az aukcióból.

Önlicit

Eladó saját termékére nem tud licitálni. Ezen kívül az eladó sem megbízottját, sem rokonát, sem ismerősét nem kérheti meg arra, hogy licitáljon saját termékére.
Ezt önlicitnek nevezzük, amely kifejezetten tilos a Galéria Savarián.

Az önlicit mesterségesen növelheti a termék eladási árát. Javasoljuk, hogy a Galéria Savaria szabályait figyelembe véve értékesítse termékét. A szabálysértés vásárlási és eladási jogainak korlátozását vagy felhasználói fiókjának végleges korlátozását eredményezheti.

Ha egy vásárló az eladó felhasználónevéhez köthető, de valóban szeretné megvásárolni a terméket, erre a villámáras vásárlási lehetőséggel fix áron lehetősége van, így nem kell részt vennie az aukción.