Afrika afrikai antik maszk fa maszk Songye népcsoport Kongó dob 15.


22.000 HUF 60.28 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 23.
Termékkód: 3815685
Megtekintések: 76
Megfigyelők: 3
Eladó adatai

antikdekor (324)   
Pest megye

Válaszadás: 83%-ban4 óra alatt
Pozitív értékelések: 94.19%
Utolsó belépés: Ma, 15:03
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:korának megfelelő

antik afrikai afrika patinás fa maszk Volkskunst afrikanische Maske Songye népcsoport, Kongó Congo

A népcsoportra jellemző szép, régi maszk. Manapság felkapott lakásdekoráció.

Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!



Magasság: 30 cm.

A 16. században a Songye nép elköltözött a Shaba területről, mely ma Kongó déli része. Történelmük szorosan összefonódott a Lubákkal, akikkel közös ősök révén rokoni kapcsolatban állnak. Hosszú időn át harcoltak egymással, majd szövetséget kötöttek az arabok ellen. Letelepedtek a Lualaba folyó bal partján, szavannás, erdős síkságon. A 150 ezres Songye nép több alcsoportban, de egy központi főnök kormányzása alatt él. A Songyék között számtalan titkos társaság működik.

Hagyományosan földműveléssel és vadászattal foglalkoznak. A folyókat a meghalt főnökök szellemével hozzák kapcsolatba (gyakran a folyóba temették el őket), ezért a halászatot csak végszükség esetén gyakorolták. Az asszonyok agyagedényeket, a férfiak szőtteseket és fémtárgyakat készítettek. A szomszéd népekkel rendszeresen kereskedtek.

A Songye szobrászati stílus dinamikus és életerőt sugárzó. A kézművesek által készített tárgyakat gyakran használták különböző szertartásokon. Rengeteg fétis-figura kapcsolódott a telihold-rituálékhoz. Méretük változatos, 10-150 cm közötti. Általában férfit ábrázolnak, kerek alapon. Fémdarabkák, szögek, egyéb kellékek gyakran találhatók az arcon. Ezek közömbösítik a gonosz szellemeket. A fejtető és a has rendszerint üreges, itt fétis-anyagot helyeztek el. A figura kezei csúcsos hasára helyezve; a fejtetőn nyugtalanító benyomást keltő szarv vagy toll. A varázsló mágikus anyagokat morzsolt és kevert össze, és az így nyert pasztát a háztetőről lelógó antilop-szarvban tárolta.

Mindenféle állati, növényi, ásványi és emberi eredetű anyagot felhasználtak a varázs-keverékhez, így próbálták a jószándékű ősi szellemeket előhívni. A Songye fétisek fából vagy szaruból készültek, kagylókkal díszítettek. Nem annyira valósághűek, mint a Luba stílusban készült alkotások.

A szobrocskákat használták, hogy biztosítsák a sikert, a termékenységet, a gazdagságot. Ők védelmezték az embereket a rosszindulatú erőktől.

A songye nyelvben a maszk: kifwebe. Ezek a maszkok szellemeket ábrázolnak. Jellemzőek a bordázatok vagy csíkok: régiótól függően lehet sötét alapon fehér csíkos vagy fordítva. Természetfeletti erőket testesítenek meg. A kifwebe-társaság használta őket, hogy a bajt, szerencsétlenséget távol tarthassa. A maszkok, szőttes ruhával és hosszú raffia szoknyával kiegészítve, sokféle ünnepségen táncoltak. Férfiak viselték őket, különböző szerepeket játszva: férfi- maszk középen csúccsal, női maszk lapos hajviselettel. A középső csúcs mérete határozta meg a maszk varázserejét. A maszk, a szinek, a ruha mind szimbolikus jelentést hordoztak. A férfi-maszkot viselő táncos agressziv és zabolátlan viselkedést imitált, míg a női-maszkos szereplő mozdulatai szelídek, szabályozottak voltak. A fehér szín a maszkon pozitiv fogalmakat jelölt: tisztaságot, békességet, a Holdat, a fényt. A vörös színt a vérrel, tűzzel, bátorsággal és lelkierővel társították, de a veszéllyel, gonoszsággal, bajjal is. A női maszkok pozitiv erőket tükröztek, főleg éjszaka viselték őket, a hold-szertartásokon, beiktatásokon vagy egy uralkodó halálakor. A maszknak gyógyító erőt is tulajdonítottak, használták a gonosz kiűzésének ritáléján is. A kiefwebe-maszkok ábrázolásai más, a titkos társasághoz tartozó tárgyakon is megjelentek: a csíkozott pajzsokat középen maszk díszítette.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPilisszentiván

Mások ezeket keresték még