Kwele népcsoport antik antilop maszk Afrika Gabon africká maska 345 dob 31


23.000 HUF 62.78 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 02.
Termékkód: 3941261
Megtekintések: 95
Megfigyelők: 3
Eladó adatai

antikdekor (336)   
Pest megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 94.12%
Utolsó belépés: Ma, 12:36
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:korának megfelelő

Fix áras termék!

Csak a feltüntetett árért eladó, bizományos értékesítésre átvett tárgy.

Antik patinás afrikai Kwele népcsoportbeli, Gabon maszk a népcsoportra jellemző stílusjegyekkel.

Legújabb divat szerint elegáns modern lakások, irodák közkedvelt dekoratív, egzotikus berendezési tárgyai.

Hossza: 47,5 cm.

Postázás lehetséges!

Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!

A Kwelék Gabon, Kamerun és Kongo határán óriási erdős területet birtokolnak. Faluközösségeiknek nincs egyszemélyi vezetője. A kwelék úgy tartják, hogy a megmagyarázhatatlan halálesetek, a himlőjárvány és a többi veszélyeztető jelenség a boszorkányság számlájára írható.

A boszorkányok beköltöznek egy férfiba vagy egy nőbe, majd éjszaka előjönnek és lakmároznak áldozataik belső szerveiből. A boszorkányság ellenszere a beete rituálé, melyben maszkokat is felhasználnak. A beete-rituálé egy héten keresztül tart. Az első napon a férfiak elindulnak az erdőbe antilopot vadászni, a záróünnepségen pedig gyógyfüvekkel fűszerezve elfogyasztják ezt a húst.

A vadászat ideje alatt a nők és a gyermekek a faluban maradnak. Egy-két nap múlva ekuk maszkok jönnek elő az erdőből, belépnek a faluba, táncolni-dalolni hívják az embereket. (Az ekuk szó jelentése: védelmező erdei szellem, vagy Beete gyermekei.)

A maszk lapos felszínű, gyakran fehérre festett szív alakú arc, háromszögletű orr, kávébab-formájú szemek. A száj kicsi, vagy teljesen hiányzik. A maszkot két hosszú szarv egészíti ki. Az ekuk az antilopot jeleníti meg. A fehér szinezés a fényt és világosságot jelzi, ezek a gonosz elleni harc legerősebb fegyverei. Kicsit később, harangok jelzik a másik maszk érkezését: ő gon, a gorilla. Az asszonyok beterelik az állatokat a házakba, mindenki búvóhelyet keres. A gon félelmetes maszk, viselője pedig meztelen. Ezzel szemben az ekuk maszkos széles szőttes szoknyát hord.

A kwelék a maszkokat házaikban felakasztva tartják. Beavatási szertartásokon viselik őket. A maszkok közreműködése felmelegíti a falu társas légkörét, ezáltal előhozza a jótékony erőket. A maszkosok a lelkeket jelenítik meg. Zenekísérettel vonulnak be a faluba, a férfi lelkek ritmikusan, peckesen járnak, a női lelkek lassan csoszognak. A női maszkokat is férfiak viselik.

Vannak maszkok, melyek egy-egy állatra vagy madárra hasonlítanak és nevük is ennek megfelelő. Más maszkok nehezen azonosíthatóak. Készítenek stilizált szobrokat is, a maszkokhoz hasonló arcvonásokkal. A kwelék házaiban faragott plakettek is találhatók.


Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPilisszentiván

Mások ezeket keresték még