PERZSA KÁDZSÁR DINASZTIA MONUMENTÁLIS FIGURÁLIS TRÉBELT PONCOLT FEDELES VIZESKANNA 38 cm 2,7 kg


147.990 HUF 404.23 USD

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. június 05.
Termékkód: 1667148
Megtekintések: 396
Megfigyelők: 6
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

alkonyat123 (3517)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 12:51
Regisztráció: 2014. január 21.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:váza
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

Antik monumentális trébelt-poncolt, berakásos(GHALAM ZANI) figurális fedeles vizeskanna a KÁDZSÁR /Qajar) dinasztia idejéből.

A Ghalam zani fém díszítési technika lényege :enyhe precíz kalapálással kis réz,ezüst,arany lapocskák beillesztése az erre a célra kivésett fém felületre. E technikát a középkori perzsák a türkmén szafavid nomád törzsektől vették át a 16-dik században a Szafavida Birodalom idején.mikor ISFAHAN lett a birodalom fővárosa.

Hét korabeli nagyméretű különböző figura jelenik meg körben a kanna testén-jellegzetesen bekeretezve.

A figurális motívum alatt és felett 3-3 díszítő indás virágsáv.

A kanna nyak része egy geometrikus és egy geometrikus-virágmintás sávval kezdődik. Felette megismétlődik a 3 sávos virágminta.

A széles kiöntő-csőr részén váratlanul a virágminta irányt változtat-függőleges párhuzamos növekvő sávokban megy követve a csőr emelkedését. Ez a kézműves találékonyságát dicséri-mert tud alkalmazkodni a konkrét tárgy formáihoz a díszítés megtervezésében.

Külön figyelmet érdemel a fedél díszítése. Itt a kiinduló pont egy virág melyből az indák behálózzák az egész felületet. Ezt övezi,berámázza a már ismert virágsáv minta. A fedél szélein egy geometrikus minta fut-mely egy kis hullámos záró peremmel folytatódik. Ez megvédi ,elzárja a vizet a környezetből jövő véletlen szennyeződéstől.

A kanna fogója és a fedél záró szerkezete tömör szolid rézből van-díszítés nélkül. Erre bizonyára a vízzel megtelt kanna súlya miatt volt szükség-de nem tudom ha eredeti. A fogó a fedél zsanérhoz egy fém szeggel van odafogva a közismert szegecs helyett. Ez biztosan nem eredeti.

Bevett Keleti szokás hogy a réz edényeket cinezéssel javítják és a talp részét lecserélik ha szükséges. A kannának talpán egy megerősítést látok amit súlya gondolom hogy indokolt.

Anyaga vastag rézlemez.Ennek trébelése és poncolása komoly kihívást jelentett elkészítőjének .

Felületét kívül és belül is ónozással védték meg az oxidálástól-sikeresen. Csak talpán látható egy zöld folt.

Állapota korának megfelelő-kisebb benyomások, egyenetlenségek vannak felületén. A fedél részén egy kis lyuk mely készítésénél keletkezhetett mivel pont egy kis poncolt ponttal azonos helyen van-a geometrikus szél mintán-a véső nyoma.

A vizeskannát utolsó tulajdonosai kávé főzéshez használták-a kanna 4 LITERES(!)-és a benne hagyott zacc kőszerűen rárakódott belsejére.Csak részben sikerült e zacc-követ lesúrolni .Sajnos a tisztítás nyomán egy szinte láthatatlan kis repedés felületén engedni kezdte a vizet.Eddig a lerakódott zacc-kő eltömítette.

E terméket csak személyesen lehet átvenni-méretei miatt-a 12.kerület Városkúti út elején-naponta-a reggeli-délelőtti órákban-előre egyeztetett időpontban.


Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest XII.
Postázás2680 HUF

Mások ezeket keresték még