Kínai cinóber lakk vázapár fatalapzattal – 687.


50.000 HUF 117.32 USD

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2022. augusztus 27.
Termékkód: 4465648
Megtekintések: 179
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 8 ajánlat
Eladó adatai

Hellboy1 (995)    
Békés megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 09:17
Regisztráció: 2019. augusztus 03.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:váza
Kor:1940-
Állapot:korának megfelelő

Eladásra kínálom ezt a szép és különleges, elég nagy méretű cinóber lakk vázapárt, amiknek sajátos fatalapzata is van. Zománcozott váza alapra lett a lakk rétegesen felkenve (a technikáról később írok), majd kézzel került faragásra a gyönyörű minta egyenesen Kínából, a lakkfa termékek őshazájából. A gyártó cetlije még rajta van a vázák alján, a nyakán pedig hologramos matrica. Különlegessége még, hogy a vázáknak fából faragott talapzat is van, ami viszonylag ritka. Különleges keleti hangulata miatt minden lakásban szépen mutat, főleg így párban.

Gyártó: kínai

Anyaga: zománcozott fém alapon, lakkfa

Kora: XX. század közepe körül

Cégjelölés: alján és nyakán

Magassága: 20,5 cm + 3,5 cm a talapzat

Száj átmérő: 6,5 cm

Nyak átmérő: 4 cm

Has átmérő: 10,5 cm

Talp átmérő: 6 cm

Állapot: a képen látható, újszerű állapotban

A postázás a vevő igényével egyeztetve a mindenkor aktuális díjak szerint történik, kizárólag előre utalást követően, gondosan csomagolva.

Kérem, amennyiben van még kérdése a termékről, akkor lehetőleg annak megvásárlása előtt és ne utána kérdezzen.

Kérem tekintse meg a többi termékemet is. Köszönöm!

A technikáról egy kis információ:

A lakkfa nedvét a Shang-kor óta használják Kínában. Fa, bambusz vagy textil tárgyakat tartósítottak vele. Vízhatlansága révén edényeket (tálakat, csészéket, dobozokat), koporsókat, állványokat vontak be vele. Színezőanyagok segítségével - leggyakrabban vörös vagy fekete lakként-, a tárgyak díszítőfestésére is felhasználták. A Rhus verniciflua nevű fa megcsapolásával nyert, szürke színű lakknedvet összegyűjtötték, légmentesen lezárva tárolták, majd színezőanyagok segítségével (vörös, fekete, barna stb.) különféle színűre festették. Vízhatlansága révén edényeket, koporsókat, kisebb bútorokat vontak be vele, és a tárgyak díszítőfestésére is alkalmazták. A legkorábbi kínai festett lakktárgyak az i. e. 5 - 3. századból maradtak fenn. A legjellegzetesebb, ma is alkalmazott, kínai lakkdíszítési eljárás a faragott vöröslakk technika. A fa tárgytestet akár 80 - 100 réteg lakkal vonják be úgy, hogy az egyes rétegeket mindig száradni hagyják. A lakk gumi keménységűre száradása után a felületet hegyes és éles szerszámokkal megfaragják: tájképi, figurális, növényi mintákkal díszítik. A faragott vöröslakk tárgyak készítésének klasszikus kora a Yuan-, Ming- és Qing-dinasztia (14 - 18. század) kora volt. Legszebb példái a kisebb méretű dobozok, tálak, de néhány nagyobb ellenző és bútor is fennmaradt. A technika egyik látványos vállfaja, amikor különböző színű lakkrétegekkel (fekete, sárga és zöld színű lakk) vonták be a tárgyakat, amelyek a felület megfaragása után színes kompozíciót rajzolnak ki.

Európába a XVI. századtól kerültek nagyobb mennyiségben Kelet-Ázsia lakktárgyai, és a porcelánhoz hasonlóan olyannyira kedveltté váltak, hogy az európai mesterek is igyekeztek elsajátítani készítésük titkát. A XVII-XVIII. században virágzott a keleti lakktárgyak és díszítések másolásának divatja Európában, főként Angliában, Franciaországban és Poroszországban.

A XVIII. század elején még pontosan másolták a keleti mintákat, de 1720-tól már gyakran európai motívumok, ill. egzotikus, de nem távol-keleti díszítmények (pl. arabeszkek) jelentek meg a lakkozott tárgyakon. Korábban oly gyakori fekete vagy arany alapszínük is megváltozott: divatba jött a bíbor, sárga, fehér, kék, zöld. Híresek voltak a velencei lakkmunkák, amelyeken a leggyakoribb díszítés a virágcsokorminta volt sárga vagy kékeszöld alapon.

A XVII. század végén a lakkot elsősorban még a berakott barokk szekrények és a bőr falborítások díszítésére használták. A XVIII. században Anglia-szerte, ill. Németországban a lakkdíszítéses könyvszekrények, állóórák és teázóasztalok váltak kedveltté, míg Franciaországban és Itáliában inkább a komódokat és sarokszekrényeket díszítették lakkal. Angliában Giles Grendey neve fémjelezte a Chippendale-időszak keleties ízlésű, lakkdíszítéses bútorait. Lakkozott falak láthatók például a müncheni Nymphenburg-kastélyban, Bambergben, Magyarországon pedig a fertődi Esterházy-kastélyban.

A XIX. század elején leáldozott a lakkbútorok divatja. A továbbiakban Európában már inkább ónedényeket, valamint kisebb asztalkákat és gyöngyházberakásos papírmasé székeket díszítettek lakkozással. Az 1920-as években a belga Marcel Wolfers és a francia-svájci Jean Dunand alkalmazta sikerrel az igazi keleti lakkművesség technikai eljárásait agyag-, fa- és bronzedényeken.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételGyula
Egyéb2500 - 5000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még