„FAGLER KÁLMÁN SZEGEDEN" jelzésű, 1870 körül öntött sárgaréz szenes vasaló


12.500 HUF 35.28 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. augusztus 18.
Termékkód: 5210019
Megtekintések: 129
Megfigyelők: 3
Eladó adatai

Fancsaa (1025)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 15:24
Regisztráció: 2015. február 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:vasaló
Kor:1850-1899


„FAGLER KÁLMÁN SZEGEDEN" jelzésű, 1870 körül öntött sárgaréz szenes vasaló

JELZETT : lásd 2.kép

fogó nélkül ,egyébként rendben van

19,5 cm hosszú

Egy magyar különlegesség, a Fagler-vasaló
A szenes vasalók jellegzetes magyar típusa a Fagler-féle vasaló. A Fagler család Szegeden működött és többgenerációs vasalókészítő család volt. Tagjai közül elsőként Fagler József
kezdett vasalókat gyártani 1843-ben alapított üzemében. Ezt követően a család tagjai egymásnak adták át tapasztalataikat.
Vasalóikat sárgarézből készítették, s jellegzetes, hajószerű formájukkal, szép és pontos kidolgozásukkal ma is a legszebb vasalók közé számítanak. Vasalóikon mindig jelezték, hogy ki gyártotta, pl. Fagler Jos. (József), Kálmán, Ede, Adolf, László vagy János, ill. hogy Szegeden készült a darab. Szellőzőnyílásaik téglalap alakúak voltak, és azokra belülről egy távtartó lemezt szegecseltek, hogy a hamu kihullását meggátolják. A Fagler-vasaló formája olyan érzetet kelt, mintha egy hagyományos vasalótestet felülről megnyomtak volna, és ezáltal az jelentősen kihasasodott. Amerikában csak „Fat Hungárián" (dagadt magyar) néven emlegetik [10]. A származás helye miatt „Szegedi" vagy „Szegediner" néven is említik. Nem véletlen, hogy a külföldi gyűjteményekben is előkelő helyen szerepelnek.
Az első Fagler-vasalók inkább manufakturális, mint gyári termékeknek tűnnek. A sorozatban öntött, későbbi példányok egységesebbek lettek, nagyon sima felülettel készültek.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest
Postázás1500 HUF

Mások ezeket keresték még