​Hajdú László ( Léva, 1938) Vegyes technika,Kompozíció


110.000 HUF 301.53 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 01.
Termékkód: 1851498
Megtekintések: 93
Megfigyelők: 5
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

kalmana (131)  
Somogy megye

Válaszadás: 100%-ban9 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. március 26.
Regisztráció: 2017. május 12.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:absztrakt
Technika:vegyes technika
Stílus:absztrakt
Hordozó:papír
Legnagyobb méret:kicsi (35 cm-ig)
Szignó:nem szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Kompozíció,vegyes technika,papír.Keretezve,paszpartuban.

Mérete: 33x33 cm / 47x47 cm

Jelezve,hátoldalon.Kiállítási meghívó és a galéria pecsétje is látható.A kép a kiállítást követően lett vásárolva a Kaposfüredi Galériától.

A Szentendrén élő és alkotó Hajdú László az itt szárba szökkenő vizuális nyelvnek, a konstruktív festészetnek képviselője, a mai napig meghatározó, budapesti Stúdió kiállítások 1966-os tárlatán mutatkozott be, majd a hetvenes, nyolcvanas években a Műcsarnok a Dorottya Galéria, és a Francia Intézet is rendezett neki kiállítást. Később több külföldi csoportkiállításon vett részt Budapesten, Berlinben, Limburgban, Madridban, Münchenben, és mindvégig az Új Művésztelep tagjaként Szentendrén. 1963-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Domanovszky Endre, Kádár György, Barcsay Jenő voltak. Ezután bekapcsolódott a nemzetközi kapcsolatrendszerbe, tanulmányutakat tett Stuttgartban, Münchenben, Franciaországban, Olaszországban. 1966-1969 között Derkovits-ösztöndíjas. 1984-ben elnyerte a Szentendrei Grafikai Műhely nagydíját 2003-ban Munkácsy Mihály-díjat kapott. Alapító tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek, az Art’éria Galériának. 1968-tól él Szentendrén. Hosszú évek következetes munkájával hozta létre sajátos formarendszerét, amelyben a megszokott négyszögű képformától való eltérés és az expresszív, plasztikus részletekben gazdag, lírai geometria lett a védjegye. A redukált színkészlettel és geometriai alakzatokkal, a megszokott ecset helyett festőkéssel létrehozott festmény-objektjei tömegükkel is alakítják az őket körülvevő teret. Saját szavaival a művei „belső víziók metaforái” olyan egyensúlyi helyzeteket teremtenek meg, amelyek a valóságban egy finom mozdulattal kizökkenthetők lennének.

Archaikus, prehisztorikus hangulatú munkáiban a természeti erők, a föld, víz, levegő, tűz (nap) megjelenési formáit keresi.

Hajdú László ( Léva, 1938) festőművész
Székesfehérvárott Áron Nagy Lajos szakkörében ismerkedett meg a rajzolás és festés alapjaival. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Domanovszky Endre, Barcsay Jenő és Kádár György tanítványa volt.

1968 óta Szentendrén dolgozik, azóta szerepel hazai és külföldi tárlatokon. 1967-70 között Derkovits-ösztöndíjban részesült. Németországban,
Franciaországban és Olaszországban járt tanulmányúton. 1974-ben mutatkozott be Párizsban,a fiatal magyar festők tárlatán. Alapító tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek és az Art éria Galériának.1984-ben elnyerte a Szentendrei Grafikai Műhely nagydíját. 1989-91 között a Belvedere című művészeti folyóirat főszerkesztője. Főként a természetet és a tengert ábrázoló táblaképei mellett jelentősek kárpitjai és mozaiktervei is. Alkotásait a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum, a bolzanói Riz Collection és a szöuli Kim Collection őrzi.

Hajdú László : 1957–63: MKF, mesterei: Domanovszky Endre, Kádár György, Barcsay Jenő. 1966-69 között Derkovits-ösztöndíjas. 1964: Stuttgart, München; 1971: Franciaország, Olaszország; 1977: Pocitelju Nemzetközi Művésztelep. 1965-82 között Adriai-tengeri, Égei-tengeri, földközi-tengeri utazásokat tesz. 1984-ben elnyeri a Szentendrei Grafikai Műhely nagydíját. 1989-től 1991-ig a Belvedere című művészeti folyóirat képszerkesztője. 2002-ben a Pest Megyei Tárlat első díját kapja. A Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa. 1968 óta él Szentendrén. Alapító tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek, az Art’éria Galériának.

Munkásságát Hann Ferenc a következőképpen jellemzi: „Soha nem a naturalisztikus formától vagy konkrét tájéményből indul el a lírai absztrakt foltfestészet felé, hanem a természeti erők: víz, levegő, föld formáját kutatja. A 80-as évekre egy új tendencia mutatkozik az oeuvre-ben: az érzékeny, indulatosan megfestett felület mögül idolok, ferde tornyok sejlenek fel, sarkukra állított négyzetek állnak a pszeudohorizonton. A 90-es évek elején összefoglaló igényű kiállítást rendez a budapesti Francia Intézetben, neogeometrikus sorozataiban Saint-John Perse gondolataira hivatkozva. Ezeken a munkákon mediterrán hangulatú emlékanyagra utalnak a mértanias formák. Négyzetei nem síkgeometriai jelek, hanem kultúrhistóriai szimbólumok. A 90-es évek derekára festészete egyre filozofikusabbá válik. Tábláin okkerek, sárgák, szürkék különféle árnyalatai töltik ki a képmezőt. A felületet sötét, határozott vibrálások, diagonálisok, horizontális rendek tagolják. Archetipikus hangulatú munkáinak legjellemzőbb vonása a tér virtuális felosztása. Piktúrája mégis tartalmaz szociális vonatkozásokat, amennyiben festészetét a monetáris világ elleni halk, de határozott tiltakozásnak tekinti.”

1975-ben a szentendrei Művésztelepi Galériában volt az első egyéni kiállítása. 1977: Műcsarnok, Bp.; 1989: Dorottya Galéria, Bp.; 1990: Francia Intézet, Bp.; 1991: Kunstsammlungen der Stadt Limburg; 1999: Üblacker Haus, München; Szentendrei Képtár; 2000: Künstlergilde G., Esslingen; 2002: Vigadó Galéria, Bp.; „Domus Homo Róma”, Art’éria G., Szentendre. Műveit az alábbi köz- és magángyűjtemények őrzik: Damjanich János M., Szolnok; Ferenczy Múzeum, Szentendre; MNG; Nemzetközi Modern Múzeum, Hajdúszoboszló; R. Riz Collection, Bolzano; Kim Collection, Szöul; Kolozsváry-gyűjtemény, Győr; Vass-gyűjtemény, Bp.; Haraszty-gyűjtemény, Bp.; Matzon-gyűjtemény, Solymár. Köztéri művei mozaikban vagy gobelinben kivitelezett alkotások: Mozaik (1970, Lábatlani Papírgyár); Gobelin (1970, Lábatlani Papírgyár); Mozaik (1983, Bp., Pest Megyei Köjál).

Művészetét méltató fontosabb írások. MUCSI A.: Előszó Hajdú László kiállításához (kat.), Műcsarnok, Bp., 1977; HANN F.: Mai mitológiák. Hajdú László kiállítása a Dorottya utcában, Belvedere, 1989/2; WEHNER T.: katalógus-előszó, Dorottya Galéria, Bp.; VAN DAM J.: Utazás a háromszög körül. Hajdú László képeiről, Művészet, 1989/9; HANN F.: katalógus-előszó, Francia Intézet, Bp., 1993; WEHNER T.: Ék-képek. Hajdú László festészetéről, Kortárs, 1994/7; SÍK Cs.: Mégsem veszett el. Hajdú László retrospektív katalógusa, 1996; KRIMMEL G.: Helyzetek és érzetek. Hajdú László festészete, Új Művészet, 1997. május-június; FÁBIÁN L.: A festészet rétegei, kat. bev. tan.; WEHNER T.: Rétegek rakódnak egymásra. Beszélgetés Hajdú Lászlóval. Portréfilm: Hajdú László kiállítása a Kaposfüredi Galériában, GULYÁS J., MTV, 1997.

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás3000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még