0U203 Szekeres Béla : Falusi utca /nemzeti szalon/


120.000 HUF 325.93 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 05.
Termékkód: 2286897
Megtekintések: 124
Megfigyelők: 2
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3013)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Ma, 07:52
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:utcakép
Technika:olaj
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Olaj vászon festmény, régi aranyozott keretben.
Jelezve balra lent:
SZEKERES B. 1930

A keret és a kép is kissé kopottas, lásd fotó.

A kép hátoldalán Nemzeti Szalon címke töredék található, lásd fotó.

A keret oldalán keretezői címke, rajta felirat:
KARDOS GÁBOR
KÉPKERET ÉS LÉCGYÁRA

Szélesség: 78 cm

Magasság: 65 cm

Súly: 2.62 kg

A kép mérete keret nélkül: 54.5 x 67.5 cm
SZEKERES BÉLA BUDAPEST, 1890

Festő, grafikus. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán végezte. 1911-1912-ben Rio de Janeiró-ban dolgozott. Olaszországi hadifogsága után, 1919-től működött Budapesten. Több kiállításon vett részt, ahol tájképeit és alakos kompozícióit mutatta be. Egy műve a Magyar Nemzeti Galériában található.

Forrás: kieselbach.hu

Nemzeti Szalon

Az Erzsébet téri Kioszk eredeti, Hauszmann Alajos tervezte formájában

A Kioszk Nemzeti Szalonná átalakítva a Vágó-testvérek tervei alapján

Nemzeti Szalon magyar képzőművészek és műpártolók egyesülete volt, amelyet Budapesten 1894. március 12-én alapítottak a hivatalos művészetpolitikával elégedetlen képzőművészek „abból a célból, hogy a magyar képzőművészet erkölcsi, anyagi és kulturális érdekeinek fölkarolását, a testületi szellem fejlődését előmozdítsa, a művészek és a közönség közti érintkezést élénkebbé tegye”[1] Az egyesület első elnökévé Zichy Jenőt és Vastagh Györgyöt választották meg, alelnök Margitay Tihamér, műtáros Mesterházy Kálmán lett. Őket követte 1898-tól Andrássy Gyula gróf az elnöki és Hock János az alelnöki poszton.

 Az épület[szerkesztés]

Az egyesület helyisége Budapesten 1894-től a József körút 45.-ben, majd 1897-től az egykori Újvilág (ma Semmelweis) utca 2. sz., a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca sarkán volt, míg állandó művásárcsarnoka, amelyben a tagok eladandó művészeti termékeit, festményeket, szobrokat stb. kiállították, Budapest V. kerületében az Erzsébet téren volt, 1907-től.[2] Utóbbit az eredetileg Hauszmann Alajos által tervezett Kioszk épületéből alakították ki 1906-ban, Vágó József és Vágó László tervei alapján.[3]

 Jeles kiállítások[szerkesztés]

Faragó Géza plakátja, 1904

A Nemzeti Szalon egyik alapítója és 1909-ig ügyvezető igazgatója számos jeles életmű-kiállítást rendezett például Madarász Viktor, Paál László, Szinyei Merse Pál, Zichy Mihály, Vaszary János műveiből. Itt rendezték a Nyolcakkét kiállítását 1911-ben és 1912-ben, a Gauguin és a francia impresszionisták című nagy hatású kiállítást 1907-ben, valamint e helyen mutatkoztak be az olasz futuristák, 1912-ben. 1927-ben itt rendezte a Vaszary János által alapított Új Művészek Egyesülete (UME) első közös kiállítását a KUT művészcsoporttal. Az 1950-es évekig a Nemzeti Szalonnak fontos szerepe volt a kortárs magyar képzőművészeti alkotások bemutatásában, vidéki kiállításokat is rendeztek.

Az 1953-ban a Műcsarnokhoz csatolt intézmény 1957-ben nagy jelentőségű kiállításnak (Tavaszi tárlat) adott helyet, amelyen hosszú évek után először avantgárd és nonfiguratív művek is láthatóak voltak, s az addig háttérbe szorított alkotók, például Kassák Lajos, és a tiltott Európai Iskola művészei mutatkoztak be ismét. Az épületet 1960-ban lebontották, helyén ma park van.

 

Forrás: wikipédia.hu

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
PayPal  

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IX.
MPL - csomagautomata3800 HUF
MPL - házhozszállítás4400 HUF
PostaPont3800 HUF

Mások ezeket keresték még