Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Piroska János (1894-1987) - Horgász a Tiszán 1975.


129.999 HUF 428.60 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2019. október 31.
Termékkód: 2485182
Megtekintések: 9
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

galamb13 (435)   
Csongrád megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 12:34
Regisztráció: 2012. május 15.
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:csendélet
Technika:akvarell
Hordozó:papír
Szignó:szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Egy csongrádi bognármester legidősebb fiaként született. 1914-ben Szegeden érettségizett. Még ebben az évben bevonult az 5. honvéd gyalogezredbe. 1915-ben az orosz frontra vitték, ahol kétszer is súlyosan megsebesült. Végül az olasz frontról szerelt le főhadnagyi rangban. 1921 szeptemberében beiratkozott a Képzőművészeti Akadémiára, ahol Glatz Oszkár, Edvi Illés Aladár és Rudnay Gyula voltak a mesterei.

A rajztanári diploma megszerzése után 1926-ban beiratkozott a szegedi Ferenc József Tudományegyetem jogi fakultására, 1930-ban államtudományi doktorrá avatták. 1933-ban Csongrád főjegyzője, majd polgármestere lett. Az a nyolc év, amíg a várost irányította - a nagyszabású építkezések, az út- és csatornaépítési munkálatok, a parkosítás - meghatározta Csongrád új képének kialakulását. A megyei vezetés azonban személyes ellentétek miatt 1941-ben nyugdíjaztatta.

1938-ban feleségül vette Svastits Evelint, két leányuk született, Éva és Réka. A nyugdíjazást követő évei gazdálkodással és festéssel teltek. Az oroszok bejövetele elől családjával Budapestre ment, az ostromot ott élték át. Visszatértekor, 1945februárjában a rendőrség letartóztatta, s bár a népbíróság később minden vád alól felmentette, nyugdíjától és vagyonától egyaránt megfosztották. Végül 1952 októberében családjával együtt kitiltották Csongrádról és kényszertartózkodási helyül a Hortobágyot határozták meg. Egy év múlva, a hortobágyi munkatábor - ahol asztalosként dolgozott - felszámolása után hazamehetett.

Bár az 1956-os események alatt közéleti szereplést csak rövid időre vállalt, letartóztatták majd rendőri felügyelet alá helyezték. Mindezen megpróbáltatások után visszavonult csongrádi szőlőskertjébe, s életének hátralevő évtizedeiben csak festett. Hosszú ideig nem szerepelhetett tárlatokon, elszigeteltsége csak a hetvenes évek végén oldódott fel.

Csongrád városa posztumusz Pro Urbe díjjal tisztelgett életműve előtt. Leányai által felajánlott akvarelljei, festői életművének java a csongrádi Városi Galéria állandó kiállításán láthatóak. A külföldre szakadt magyarok révén számos alkotása jutott Nyugat-Európa országaiba, valamint az Egyesül Államokba, Kanadába és Ausztráliába is.

Piroska János (1894-1987) - Horgász a Tiszán 1975.

Akvarell, papír.

Festmény mérete 71x51cm 

Keretezett mérete 81x60cm

Eredeti keretében bontatlanul üveg alatt.

Eredeti alkotás garanciával!

A képek a terékről eredeti állapotában készültek.

DPD futárszolgálattal

Vagy ahogyan kérik és van lehetőségem úgy küldeni!

A mindenkori aktuális díjszabás szerint.Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Egyéb2750 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Google+