Eladó Nuridsány Zoltán: Virágcsendélet című olajvászon festménye


68.999 HUF 188.73 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. július 07.
Termékkód: 2517011
Megtekintések: 429
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 4 ajánlat
Eladó adatai

baksi (145)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 67%-ban6 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. március 26.
Regisztráció: 2011. június 11.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal.
Művész:Nuridsány Zoltán
Téma:csendélet
Technika:olaj
Stílus:impresszionizmus
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:nagy (80 cm-től)
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:nem

Eladó Nuridsány  Zoltán: Virágcsendélet című olajvászon festménye

A festmény mérete: 60 * 80 cm, olajvászon, jjl. Nuridsány Azonnal falra akasztható, szép állapotban. A fotón a keret csak illusztráció, nem része az eladásnak.

Nuridsány Zoltán (Marosvásárhely, 1925.  – Debrecen, 1974. ): Festő.  Apai ágon örmény, anyai ágról székely származású. Édesapja mérnök, édesanyja Aldobolyi Dobolyi Ágnes banki tisztviselő, aki az első diplomás nők közé tartozott a századfordulón, bátyja, Nuridsány János kutató orvos volt. Claude Nuridsany, biológus, filmrendező (Microcosmos, Genesis) és Michel Nuridsany művészeti szakíró, a Le Figaro szerkesztője unokatestvérei.

A Ciszterci rend Budapesti Szent Imre Gimnáziumában Nagy Nándor grafikusművész Képzőművészeti Körének oszlopos tagja lett. Nagy hatással volt rá Rajeczky Benjámin is, aki ebben az időben itt tanított és nagy figyelemmel kísérte és segítette ifjú tehetséges tanítványa fejlődését. Gallé Tibor Szabadiskolájában is készül a Képzőművészeti Főiskolára, ahová 1944-ben fel is veszik. Mesterei: Szőnyi István, Barcsay Jenő, Kmetty Jánosés mozaik szakon Fónyi Géza.

Ígéretes tehetségként 1946-tól vesz részt az Európai iskola kiállításain, és 1948-ban a Római Magyar Akadémia ösztöndíját kapja meg, ahol Déry Tiborral és Weöres Sándorral együtt tartózkodtak. Rómában készült műveivel az ösztöndíjasok kiállításán bemutatott képeinek szín és formavilágát méltatják az olasz lapok is. Itthon 1948-ban még szerepelnek képei az Európai Iskola beszüntetésére előtti utolsó kiállításán. Főiskolai hallgatóként az Európai Iskola művészi alapelvei határozták meg indulását; egyéni hangú, néha sejtelmes hangulatú expresszív szürrealizmussal kísérletezett, grafikái, gouache-ai a születés, a metamorfózisok témakörét járják körül. 

Rabinovszky Máriusz tanársegédjeként a murális művészettel foglalkozik előadások tartásával és a gyakorlatban is. 1949-ben a MEFESZ kiállításon monumentális mozaik tervévet mutat be. Fülep Lajos is dicséri tehetségét.

1949–50-ben megalakult Jánossy Ferenc, Orosz Gellért és Sugár Gyula társaságában megalakítják a „Négyesfogatot”, amelyhez 1955-ben csatlakozik Bod László és Böhm Lipót, Bornemissza László és két szobrászművész, Megyeri Barnabás és Wagner László.

Az 50-es években megvalósult monumentális munkája Székesfehérvárott a Gépipari Technikum külső falán található „Mérnök” több figurás mozaikja. Következő nagy lehetőségre csak nem sokkal halála előtt a nyílhatott volna alkalma, tervpályázatát kétszer díjazták. Az 50-es évek végétől a látvány dekoratív-szerkezetes átírása, feszes kontúrok közé szorított tüzes színek jellemzik portréit, zenélő figuráit és tájképeit. 

Belvárosi műteremlakása a 60-as évek egyik szellemi műhelye volt, a kor művészeinek találkozóhelye. Írók, költők, képzőművészek, színészek és zenészek rendszeres találkozóhelye. Az 1950-es, 60-as években III/III-as ügynökökkel figyeltették és jelentéseket adtak le róla és baráti köréről (melyeket a Történeti Levéltár és leánya őriznek). (Egyik megfigyelője, SE (Scholz Erik), főiskolai csoporttársa volt, Munkácsy-díjas festőművészként szerepel.) 1950 óta szerepeltek művei kiállításokon, főleg figurális kompozíciók és tájképek. Munkáit a szerkezet hangsúlyozása, dekoratív törekvések, erős kontúrok jellemzik. Tájképfestészetének fő ihletője a Dunakanyar volt. Monumentális műfajokkal, mozaikkészítéssel is foglalkozott. 

Nuridsány nem kapott szakmai elismerést.

Pályája végül táblaképfestőként bontakozott ki. 1962-ben a Fényes Adolf teremben volt önálló kiállítása, katalógusszövegét Frank János írta. 1962-ben Hanoiban készült grafikáit és akvarelljeit állította ki. Szegeden Bod Lászlóval és Sugár Gyulával közösen állítottak ki. 1968-ban itthon is bemutatta vietnámi grafikáit (Vietnám képekben).

Hazai közgyűjteményekben a többi közt a Magyar Nemzeti Galériában és Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban. találhatók munkái.

Utolsó korszakában motívumai lendületesebbek, egyúttal mind absztraháltabbak lettek, de korai halála megakadályozta törekvései megvalósításában.

1974. május 22-én, 49 éves korában, kiállításra készülődve érte váratlanul a halál a debreceni művésztelepen.

Eredetiségére pénz visszafizetési garanciát vállalok!

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázás2500 HUF

Mások ezeket keresték még