Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Molnár József: Velencei életkép olaj, kerettel 43x32 cm


120.000 HUF 410.09 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. július 31.
Termékkód: 3091240
Megtekintések: 21
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Tike (197)  
Vas megye

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:21
Regisztráció: 2009. április 14.
Az eladó ismeretlenként jelölte meg az alkotás eredetiségét. Ha a hirdetésben művész neve olvasható, kérjük vegye figyelembe, hogy az eladó nem garantálja, hogy az alkotás a megnevezett művész munkája.
Téma:életkép
Technika:olaj
Stílus:modern
Hordozó:fa
Legnagyobb méret:kicsi (35 cm-ig)
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Eredetiség:ismeretlen

Molnár József: Velencei életkép olaj, kerettel 43x32 cm Nagyréde, 1922, Budapest 2014

Molnár József: Velencei életkép olaj, kerettel 43x32 cm


 Nagyréde, 1922-Budapest 2014.

Molnár József festőművész tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Bernáth Aurél volt. Több külföldi tanulmányúton is tanulta a mesterségét. Pályája elején főként arcképeket és figurális kompozíciókat festett, később tájképeket, csendéleteket. Murális alkotásai közül kiemelkedőek mozaikból készült munkái. Művészeti teljesítményéért a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozták a művésznek.

Molnár József 1922-ben született Nagyrédén. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte - Bernáth Aurél tanítványaként. Még főiskolás volt, amikor 1949-ben a Földosztás című munkája a Budapesti Világifjúsági Találkozón I. díjat nyert.

A negyvenes évek vége, az ötvenes évek eleje képzőművészetünk nehéz időszaka volt. Molnár Józsefnek - szerencsére - nem okozott problémát a tematikai elvárásoknak való megfelelés, hiszen olyan eseményeket festett meg könnyedén, amelyeknek gyermek- vagy ifjú korában részese volt. Nem kellett teherautóra rakott falujáróként "felfedeznie" a magyar falut, "vegyülni a néppel", hiszen onnan jött, közülük; pontosabban: szülőföldjével való kapcsolata igazán egy percre sem szakadt meg.

A hatvanas-hetvenes évek táján a művész addig oly színes és lágy festői világa egyre komorabb lett. A válságból való kilábalás elsősorban külföldi tanulmányútjainak köszönhető (1963. Párizsban,1975. Olaszország). Ettől kezdve ismét a régi bátorsággal merít a látvány adta lehetőségek bő forrásából, ismét mer impresszionistán könnyed lenni, természetesen színes, líraian elrévedő, és ha témája úgy hozza, konstruktív, vagy éppen felfokozott formákkal expresszív.

Pályája elején arcképeket és figurális kompozíciókat festett. Utóbb szívesen fest tájképeket, városképeket, valamint csendéleteket. Alkotásaiban az oldott festőiség mellett folklórra utaló megnyilvánulások és konstruktív törekvések egyaránt megfigyelhetők. A valóság, a humánum nyilvánul meg műveiben.

Alkotásait több alkalommal díjra érdemesítették. 1995-ben a Hatvani Galéria Arcok és Sorsok biennálén aranydiplomát kapott.

(Szöveg: Borbély László)


Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételSzombathely
Postázás2000 HUF


Mások ezeket keresték