Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Muzsinszki Nagy E. (1886–) : Balaton, Siófok


90.000 HUF 285.41 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. október 11.
Termékkód: 3210899
Megtekintések: 38
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

enio (497)   
Somogy megye

Válaszadás: 100%-ban, 4 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 16:58
Regisztráció: 2012. június 09.
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Művész:Muzsinszki Nagy Endre
Téma:tájkép
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Olaj-vászon, 60*80 cm képméret, jelzett, keretezett. (645)

Személyes átvétel lakcímemen lehetséges, de szívesen postázom is.


Muzsinszki Nagy Endre Felsőzsolcán született, 1886. február 25-én. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakosztályán 1902-1907-ig tanult. Majd Nagybányán, a művészeti szabadiskolán Thorma János tanítványa volt, később Olaszországban töltött hosszabb tanulmányi időt, ahol művészete új élményekkel gazdagodott.

Eleinte templomfestészettel foglalkozott (Felzsőzsolca, Tokaj, Párdány stb.). 1913-ban állított ki először, a Műcsarnokban. Az I. világháború idején rajzolóként készített friss impresszióiból 1917-ben kollektív kiállítása nyílt a Nemzeti Szalonban, műveiből a Fővárosi Képtár számára többet is megvásároltak. Az 1916-ban rendezett tárlatán szereplő Galíciai parasztszoba című képét a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. 1919-ben tagja lett a Képzőművészeti Szövetségnek, és a Nemzeti Szalon alapítói között szerepelt.

Kiemelkedő elismerésben részesült, amikor 1929-ben kiírt nemzetközi pályázaton megbízást kapott egy 18 m2-es templomi mozaik kivitelezésére Jeruzsálemben, a Dormitio (Szűz Mária elszenderülése)-bazilika altemplomában (1931). Jeruzsálemben, egy másik munkája is hirdeti a nevét, az Agónai (Népek temploma)-bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben (1932).

1939-ben elnyerte a Képzőművészeti Egyesület díját. Még ebben az évben Siófokon telepedett le. Ide művészi tervei megvalósításáért, a Balaton nyújtotta festői lehetőségek miatt költözött.

Ezután következtek az emberpróbáló csapások. A háború, amely ha végzett is pusztítást munkáiban, nem oly nagyot, mint a közöny és az emberi korlátoltság 1955-ben megalapította és 1962-ig vezette a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát. Városunkban kezdte el és fejezte be élete főművét, Én vagyok a világ világossága címmel. A jelen kiállítás is ezekből a bibliai képekből válogat. A 243 darab képből álló sorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus életét, ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek.

Ezalatt az úgynevezett Balaton-képek festésével tartotta fenn magát.

Műveit egész életén át művészi elhivatottságának magas izzású felfokozottsága jellemezte. Alkotói érzékenységével, morális és etikai tartásával gazdagodva vált művészi életünk egyetemes értékévé. Ezt a szilárd jellemű művészt a világhoz és embertársaihoz a legmélyebb részvét és együttérzés fűzte, megnyilvánulásaiban és művészetében egyaránt keresztény szellemiséget tükrözött.

A világ számos múzeuma és magángyűjteménye őrzi Muzsinszki Nagy Endre munkáit. A budapesti Szent Rita-kápolna keresztútján, a siófoki belvárosi templom bejárati ajtaja felett, a balatonkiliti templom kórus feljáratánál (Szent Cecília), a balatonszéplaki templomban (Szent Rita) is láthatók festményei.

A magas kort megélt művész utolsó, megroppant éveit keresztfiánál Balázs Endre katolikus plébánosnál  töltötte Nagyberényben, és 1975. január 9-én távozott az élők sorából. Siófokon temették el.

E város utcát nevezett el róla, és 1998-ban, az elődök mulasztását pótolva és jóvátéve Siófok város posztumusz díszpolgár címmel tüntette ki.

(forrás: www.siofok.com)


Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Postázás3000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még