Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Csikós Miklós – Gémeskút című festménye – 115.


85.000 HUF 271.39 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2021. április 11.
Termékkód: 3566100
Megtekintések: 148
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai
 

Hellboy1 (625)    
Békés megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.71%
Utolsó belépés: Tegnap, 19:58
Regisztráció: 2019. augusztus 03.
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:tájkép
Technika:olaj
Hordozó:karton
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Eladásra kínálom Csikós Miklós (1913-1988) Gémeskút című képét. A hódmezővásárhelyi festőművész a Vásárhelyi Művészeti Kör alapítója és vezetője volt sokáig, művészetét az Alföld sajátos atmoszférájának bemutatása jellemezte, jelen esetben egy gémeskút. Az olaj/karton festmény 1974-ben készült. Érdekessége, hogy a művész ezt a festményt egy barátjának, Nagy Lacinak ajándékozta emlékül, de valószínűleg a dátumot 2 évvel elírta, hiszen az ajándékozás időpontjaként 1972.02.28. szerepel (ez inkább 1974.02.28.). Erre vonatkozó írás a kép hátulján szerepel. Ezt követően 1977-ben már a Képcsarnokban volt a kép, ahogyan ezt a hátulján szereplő cetli is igazolja. Érdekessége még, hogy a művész saját kezű aláírása, Vásárhelyi lakcíme és még az akkori telefonszáma is szerepel a kép hátulján. A festmény egy teljesen puritán, a kép témájához illő, lakkozott léckeretben van, üveg nélkül. A kép azonnal falra akasztható állapotban van.

Téma: tájkép

Technika: olaj

Hordozó: karton

Kora: 1974.

Szignó: van (jobbra lent)

Keret: egyszerű, lakkozott léckeret

Méret: 50 x 40 cm (keret nélkül), 54 x 44 cm (kerettel)

Állapot: korának megfelelő

A postázás a vevő igényével egyeztetve a mindenkor aktuális díjak szerint történik, kizárólag előre utalást követően, gondosan csomagolva.

Kérem, hogyha még van kérdése a termékről, akkor lehetőleg annak megvásárlása előtt és ne utána kérdezzen.

Amennyiben komolyan érdekli az alkotás, kérem bátran tegyen ajánlatot!

Kérem tekintse meg a többi termékemet is. Köszönöm!

Néhány gondolat a művészről:

Csikós Miklós (1913-1988) Hódmezővásárhelyen született és hunyt el. 1933-tól a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, majd annak elvégzése után 1942-től pedig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is tanult és szerzett oklevelet. Mesterei: Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Domanovszky Endre, Haranghy Jenő, Varga Nándor Lajos, Örkényi Strasszer István, Berény Róbert. 1938-ban nyílik az első gyűjteményes kiállítása. 1949-ben Kamotsay Iván és Gyenes Tamás kezdeményezésére képzőművészeti szabadiskolát hozott létre. Alkotómunkáján kívül évtizedeken át jelentős művészpedagógiai és szervező tevékenységet folytatott, úgy is, mint a Vásárhelyi Képzőművészeti Kör alapítója és vezetője (1949-1973). Szabadiskolájában kezdte tanulmányait például Csikós András, Erdős Péter, Fodor József, Hézső Ferenc. Az 50-es években tanulmányúton járt a Szovjetunióban és Jugoszláviában. A 60-as években művészeti szakkört vezetett Hódmezővásárhelyen. Festészete az alföldi hagyományokhoz, Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődik. Képein gyakran örökítette meg az egyszerű emberek életének jeleneteit, a Duna-Tisza közének sajátos atmoszférájú tájában. Emberábrázolására elsősorban Fényes Adolf "szegényember" festészete hatott. Művészetetikájával és magatartásával közvetlenül kapcsolódik a nagy elődökhöz (Tornyai, Koszta, Nagy István). Művészetét jellemzi a tájszeretet, a humánum és a realista látás- és megjelenítési mód. Festői világában jelentős helyet foglal el az Alföld és tanyavilága, a mártélyi és körtvélyesi Tisza, valamint a Hódtó régebbi, még érintetlen világa. Emberábrázolásában a karakter kifejezését helyezte előtérbe. A virágok gazdag együttese is számos alkotásra ihlette. Találkozunk festményein szűkebb lakókörnyezete atmoszferikus utcaképeivel is.

Több kiállítást rendezett szülővárosában (1938, 1953, 1969, 1982), de önálló kiállítással mutatkozott be Budapesten (1983), Békéscsabán (1977), Baján (1981) és Jugoszláviában (Zrenjanin, 1956) is. Csoportos kiállításokon szerepelt Budapesten, Moszkvában, Nápolyban, a franciaországi Vallaurisban.1993-ban emlékkiállítást rendezett műveiből a Tornyai János Múzeum. Rendszeresen szerepelt munkáival a hazai kollektív kiállításokon. Kezdettől részt vett és közel félszáz munkájával szerepelt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon. Számos munkáját őrzi a Tornyai János Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Szántó Kovács elfogatása című festményét az Egyesült Nemzetek Szövetsége Mezőgazdasági Szervezete (FAO) vásárolta meg.

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételGyula
Egyéb2500 - 5000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még