Eladó Munkácsy-díjas Sarkantyu Simon: Virágcsendélet című olaj, farost festménye


78.999 HUF 211.91 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. május 25.
Termékkód: 3647771
Megtekintések: 455
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

baksi (145)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 50%-ban11 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 17.
Regisztráció: 2011. június 11.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Művész:Sarkanytu Simon
Téma:csendélet
Technika:olaj
Stílus:expresszionizmus
Hordozó:fa
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Eladó Sarkantyu Simon / Virágcsendélet című, olaj, farost festménye. Mérete 40*58 cm + keret. Keretezett mérete 58*70 cm. Azonnal falra akasztható, hibátlan állapotú darab. Szignó jobbra lent. Dekoratív, ararny színű, modern keretben. A festmény hátoldalán autográf felirat. A megadott postai díj tájékoztató jellegű.

Sarkantyu Simon (Pincehely, 1921. május 27. – 1989. december 18.): Festőművész. Pincehelyen született, egy dombóvári vasutas család gyermekeként. Dombóváron járt gimnáziumba, Marczell György rajztanár, festőművész volt az első mestere.1941-ben érettségizett a Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban. A Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula növendéke volt. 1945 után magániskolákban tanult tovább. 1947-1953 között kollégiumi igazgató, közben a Képző-és Iparművészeti Gimnáziumban rajztanár. Illusztrált középiskolai tankönyveket. 1956-ban hároméves Derkovits-ösztöndíjat kapott. 1960-tól tanított a Képzőművészeti Főiskolán rajzot és festészetet adjunktusként, egyetemi tanár 1976-tól nyugdíjazásáig (1981).

1944-ben készült a Hősök emlékezete című nagyméretű falfestménye a dombóvári gimnázium első emeletén, amit 1950-ben letakartak, majd 1953-ban lemeszeltek. Szerencsére nem sérült meg, 1989-ben sikerült restaurálni. Két nagyméretű pannóját (Tragédia-Komédia) a budapesti Madách Színházban helyezték el, de látható még Gödöllőn, Szombathelyen, a Tanárképző Főiskola előcsarnokában, Szekszárdon a Házasságkötő teremben és Oroszlányban is alkotása.

Festészete színgazdagon vall a reális világról, stílusára főleg Domanovszky Endre és Szentiványi Lajos hatott.

1946-ban a nagy infláció idején ő készítette a ceruza-rajz portrékat volt iskolája akkor érettségizett tanulóiról és tanárairól (kivétel Marczell György tanár önarcképe). A tabló az Illyés Gyula Gimnázium első emeletén található.

Több európai országban járt tanulmányúton. 1950-től állít ki rendszeresen, számos egyéni megjelenés mellett (Budapest, Szombathely) részt vett csoportos kiállításokon itthon és külföldön is (Velencei Biennálé, Párizs). Szívesen festett csendéleteket, de a murális műfajok is érdekelték. Munkásságáért több elismerést is kapott, volt Derkovits-ösztöndíjas, kétszeres Munkácsy-díjas, és külföldön is kapott díjakat. Művei a Nemzeti Galériában, a Fővárosi Képtárban, Miskolcon és Szekszárdon találhatóak.

Szívesen festett csendéleteket, de a murális műfajok is érdekelték. Munkásságáért több elismerést is kapott, volt Derkovits-ösztöndíjas, kétszeres Munkácsy-díjas, és külföldön is kapott díjakat. Művei a Nemzeti Galériában, a Fővárosi Képtárban, Miskolcon és Szekszárdon találhatóak.

1966-1968: a Kilencek alapító tagja és kiállításaik állandó résztvevője. Tanulmányúton számos kelet- és nyugat-európai országban járt. Budapesten dolgozott. Festői felfogása a posztnagybányai hagyománykör folytatója, ám az irányzat lírai kolorizmusa nála a képi elemek bizonyos megszerkesztettségével, ill. az előadás nagyvonalúságával párosul, ami stílusának eleven, dekoratív jelleget kölcsönöz. Problematikái zömmel a mindennapokban gyökereznek, elsősorban a modern szellemi élet szerkezetének, a kor életérzésének megragadása foglalkoztatta. Előszeretettel festett csendéleteket, amelynek kis világából a valóság nagyobb összefüggéseire utalt, de tájképein, sőt alakos kompozícióin is az ábrázolt élmény vagy jelenség egyetemes érvényű vonásait emelte ki. Az 50-es években több nagy formátumú, főként munkásmozgalmi témájú történelmi képet festett, ezek tanulságait utóbb, érett korszakában, murális munkáin kamatoztatta. Közvetlensége folytán népszerű és kedvelt főiskolai oktató volt, aki nyitott szellemiségével hatott tanítványaira.

1960-tól húsz éven át a Képzőművészeti Főiskola festő tanszékének adjunktusa, majd docense volt.

Tájképeket, csendéleteket és történelmi festményeket festett, valamint középületek díszítésére is vállalkozott. Két nagyméretű pannóját Budapesten, a Madách Színházban helyezték el. További alkotásait megtalálhatjuk Gödöllőn, Oroszlányban, Szombathelyen a Tanárképző Főiskola előcsarnokában, valamint Szekszárdon a Házasságkötő teremben, mely secco 1976-ban készült és egy falusi lakodalmas jelenetet ábrázol.

1965-ben Dombóváron volt az első átfogó képzőművészeti kiállítása, ahol együtt állított ki Marczell György és tanítványai: Sarkantyu Simon, Kaponya Judit, Majoros János, Radó Károly, Ujváry Lajos, Vati József.

1960-ban és 1967-ben Munkácsy-díjat kapott, majd 1985-ben a MAEO nívódíját is megkapta.

1985-ben Budapesten, a Csontváry- teremben nagy sikert aratott a Sarkantyu család művésztagjainak kiállítása: Sarkantyu Simon, Sarkantyu Mihály (fotó), Sarkantyu Judit (keramikus).

1989. december 18-án hosszan tartó betegsége után, 69 éves korában hunyt el Budapesten.

Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest III.
Postázás2500 HUF

Mások ezeket keresték még