Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés
A hirdetés lejárt, a termék nem kelt el. Az eladó a 3986538 termékkód alatt újraindította a hirdetést.

Réth Alfréd - Dinamizmus című, 1947-ben készített festménye


285.000 HUF 871.47 USD
Garancia: örökös  
Aukció részletei
Licitek száma: 0 licit
Hátralévő idő: lejárt
Lejárat ideje: Tegnap, 09:40
Az eladó 3986538 termékkóddal újraindította a terméket.
Termék információk
Feltöltés ideje: 2021. november 25.
Termékkód: 3979194
Megtekintések: 6
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

moringo (164)  
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 23:18
Regisztráció: 2015. november 01.
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:absztrakt
Technika:olaj
Hordozó:fa
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Angol fordítás elérhető

Réth Alfréd élete nagy részét Franciaországban töltötte, mindemellett a magyar kubizmus egyik kiemelkedő reprezentánsa! Csak reá jellemző sajátos alkotói módszere, kompozíciós vonásai – kubista jellegük mellett – markánsan megkülönböztetik művészetét a magyar kubizmus másik két kiemelkedő művésze, Szobotka Imre és Kmetty János művészi stílusától és koncepciójától, mint ahogyan a két utóbbi művész is – egymásétól is eltérő – sajátos percepcióval, kubisztikus látásmóddal és ecsetkezeléssel alkotott!

Réth szívesen használt a képzőművészetben hagyományosan alkalmazott festékek mellett más anyagokat is belső látomásainak, kubista vízióinak vizuális megjelenítéséhez! Ezen az alkotásán is plasztikusan megtapasztalható, hogy előszeretettel fordul a textil- és papír-anyagok, valamint a festékkel kevert apró szemcseméretű kavics, (egyéb festményein esetenként homok, vagy nagyobb szemcseméretű kavics, és más, a képzőművészetben általában alkalmazottól eltérő anyagok,) felé az általa szándékozott vizuális hatás elérése érdekében. Réth meghökkentő, – de legalábbis szokatlan, – anyag-alkalmazása természetesen nem öncélú. Ezzel is az általa a textúra mellett fontosnak tartott plaszticitást akarja hangsúlyozni, a faktúra, – valamint a felszín és a felület, – vizuális hatás elérésében játszott fontos szerepét emeli ki. Ellentétben a sík-geometrikus kép-architektúra egyik legkiemelkedőbb művészével, Kassák Lajossal (akihez korai időszakában ezen stílusirányzat legmagasabb művészi színvonalon való képviseletében Bortnyik Sándor is csatlakozott, – olyannyira, hogy maga a sík-geometrikus kép-architektúra kifejezés is Bortnyiktól származik, – hogy azután 1924-ben áttérjen a Neue Sachlichkeit stílusában való alkotásra, majd világszínvonalra vigye a kereskedelmi plakát-művészetet,) Réth mindig fontosnak tartotta a faktúra szerepét! Olyannyira, hogy ez a szemléletmódja involválta szokatlan anyag-használatát is!

Szokatlan anyag-használatban – „eseti jelleggel” – csak Hantai Simon múlta felül, aki emigrációja első időszakában, Párizsban egy sajátos „ajándékot” készített magának 30. születésnapjára, 1952. december 7-re. Egy kartonra ragasztott papírdarabra egy halcsontvázat és egy kétéltű-koponyát erősített. S az alkotást André Breton küszöbére helyezte, aki két nappal korábban nyitotta meg a szürrealisták műveit bemutató galériáját, az À l’Étoile Scellée-t.

Breton kiállította az ismeretlen művész alkotását, amely tényt maga Hantai is meglepetéssel konstatált. Bemutatkozott az addig általa személyesen nem ismert Bretonnak, és ezzel megnyílt a karrierje! Hogy azután – művészi barátjához, Reigl Judithoz hasonlóan – eltávolodjon a szürrealistáktól, és kialakítsa a maga sajátos és utánozhatatlan pliage technikáját, és az azzal kifejezett önálló művészi koncepcióját!

Réth maga sohasem érzett affinitást a szürrealizmus eszmerendszeréhez, őt a kubizmus „szippantotta magába,” amelynek egyik legkiemelkedőbb magyar képviselője lett, még ha Franciaországban alkotott is. Ezen a festményén mintegy szintézisét adja a kubisztikus forma és a képzőművészetben szokatlan anyaghasználat faktúrát kiemelő együttes hatása kifejezetten reá jellemző művészi koncepciójának!

A festmény szerepelt a Magyar Festészet Napja alkalmából a Stefánia Galériában a Magyar Avantgárd címmel szervezett, és 2021. október 14-től 2021. november 06-ig tartott kiállításon a 81-es nyilvántartási szám alatt.

A festményre örökös pénz-visszafizetési garanciát vállalok. Igény esetén ezt külön szerződésben is rögzíthetjük.

A festmény adatai:

Technika: olajfesték, textil, papír, kavics - farostlemez

Méret keret nélkül: 27 x 33 cm

Méret kerettel: 34 x 40 cm

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás2500 HUF


Mások ezeket keresték még