FK/136 - Koncz Zoltán festőművész – Önarckép a szószéken című festménye


60.000 HUF 162.97 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. július 28.
Termékkód: 4058103
Megtekintések: 397
Megfigyelők: 4
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Hellboy1 (1418)  
Békés megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 22:32
Regisztráció: 2019. augusztus 03.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:portré
Technika:olaj
Hordozó:fa
Legnagyobb méret:nagy (80 cm-től)
Szignó:szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Eladásra kínálom Koncz Zoltán festőművész Önarckép a szószéken című olaj/farost festményét. A festmény valamikor a XX. század közepére, az 1950-es, ’60-as évekre datálható. A festményen ő maga van, ahogy a szószéken prédikál. Az arcán a kor minden búja-baja tükröződik, többek között az egyházi tevékenység egyre nehezebb végezhetősége. Komor színek és súlyos vonalak érzékeltetik a nyomasztó hangulatot, ugyanakkor a kemény arcvonások mögött a szilárdság, a keménység is ott van. A festő-lelkész elsősorban egy autodidakta festő, akiről egy kicsit lejjebb olvashatnak néhány gondolatot.

A tekintélyes nagyságú festmény egy lakkozott léckeretben van, ami illik a festmény végtelenül egyszerű, cicomától mentes ábrázolásához és a téma komorságához, azonnal falra akasztható állapotban van.

Téma: önarckép

Technika: olaj

Hordozó: farost

Kora: 1950-60-as évek

Szignó: van (jobbra lent)

Keret: lakkozott léckeret

Méret: 80 x 60 cm (keret nélkül), 83 x 63 cm (kerettel)

Állapot: azonnal falra akasztható állapotban

A postázás a vevő igényével egyeztetve a mindenkor aktuális díjak szerint történik, kizárólag előre utalást követően, gondosan csomagolva.

Kérem, amennyiben van még kérdése a termékről, akkor lehetőleg annak megvásárlása előtt és ne utána kérdezzen.

Amennyiben komolyan érdekli az alkotás, kérem bátran tegyen ajánlatot!

Kérem tekintse meg a többi termékemet is. Köszönöm!

Néhány gondolat a művészről:

Koncz Zoltán református lelkész, festőművész (1915. április 11., Bűdszentmihály - 1994. december 13., Újfehértó).

Édesapja református kántortanító volt, aki feleségével, Forrai Juliannával Bűdszentmihályon, a mai Tiszavasváriban kezdte pályáját. Itt született a család egyetlen gyermeke, ifjú Koncz Zoltán is. Gyermekkorát Hajdúdorogon töltötte az édesapa új és egyben végleges állomáshelyén. Itt járatták gyermeküket is elemi iskolába. A művészi szépre tizenhét éves korában Nünhbergben egy jutalomüdülés során figyelt fel először. A hajdúnánási református gimnázium tanulója volt ekkor. Útja a gimnáziumból a debreceni Tisza István Egyetem teológiai karára vezetett, melynek elvégzését követően 1937-ben református lelkésszé szentelték. A második világégés idején kórházi lelkész volt Debrecenben. Papi teendői mellett a festészet világa is vonzotta, s mindent meg akart ezen a téren is tanulni. „Bibliával és ecsettel.” – volt a hitvallása. 1952-ben mondott búcsút Debrecennek, az egyetemi templomi szolgálatnak, amikor az egyházkerület püspöke az újfehértói gyülekezet élére helyezte. Egy évvel ideérkezését követően kötött házasságot a szentgotthárdi származású magyar-francia szakos tanárnővel, Demény Irénnel. Elismert és megbecsült tagja volt a megyei és a magyar képzőművészeti életnek. Soraiba fogadta őt a területi és az országos képzőművészeti szövetség, de a Budapesti Művészetbarátok Egyesülete is. Szabad idejében mindig szívesen tanulmányozta különösképpen egyháza és temploma történetét, s az így összegyűlt ismeretek alapján vaskos dolgozatban tette közzé kutatásai eredményeit Az Újfehértói Református Egyházközség és a templom története címmel. Ilyen jellegű tevékenységével nem csupán előfutára, de egyik szorgalmazója is volt egy helytörténeti monográfia elkészítésének. Sajnos ezt már nem érhette meg, ahogy a városi múzeum megnyitását sem, melyet szintén szívügyének tekintett. 1994-ben bekövetkezett halála után családja festményeinek egy részét Újfehértó városának ajándékozta. Házasságából egy gyerek, Mária született. Négy évtizedes lelkipásztori és képzőművészeti munkásságának elismeréséül 1994-ben a település vezetése a rendszerváltást követően elsőként neki ítélte oda az újonnan alapított Újfehértó Város Díszpolgára címet.

1937-ben szentelték református egyházfivá. Debrecenben volt lelkész, 1949-ben fél évig Pálnagy Zsigmond festőművésztől tanult, majd a Képzőművészeti Szabadiskolában képezte magát. Itt különösen Menyhárt József festőművész oktatta, de Balla Lászlótól, Veress Gézától is sokat tanult. Később Holló László irányította a művészeti képzésben. Az akvarellezés művészetét Edvi Illés Aladártól tanulta. 1953-ban Újfehértóra helyezték református lelkésznek, ahol képzőművészkört hozott létre, vezetett. Az ország legkülönbözőbb helyein – különösen a Szamos, a Tisza, a Tur vidékén – festett. Dolgozott a Hajdúböszörményi Nemzetközi Művésztelepen. Tanulmányúton többször járt Németországban, Svájcban, Csehszlovákiában és a Szovjetunióban. Elsősorban tájélményeit festette meg, leginkább akvarell technikával, de olajképeket, rajzokat is készített. 1950-től hazai és külhoni kiállításokon (Nagybánya) mutatta be műveit.

Egyéni kiállítások

1962 • Jósa András Múzeum, Nyíregyháza (kat.)

1966 • Nyíregyháza

1968 • Kisgaléria, Rakamaz

1972 • Bessenyei György Gimnázium díszterme, Kisvárda (kat.)

1979 • Városi Művelődési Központ, Nyíregyháza (kat.)

1980 • Greetsiel (NSZK)

1982 • Megyei és Városi Művelődési Központ Kiállítóterme, Nyíregyháza

1985 • Lippstadt (NSZK)

1987 • Heimatmuseum, Leer (NSZK)

1990 • Fehér Szalon, Nyíregyháza

1992 • Művelődési Ház, Újfehértó.

Válogatott csoportos kiállítások
1959 • IV. Képzőművészeti kiállítás, Jósa András Múzeum, Nyíregyháza • IV. Képzőművészeti kiállítás, Művelődési Ház, Fehérgyarmat
1960 • V. Képzőművészeti kiállítás, Jósa András Múzeum Kiállítóterme, Nyíregyháza
1969 • Benczúrtól napjainkig, Megyei Művelődési Központ, Nyíregyháza • XIV. megyei képzőművészeti kiállítás, Nyíregyháza
1970 • Szabolcs-szatmári képzőművészek kiállítása Ungváron, Vármúzeum, Ungvár
1985 • Negyven év Szabolcs-Szatmár képzőművészetében, Ungvár (SZU)
1991 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Képző- és Iparművészek Kiállítása, Körmöcbánya (SK) • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Képző- és Iparművészek Kiállítása, Nagybánya (RO).

Művek közgyűjteményekben
• Jósa András Múzeum, Nyíregyháza

• Ráday Múzeum, Kecskemét

• Városi Múzeum, Újfehértó.

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételGyula
Egyéb2500 - 5000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még