Ez a termék elkelt. Hasonló tétel kereséséhez használja a keresőt vagy tekintse meg a kapcsolódó hirdetéseket.

KOZMA ISTVÁN: Nagybánya a református templommal és a Keresztheggyel


Szeretné megtekinteni mennyiért kelt el?
Az eladási ár megtekintéséhez jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Eladás ideje: 2022. okt. 04. 16:31

Garancia: 90 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2022. szeptember 30.
Termékkód: 4541574
Megtekintések: 293
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 2 ajánlat
Eladó adatai

mgyp (19)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban10 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2022. november 23.
Regisztráció: 2018. július 25.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 90 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:tájkép
Technika:olaj
Stílus:poszt-modern
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

KOZMA ISTVÁN: Nagybánya a református templommal és a Keresztheggyel

A tán legnagyobb, közelmúltban elhunyt kortárs nagybányai festő műve.

Kozma István a nagybányai művésztelep negyedik generációjához tartozik, közülük kiemelkedő festményeivel a művésztelep hagyományának folytonosságát képviseli.

Az olaj, vászon festmény méretei 70 x 60 cm, a kerettel 76 x 65,5 cm. Szignó jobbra lent „KOZMA.I.”, s megegyezik a művész tipikus aláírásával – 1- 4. melléklet.

A Google kép/fotó szerinti keresője e kép nyomát még nem találta a Neten, de rögtön felismerte jellegzetes vonásait, s sok Kozma István képet mutatott hasonlónak. A keresővel festményeit keresve is döntően képünkhöz hasonlóak jelennek meg. Stílusa tehát igencsak sajátos, amellett, hogy a nagybányai művésztelep kiemelkedő mesterei tanították. Ez is egyfajta igazolása az eredetiségnek – 5-6. melléklet.

“A művész sohasem kapja meg életében munkája, azaz képei anyagi értékét, még honoráriumának megfelelő díjazást sem – Az idő elmúlása, az elkövetkezendő évek, évtizedek igazolják majd annak értékrendjét, rangját a művészettörténetben.” Kozma István J.

Festményei az 1900-as évek végén megjelentek a legismertebb hazai galériákban is, de jelentős igény mutatkozott reájuk, s közvetlenül a művésztől rendelték, vették meg a gyűjtők és a művészetszeretők magas árakon is, nemcsak itthon, de kiállításai, ismertsége által külföldön is. Emiatt művei eltűntek a hazai műkereskedelemből. Életének végén, ill. 2020-ban bekövetkezett halála után alkotásai kisebb galériákba kerültek nagy tételben, így valamelyest túlkínálat keletkezett azokból, s például a tárgybelihez hasonló nagybányai műveiből mintegy 20-at aukcionáltak az elmúlt két évben nyomott áron, eleve alacsony, átlagosan 180.000 Ft-os kikiáltási árakon lehetett azokra licitálni. Ezek viszont már elfogytak, s a modern képeket szerető vevők, várhatóan hosszú idő múlva fognak csak megválni azoktól – 7. melléklet.

A dömping értékesítés során a legmagasabb eladási ár 1.812 USD, azaz 750.000 Ft körül volt 2020-ban, s együtt is mutatom azzal az eladásra kínált képpel, s árulnak ilyen áron on-line hirdetési felületen is hasonló képet. A rekordáras műhez „méretarányosan”, a tárgybeli kép 450.000 Ft lenne, de talán szebb, s így többet is megérhet – 8-9. melléklet.

Az általam meghatározott ár tehát igen kedvező vételi lehetőséget jelenthet az Ön számára.

Megmutatom azt is, hogyan nézne ki a festmény egy modern lakásban - 10. melléklet.

Az alkotás befektetésnek is kiváló, s származása, eredetisége rendben lévő, így arra pénzvisszafizetési garanciát vállalok.

KOZMA ISTVÁN (Szatmárnémeti, 1937 - 2020, Eger) Festő, iparművész

Kora gyermekéveitől Nagybányán élt, itt figyeltek fel rá első mesterei. A művészeti középiskolát Marosvásárhelyen, a művészeti akadémiát Kolozsváron végezte 1957-1963 között. Mestere: Bene József. Tanárai főként Ziffer Sándor tanítványai voltak, közöttük volt Kádár Géza és Nagy Oszkár is. Később sok kiállításon együtt szerepelt velük. Ezt követően Nagybányán élt, egészen 1990-ig. Ekkor áttelepült Magyarországra, s főként Egerben élt. Iparművészettel is foglalkozott. 1964-től több csoportos és egyéni tárlaton mutatta be alkotásait. 1972-ben az Iparművészeti Múzeumban,1990-ben Sátoraljaújhelyen, 1994-ben Szegeden, 2004-ben Szombathelyen volt egyéni kiállítása, szerepelt a miskolci Őszi Tárlatokon is. 1996, 1997 és 1999-ben Stockholmban is kiállított, s részt vett minden jelentősebb csoportos kiállításon, biennálékon és tárlatokon, Németországban, Csehszlovákiában, Izraelben, Kanadában és másutt. Egyéni kiállítása volt minden jelentősebb erdélyi nagyvárosban (Nagybánya, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Brassó, Nagyvárad, Csíkszereda), valamint Bukarestben is. Képei főként romániai és magyarországi, de más külföldi magángyűjteményekben vannak.

Rendkívül expresszív, eredeti, egyszerre modern és posztmodern képalkotásához két forrásból merített inspirációt: a 20. század elején mind a magyar, mind a román festészet megújulásában fontos szerepet játszó nagybányai művésztelep és festőiskola szelleméből, valamint az avasi-máramarosi népművészetből.

Nevéhez fűződik a Máramarosi népi szakszövetkezet létrehozása 1968-ban, melyben kb. 400 szakmunkát képviselő tag vett részt. A nagy példaképek közül Aba-Novák Vilmost emelte ki. Festői szemléletének alapjait a nagybányai hagyományok vetették meg, de számos, az úgynevezett „neósok”, vagy más néven a „magyar vadak” a Ziffer-vonalat ítélte követendőnek, A kék szín bűvöletét és kedves témáit is örökségnek tekintette. Ama kevesek közé tartozik, aki még láthatta “élőben” mestere motívumait, de az általa megfestett változatok már saját szemléletének jegyeit viselték. Kiemelt elismerései, díjai: Országos Ifjúsági Díj, Avasi lakodalom c. munkájáért (Bukarest, 1964), Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nívódíja, a művészeti életben betöltött munkásságának elismeréseként (2011), A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012).

(Forrás: Kieselbach, Wikipédia, kiegészítésekkel)

Garanciális feltételek

Garancia: 90 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPomáz


Mások ezeket keresték még