Szegedi Molnár Géza - Önarckép - Igazi kuriózum!


149.000 HUF 402.78 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 13.
Termékkód: 5032811
Megtekintések: 9
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Jasonstatham (734)    
Heves megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 84%-ban2 óra alatt
Pozitív értékelések: 98.31%
Utolsó belépés: Tegnap, 23:59
Regisztráció: 2017. november 11.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:portré
Technika:egyéb
Hordozó:papír
Szignó:szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Szegedi Molnár Géza

Önarckép

Szén papíron

A kép mérete keret nélkül: 42x61 cm

Szignó jobbra lent

Hátul jelzés a jobb oldalon

Aki becsüli egy festőművész alkotásait, akkor ezúttal igazi kuriózumra lelt. Szegedi Molnár Géza önarcképével, tudtommal ugyanis ebből az érett korából nem maradt fenn más önarcképe!

Szegedi Molnár Géza 1930-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Dudits Andor voltak. Ezt követően tanársegédként dolgozott a főiskolán. Elsősorban freskókat készített, 1928-ban egyik rajzáért megkapta a Benczúr-díjat. 1931-ben elnyerte a római Collegium Hungaricum ösztöndíját. Miután külföldről hazatért, 1932-ben a csegöldi, 1937–38-ban a nyírbátori görögkatolikus templom freskóit és oltárképeit készítette el. Rendszeresen szerepelt műveivel a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain. Fő művét, a kispesti wekerletelepi Szent József-templom 21 freskóját 300 m²-en 1940–41-ben festette. 1952 és 1959 között dolgozott a debreceni görögkatolikus templom freskóin, oltárképein és keresztútján, ez a maga nemében egyedülálló, ugyanis bizánci szertartású templomokban stációs képek nincsenek. Árkosy István parókus támogatta Szegedi Molnárt abban, hogy a Hajdúdorogi főegyházmegye festőművésze lehessen. 1953–54-ben Nyírábrány, 1955-ben Nyírpilis, 1956-ban Nyíregyháza, 1957-ben Tímár, 1958-ban Nyíradony görögkatolikus templomában készített freskókat és oltárképeket. Később megromlott egészségi állapota miatt visszavonultan élt, egészen haláláig dolgozott. Vallásos tárgyú festményei egy részét az esztergomi Keresztény Múzeum őrzi. Egyik késői önarcképe a Magyar Nemzeti Múzeumban található. Utolsó éveiben készített képeit nemzetközi kiállításokon mutatta be, Monacóban 1967-ben egyik festményével díjat is nyert. Szegedi Molnárt „klerikálisnak” bélyegezték meg, és hivatalosan elhallgatták, bár világi témájú művei is voltak: az 1946-ban készült a Romos vár és Tabán című 21 részből álló sorozat, valamint dunántúli és balatoni tájképek, illetve portrék. Képeit csak külföldön, nemzetközi tárlatokon mutathatta be.

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 hét
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás2400 HUF

Mások ezeket keresték még