D195104 Levél - Abaúj Torna és Zemplén vm. főispánja -1931-Széll József (1937-től belügyminiszter)


7.500 HUF 20.41 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. május 04.
Termékkód: 5016992
Megtekintések: 243
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

arwayantika (1310)  
Békés megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 08:34
Regisztráció: 2016. május 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

A római katolikus vallású, nemesi származású dukai és szentgyörgyvölgyi Széll család sarja. Apja, dukai és szentgyörgyvölgyi dr. Széll Ignác (1845–1914), Vas vármegyei alispán, belügyminiszteri államtitkár, és csengeri Háczky Ilona (1860–1928) voltak. Apai nagyszülei dukai és szentgyörgyvölgyi Széll József (1801-1871), Vas vármegye főispánja, országgyűlési képviselő,[1] és a felsőőri Bertha család sarja, felsőőri Bertha Júlia (1817–1873) voltak. Anyai nagyszülei csengeri Háczky Kálmán (1828–1904), 1848-as honvéd főhadnagy, országgyűlési képviselő, a "Zala Megyei Gazdasági Egyesület" elnöke 1882 és 1898 között, Zala vármegyei közigazgatási bizottság tagja, földbirtokos, és nagyalásonyi Barcza Anna (1836–1878) voltak. Nagybátyja, dr. Széll Kálmán valóságos belső titkos tanácsos, előbb első pénzügyminisztere, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke volt.[

Tanulmányainak elvégzésé után szolgabíróként Kisküküllő vármegyében kezdte meg pályáját. Később ugyanott, majd Maros-Torda vármegyében volt főispáni titkár és Marosvásárhelyen két éven át a közigazgatási tanfolyam előadója is volt. A kíváló tudása valamint a rátermettsége gyorsan vitte előre a közigazgatási pályáján. Már 1905-ben Fogaras vármegye főjegyzőjévé választották, és két évvel később, 27 éves korában, Fogaras vármegye főispánjává nevezték ki. Sok érdemet szerzett a vezetésére bízott vármegyék közgazdasági és kulturális intézményeinek fejlesztésében. 1917-ben, a kivételes törvény alapján, az erdélyrészi és a szomszédos törvényhatóságok, összesen 23 vármegye, illetve törvényhatósági város élére nevezték ki kormánybiztosnak és érdélyrészi közélelmezési meghatalmazottnak. Ugyanekkor a földmívelésügyi miniszter erdélyi kirendeltségének vezetésével is őt bízták meg. Rendkívül nehéz viszonyok között, súlyos felelősség mellett, sikerrel felelt meg feladatának. Erdemeiért 1917-ben a Lipót-rend hadiékítményes lovagkeresztjével tüntették ki. Még a forradalom kitörése előtt lemondott megbízatásairól és visszavonult kisküküllőmegyei birtokára gazdálkodni. Amikor az alkotmányos rend helyreállt, egyideig mint bíró, majd mint gazdasági szakértő, az Országos Földbirtokrendező Bíróságnál működött, 1925-ben pedig Zemplén vármegye főispánja, egy év múlva egyúttal Abaúj-Torna vármegye főispánja is lett. 1928 óta kormánybiztosa a Tokajhegyaljai Szőlőgazdasági Segélyakciónak, amelyet az ő kezdeményezésére és elgondolásai alapján hívtak életre és amely a pusztulásnak indult Tokaj-hegyalja jelentékeny részének újjáteremtésével ennek a vidéknek új életlehetőséget teremtett.

Vármegyéi községeinek fejlesztése és érdekei istápolása körül szerzett érdemeinek elismeréséül 37 község választotta meg díszpolgárának. 1932-ben az újonnan szervezett egységes gyakorlati közigazgatási vizsga vizsgáló-bizottságának tagjává nevezték ki. Az év végén Abaúj-Torna vármegyében viselt főispáni állásától, saját kérelmére, felmentették. Zemplén vármegyének azonban továbbra is főispánja maradt 1933 januárjáig, amikor a Közigazgatási Bíróság másodelnöke lett. Tiszteletbeli lovagja a Katonai Máltai Lovagrendnek. Közéleti érdemeiért sok kitüntetésben részesült. Tulajdonosa a II. osztályú magyar érdemkeresztnek a csillaggal, a Magyar Vöröskereszt tiszti díszjelvényének és e díszjelvény érdemkeresztjének.

A kommunista hatalomátvételt követően kitelepítették és vagyonától megfosztották.

wikipédia


kopottas

Licitáláshoz és vásárláshoz szükséges információ

A listázott tétel állapota: kép szerinti tartásban

Postaköltség: a posta.hu díjtáblázata szerint.

Postázás KÉTHETENTE. Általában a hét első vagy második napján postázom a küldeményeket hétfő vagy kedd). Kérem győződjön meg arról, hogy az Ön postacíme rendelkezésemre áll-e. Köszönöm.

Kifizetés: banki átutalással lehetséges, banki pénztári befizetés esetén a postaköltség 275 forinttal nő. Készpénzt sajnos nem tudok elfogadni.(személyes átvétel esetén is átutalással szükséges rendezni a kifizetést.)

BANKI PÉNZTÁRI BEFIZETÉS ESETÉN 275Ft extra költség terheli a vásárlót.

Átvétel: postai úton, személyesen a járvány ideje alatt nem lehet átvenni a tételeket.

Sima küldemény postázását csak pár olcsó tétel esetén tudom vállalni, előre leadott visszajelzés esetén, a sima küldeményekért felelősséget nem tudok vállalni.

Élő licit esetén 2 hétig összevárom a tételeket. Kérem, amikor befejezte a vásárlást írjon üzenetet. Általában az összevárást nagyon vásárlóbarátként kezelem, az előzetes egyeztetés hasznos és mindig szívesen veszem.

Garancia : 1-2 darabos tételek esetén visszavásárlási garancia az átvételtől számítva 2 héten belül nem érvényes a 'lot' és 'bulk' típusú tételekre). Minden esetleges problémára nagy figyelmet fordítok és igyekszem gyorsan, megfelelően kezelni. Ha bármi gond előfordul kérem jelezze e-mailben. Egy aukció számomra akkor záródik le ha a vásárló meg volt elégedve.


Kapcsolattartás : Az aukció befejezése után 0-2 órán belül általam írt automata galeriasavaria üzenetben megkapja a szükséges adatokat, ha ezen kívül még más adatra is szüksége van lépjen kapcsolatba velem email-ben. Nehezen ér el mobil telefonon, csak ritkán használom. Adódó probléma esetén ha szükséges felhívom. Ha nem válaszolok munkanapokon 0-48 órán belül az Ön által írt e-mailre, akkor valami gond adódott, vagy nem kaptam meg az e-mailt, vagy beteg lettem, esetleg váratlanul elutaztam.Előre is elnézést kérek ha ilyen előfordul.

Hétvégén és ünnepnapokon csak a legszükségesebb esetben válaszolok az e-mailekre.


A megvásárolt tételeket a vásárló által megadott postacímre számlázom ha más címre kell kérem hogy küldje el e-mail-ben). Jogi személy és egyéni vállalkozó esetén kérem hogy az adószámát adja meg a számlázáshoz.

Kérdésére szívesen válaszolok.

Jó licitálást kívánok!

arwayantika


Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás795 HUF
Külföldi szállítás
Bárhova2750 HUF

Mások ezeket keresték még