MA (1919) Bortnyik Sándor linómetszetével, Kassák Lajos által szerkesztett újság ritkaság


275.000 HUF 787.69 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. június 23.
Termékkód: 5095097
Megtekintések: 302
Megfigyelők: 3
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

LiPagodaDodo (12)  
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:37
Regisztráció: 2021. április 25.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 1 év pénzvisszafizetési garanciát vállal.
Művész:Bortnyik Sándor
Hordozó:papír
Kor:1900-1949
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:nem

MA. Aktivista művészeti és társadalmi folyóirat. Szerkesztik: Kassák Lajos és Uitz Béla. IV. évfolyam 5. szám. Megjelenés dátuma: 1919. május 15. - Az újság mérete 29,7 x 23 cm.

A címlapon Bortnyik Sándor eredeti linómetszetével, melynek mérete 14,5 x 10 cm. Bortnyiknak ez a linómetszete sehol máshol nem jelent meg, a lap számára készült. A lapok számozva vannak 74-től 108-ig, azaz a terjedelem 34 oldal. Az újságban 2 ofszet nyomat reprodukció szerepel (Ruttkay György: Ceruzarajz, Boccioni: Festmény).

Állapot: korához képest jó, a lapok egybe vannak (nem járnak ki), csupán a gerincnél van egy kisebb szakadás, ahogy a fotókon látható, de alapvetően szép példány.

Rendkívül kevés eredeti példány maradt fent a művészek, és az értelmiség számára meghatározó jelentőségű MA folyóiratból. Jelen tétel kordokumentum, művészettörténeti ritkaság, és egy ritka Bortnyik Sándor grafikát is tartalmaz!

A MA folyóirat 1916. november 15. és 1919. július 1. között összesen 35 alkalommal jelent meg Budapesten, Kassák, Uitz Béla, Bortnyik Sándor, Simon Jolán, Barta Sándor és Újvári Erzsi szerkesztésében. Ez idő alatt alcíme többször is változott. Kezdetben irodalmi és képzőművészeti folyóirat, majd aktivista folyóirat, végül aktivista művészeti és társadalmi folyóirat néven futott, ami jelzi, hogy a lap milyen szempontból kívánt hozzászólni a tízes évek végének történelmi változásaihoz. - Kassák a Tanácsköztársaság idején ideológiai vitába keveredett Kun Bélával, és kiállt a művészet önállósága mellett – ezért a lapot - Pogány József népbiztos rendelete nyomán "papírhiány miatt" - betiltották. (A Tanácsköztársaság után Kassák mégis börtönbe került, majd sok más értelmiségivel együtt elhagyta az országot, és Bécsbe emigrált, ahol lapját 1920-ban újraindította.)


A termék átvehető Budapest IV. kerületében, vagy csomagként tudom küldeni.

A termékkel kapcsolatos kérdéseit kérem üzenetben tegye fel, igyekszem minél előbb válaszolni.

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IV.
Postázás3000 HUF

Mások ezeket keresték még