Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

GOSZTONYI KERÁMIA GYŰJTEMÉNY - 55 db eladó!!! CSODÁLATOS!

A ritka NAPRAFORGÓS - MOST VEGYE MEG!

250.000 HUF 802.21 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. január 26.
Termékkód: 2784656
Megtekintések: 162
Megfigyelők: 4
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai
 

vaticana (224)  
Somogy megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 15:21
Regisztráció: 2010. november 19.
Készítő, márka:egyéb magyar kerámia
Terméktípus:csésze, pohár

Egy CSODÁLATOS Gosztonyi-KERÁMIA -gyűjtemény eladó. JELZETT!

Gosztonyi Mária 1989-ben halt meg 96 évesen, Bárdibükkön (Somogy megye) saját kápolnájában temették el! Már életében legendák övezték: Rippl-Rónai és Kernstok Károly legjobb tanítványa volt, festményei is nagyon keresettek. A híres nyergesújfalui művésztelepnek Kernstok mellett egyik alapítója, mindenese volt. Életéről nagyszerű könyvet is írtak! A Tanácsköztársaság után külföldre kénytelen menekülni, mert közeli barátságot ápolt, több kommunös vezetővel, főként Szamuely Tiborral! Rómában megy, ott elvégezte a Képzőművészeti Akadémiát. A 30-as évek elejétől az év egyik felét Rómában töltötte, ahol 10 évig műtermet tartott fönn a Villa Borghese melletti Villa Ruffo művésztelepen. Rómában, Assisiben, Vareseben jelentős kiállításai voltak. Firenzében és Derutában kerámia műhelyeket látogatott, Salernoban kerámia kurzust végzett. Hazatérve a Somogy megyei Bárdibükkön a családi kiskastélyban műhelyt rendeztek be, a klasszikus habán stílust a magyar fazekas művészet hagyományos motívumaival és modern elemekkel ötvözve, de alapjában az itáliai reneszánsz hagyományokra támaszkodva kialakítottak egy sajátos kerámia stílust, mely a "bárdibükki műhely" jellemzőjévé vált. A műhely szellemi irá­nyítója Goszthony Mária volt. Neve mamár az egyik legjobban hangzó kerámiamesteri név!

55 darabból álló gyönyörű napraforgós (Mária kedvelt motívuma volt: tisztelgés a nagy mester Vincent van Gogh előtt és az italiai hangulat bája jelenik meg ebben a formavilágban) a gyűjtemény "vezére" egy csodálatos teáskanna, és 6+2 teás, 6 süteményes, 6 gyümölcsös vagy kompótás tálka valamint többféle kiegészítő tál, tartó, gyertyatartók sokasága van a gyűjteményben! (  2 kávéscsészén és kávés alátéten könnyen javítható apró lepattanás.) 

(A szépen megőrzött gyűjtemény egykor a neves festő-kerámikus asszony gyóntató-papjának hagyatékát képezte, most eladásra kerül nagyon reális áron. Nemrégiben egy Gosztonyi Mária teáskészletet 250 ezer forintért adtak el!) Vétel esetén a személyes átvételt javaslom, amelyben besegítek!

Gosztonyi Máriáról többet:

http://www.somogyitemetkezes.hu/elodeink/nev-szerinti-lista/1049

Esetleg könyvgyűjtőként értékes dedikált vagy antik könyvre cserélném!

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételKaposvár
Postázás5000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.