Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

1C212 Antik népi szecessziós jelzett Baán Imre madaras kerámia falitál 20 cm Hódmezővásárhely


22.000 HUF 71.65 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. október 17.
Termékkód: 3221268
Megtekintések: 28
Megfigyelők: 1
Eladó adatai
 

antikvitasok (985)    
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.25%
Utolsó belépés: Tegnap, 18:15
Regisztráció: 2013. március 05.
Készítő, márka:egyéb magyar kerámia
Terméktípus:falidísz

Régi szép állapotú, akasztási lehetőséggel rendelkező, fodros szélű, hódmezővásárhelyi fehér mázas kerámia falitál, falitányér. Rajta élénk színekkel, kézi festéssel díszített népi szecessziós motívumok, közepében madár díszítéssel. Hátoldalán karcolt jelzés: BAÁN HMV

Szélesség: 20 cm
Súly: 0.425 kg
A népi szecessziós kerámia hódmezővásárhelyi mesterei 

A 20. századi kisműhelyek díszedényei mindeddig kívül maradtak a kutatók érdeklődési körén. […] A mellőzéshez hozzájárult az a tény is, hogy az 1950-es évek hivatalos kultúraszemlélete polgári giccsnek könyvelte el a század első felének díszedényeit. […] Letagadhatatlan tény, hogy ezek a kerámiák éppúgy részét képezik Hódmezővásárhely kerámiakultúrájának, mint a népi cserépedények vagy a Majolikatelep termékei.

A két világháború között még több tucat fazekasműhely működött a városban. Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen három mester – Baán Imre, Csenki (Czvalinga) István és Lázi János – munkásságának bemutatására esett a választásom. […] Színes, gazdagon díszített kerámiáik egységes stílust képviselnek, más mesterek munkáitól jól elkülönülnek. Díszítésükben a szecesszió népi változata jelenik meg, amely a náluk dolgozó festőasszonyoknak, elsősorban Lázi János nővéreinek köszönhető.

A három mester stílusban és életútban egyaránt összefonódó munkásságát kívánja ismertetni ez a könyv, nem titkolva ama célját sem, hogy a gyűjtők polcain sorakozó színpompás edények a jövőben ne csak gyönyörködtessenek, de küzdelmes fazekas sorsokról is valljanak.  (Nagy Vera)

Forrás: moly.hu

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel
PayPal   PayPal

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest
Postázás1450 HUF


Mások ezeket keresték még