Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

1D064 Jelzett kék szegélyes Pázmány József kerámia falitányér 14.5 cm


3.800 HUF 12.65 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2021. január 31.
Termékkód: 3424235
Megtekintések: 88
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

regitargyaim (3140)    
Csongrád megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.69%
Utolsó belépés: Ma, 13:53
Regisztráció: 2012. november 27.
Készítő, márka:egyéb magyar kerámia
Terméktípus:falidísz

Hibátlan állapotú, jelzett kerámia fali tányér kézzel festett kék szegélyes, közepén virág díszítéssel. Falra akasztási lehetőséggel rendelkezik. Alján jelzés: PÁZMÁNY

Szélesség: 14.5 cm
Súly: 0.19 kg
Pázmány József keramikus életműve

Pázmány József a Balaton-felvidék és a Bakony motívumkincseit mentette át alkotásaira. Balatonarácsi agyagból dolgozott műhelyében, ahol több füredi és arácsi embernek adott munkát. Kezük alól színes falitányérok, kávés és teás készletek, vázák, városképpel mintázott domborművek, plakettek, apró szobrok kerültek ki. Kerámiái varázsa, sok hazai és külföldi embert megfogott, keresett volt, szívesen vásárolták. Pázmány József örökösei többdarabos gyűjteményt és a munkafolyamatoknál használt eszközöket, nyomtatófákat stb. felajánlottak bemutatásra.

Forrás

"Balatonfüred (Arács) kulturális örökségének fontos és értékként megőrzendő kincse, méltóképp gazdagítja a város értéktárát."


Forrás: http://helyismeret.hu/index.php?title=P%C3%A1zm%C3%A1ny_J%C3%B3zsef_keramikus_%C3%A9letm%C5%B1ve

Pázmány Tamás, a művész egyik gyermeke felidézte, édesapja egy öreg ház alsó szintjén kezdte meg a munkát, szerény körülmények között, majd fokozatosan jutott el arra a szintre, hogy ma már kerámiáit szerte a világon ismerik. Kezdetben főként barna színű darabok, elsősorban plakettek, domborművek kerültek ki műhelyéből, aztán 1957 és 1987 között egymillió darab kerámiát készített, dísz-, és használati tárgyakat.

Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő, az értéktár tagja emlékeztetett rá, hogy Pázmány József munkáját a város 1993-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el. A művész 1920-ban Városlődön született, de 1954 óta Balatonfüreden élt és alkotott, megismerkedett a városlődi majolikával, a pécsi Zsolnay porcelánnal, és nemcsak a szakmáját vitte magas szintre, de modern gondolkodású volt, gazdasági és üzemszervezési ismeretekkel is gyarapította tudását. Évtizedeken át szebbnél szebb kerámiák kerültek ki a műhelyéből, amelyeket hazai és külföldi látogatói vásároltak meg, így vitték hírét a világban. A város a Balatonfüredre érkező vendégeknek, mások mellett Indira Gandhi indiai miniszterelnöknek is Pázmány-kerámiát ajándékozott.

A művész a Balaton-felvidék és a Bakony fazekashagyományainak megújítását tekintette fő céljának, a sümegi, tapolcai és városlődi minta- és formakincs megőrzését, illetve korszerűbb, művészi továbbvitelét. Számos hazai és nemzetközi fórumon kiállt a kézműipar megbecsülése mellett; hogy a kézi festésnek újra van értéke, az összefügg azzal, hogy a holt agyag a kezétől életre kelt.

Pázmány József 1994-ben halt meg, és a balatonarácsi temetőben helyezték örök nyugalomra

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/a-furedi-ertektarban-pazmany-jozsef-munkassaga-2510705/

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel
PayPal   PayPal

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest
Postázás1450 HUF


Mások ezeket keresték még