Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

1D339 Iparművészeti samott kerámia falikép bőségszaruval ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR OTP 25 x 22 cm


22.000 HUF 74.28 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: Tegnap, 07:15
Termékkód: 3473491
Megtekintések: 11
Megfigyelők: 0
Eladó adatai
 

antikvitasok (1235)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.76%
Utolsó belépés: Ma, 15:42
Regisztráció: 2013. március 05.
Készítő, márka:egyéb magyar kerámia
Terméktípus:falidísz

Szép állapotú, égetett samott iparművészeti falikerámia, falidísz. Rajta plasztikus nő bőségszaruval díszítés látható. Tetején felirat: ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR BUDAPEST

Szélesség: 22 cm
Magasság: 25 cm
Súly: 1.485 kg
Bőségszaru

bőségszaru

Névváltozatok
Magyarul
bőség-szarv (Nagy Iván IV. 418.)
Más nyelveken
de: Füllhorn, la: cornu Copiae

A bőségszaru a jólét, a termékenység és a szerencse jelképe, melyet a bika szarva szimbolizál. A görög mitológia szerint a Zeuszt szoptató Amaltheia kecske egyik szarvából vagy Akhelóosz folyamisten Héraklész által letört szarvából ered, melyet a néreiszek töltöttek meg mindenféle gyümölccsel.

Amaltheia a mitológiában hol nimfaként, hol kecskeként szerepel. Egyik szarvából nektár, a másikból ambrózia folyt. Ovidius szerint amikor letört a szarva, mert fához ütötte, egy nimfa friss zöld ággal tekerte körül és megtöltötte édes gyümölccsel, átadta Zeusznak, aki a szarvat és a kecskét a csillagok közé helyezte. Egy másik legenda szerint Zeusz maga törte le a kecske szarvát és Amaltheiának, valamint nővérének, egykori dajkáinak ajándékozta. Megígérte, hogy bármikor bármit kérnek, a szarvból az bőséggel elő fog bújni. A bőségszaru az Akhelóoszról szóló legendákban is felbukkan. A nimfa a szarvat állítólag Akhelóosz folyóistennek adta, aki a Héraklésszal való harc során elvesztette a saját szarvát és a győztes ellenfelének cserébe Amaltheia szarvát adta. Egy másik legenda szerint Héraklész Akhelóosz letört szarvát a nimfáknak ajándékozta, akik megtöltötték gyümölccsel és virágokkal, bőségszarunak nevezték el és (Ovidius szerint) a bőség istennőjének, Copiának ajándékozták.

Az ókori legendákban és művészetben a bőség és az áldás általános szimbóluma és ezáltal különféle isteni lények attribútuma, mint Tükhé istennőé (Fortuna, Szerencse). A kereszténységben a remény, a termékeny ősz és a föld attribútuma volt. A címertanban művészi módon meggörbült és spirálszerűen bordázott szarvként ábrázolják. A magyar heraldikán kívül főleg a latin-amerikai országok címereiben (Honduras, Kolumbia, Panama, Peru, Venezuela) fordul elő gyakran. Harkov címerében a prosperitást jelképezi. Bőségszaru van a Gomba család címerében. A magyar heraldikában gyümölcsök (Heinerle címer), drágakövek, zöld kígyók (Hidegkeőy címer), virágok és kalászok (Horváth 1792, Kornelli), pénzérmék (egyes bányavárosok) ömlenek ki belőle.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel
PayPal   PayPal

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest
Postázás1750 HUF


Mások ezeket keresték még