MISZTÓTFALUSI KIS MIKLÓS : MAGA MENTSÉGE személyének, életén


6.800 HUF 18.47 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 05.
Termékkód: 1375624
Megtekintések: 103
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

Sojal (1588)   
Brazília

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.25%
Utolsó belépés: Tegnap, 15:50
Regisztráció: 2010. június 26.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés

Kiadás éve: 1951
Kinek: általános
Kor szerint: általános
Állapot: használt
Kötés típusa: keménykötés
Kiadó: SZÉPIRODALMI

MISZTÓTFALUSI KIS MIKLÓS : MAGA MENTSÉGE maga személyének, életének és különös cselekedeteinek ments(17)


Képeken látható szép állapotban.

Tótfalusi Kis Miklós a XVII. század végén Erdélyben élt nemzetközi hírű nyomdász, tudós, nyelvész, betűmetsző, korrektor és könyvkiadó, a magyar művelődés egyik legtehetségesebb, legtragikusabb alakja volt. Amszterdamban, ahol művészi fokon elsajátította a nyomtatás és betűmetszés mesterségét, fényes jövő várta, de ő mégis hazatért szülőföldjére, ahol csak gáncsoskodás fogadta a műveltség emeléséért folytatott munkásságát. Haladó elveivel maga ellen fordította egyházi elöljáróit, akik mindenféle módon akadályozni próbálták tevékenységét. 1698-ban ezért adta ki szenvedélyes hangú védőiratát, a Mentségét, melyben felkészülten védekezik az ellene emelt vádak ellen. Írásából tragikus kép bontakozik ki: Erdély a Habsburgok uralma alatt megdöbbentő gazdasági és kulturális elmaradottságban él; vezető főnemeseinek, főpapjainak önzése, kicsinyessége, szűk látókörűsége megakadályozza a legkisebb haladást is.
"Pápai Páriz Ferenc és Bod Péter óta Tótfalusi Kis Miklós az Erdélyi Féniks: a nemzet ügye. Az volt akkor is, amikor 1902-ben Gyalui Farkas a Mentség első modern kiadását útjára bocsátotta. Kiadásunk, a század eleje óta hetedik, és olyan segédeszközökkel szereltük fel, melyek más munkák igénybevétele nélkül is választ adhatnak a _ Mentség: tanulmányozása közben felmerülő kérdésekre.
A Mentség szoktatlan olvasmány. Nemegyszer meglepi, vagy éppen meghökkenti az olvasót előadásmódjának különös fordulataival. Kinek-kinek saját vállalkozása, hogy a Mentség közlésformáiból mélyre hatolva, az író személyiségét és gondolatainak lényegét maga elé idézze, vagy mi több, személyes és eszmei közelségbe kerüljön velük."

[Haiman György]

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
PayPal  

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázás1350 HUF

Mások ezeket keresték még