Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

A múlt születése/A GÖRÖGSÉG-3 könyv


3.600 HUF 11.52 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. szeptember 11.
Termékkód: 3159964
Megtekintések: 17
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

almaskerti (0)  
Pest megye

Pozitív értékelések: nincs értékelés
Utolsó belépés: Tegnap, 22:52
Regisztráció: 2020. május 16.
Állapot:
Kötés típusa:vászon
Jellemző:illusztrált

A múlt születése/A GÖRÖGSÉG-3 könyv

Helikon Kiadó
1984

Az archaikus Görögország 

A klasszikus  görög világ 

Az égei civilizációk  

(Kérésre a könyvcsomagot  szétbontom, vagy  bármelyik  A múlt születése  sorozat  kötetével átalakítom)

 

 

,

 Az archaikus  Görögország  / Alan Johnston/

Kiadó:        Helikon Kiadó 1984

Kötés típusa:      Vászon

Oldalszám:         157 oldal

Sorozatcím:        A múlt születése

Méret:       28 cm x 23 cm

ISBN:          963-207-468-8

Megjegyzés:       Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A múlt születése sorozat legújabb kötete az archaikus Görögországgal, az i. e. 1100 és 500 közötti évszázadok, a mükénéi civilizáció és a klasszikus kor közötti időszak eseményeivel, művészeti emlékeivel foglalkozik. A szájhagyomány útján terjedő és később lejegyzett irodalmi művek fontos dokumentumok e korszakról, de mivel a történetileg hitelesnek tekinthető adatok mitikus és meseszerű elemekkel keverednek bennük, különösen fontos szerep várt a régészetre: tárja fel azokat a tárgyi emlékeket, amelyek hozzásegítenek az archaikus görögség társadalmának, történelmének, vallásának, mindennapi életének megismeréséhez.

A klasszikus korszak nagyszerű műalkotásai sokáig háttérbe szorították az archaikus kor iránti érdeklődést, holott ezekben az évszázadokban is páratlan remekművek keletkeztek: méltóságot sugárzó isten- és emberalakok szobrai, arcukon a híres „archaikus mosoly”, egyre fejlődő technikával és gazdagodó motívumkinccsel megalkotott, fekete- és vörösalakos vázafestmények, melyeken a korábbi korszakokban alkalmazott geometrikus díszítmények helyét idővel átvették a mitológiai jelenetek s mindennapi élet eseményeit – sportolók küzdelmét, temetést, mesteremberek munkálkodását – ábrázoló képek. A görög társadalom életében is jelentős vívmányokat hoztak ezek az évszázadok: a palota-központú királyságokból ekkor alakultak ki a városállamok, ekkor született meg az athéni demokrácia, s a görög kultúra hatása ekkor terjedt el az anyaország határain túl, az ebben az időszakban alapított gyarmatvárosokban. Maguk a görögök is ekkoriban vették át más kultúrák, főként a közel-keleti vallás és művészet számos elemét.

A könyv gazdag képanyaga segítségével nemcsak a korabeli szobrászat és vázafestészet remekműveivel ismerkedhet meg az olvasó, hanem például az első görög pénzérmékkel, a korszak háborúiban használatos fegyverekkel és az építészeti emlékekkel is: lakóépületekkel és templomokkal (köztük a delphoi szentéllyel) és nem utolsósorban az ásatások helyszínével, magával a görög tájjal.

TARTALOM

Bevezetés           5

Időrendi táblázat            6

Az archaikus Görögország            7

Régi és új ásatások         23

Történet képekben: Euboia és a görög terjeszkedés        41

Sötét századok  48

Történet képekben: A delphoi szentély 65

Városállamok háborúban és békében    71

Történet képekben: Állatok és szörnyek               89

Építészet és művészet  95

Történet képekben: Szürakuszai 114

A nyugati görög világ     123

További olvasmányok   142

Kislexikon          145

Név- és tárgymutató      155

%55

A klasszikus  görög világ  / Roger Ling/

Kiadó: Helikon Kiadó 1986

Kötés típusa: Vászon

Oldalszám: 154 oldal

Sorozatcím: A múlt születése

Méret:       28 cm x 23 cm

ISBN:          963-207-733-4

Megjegyzés:       Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.

A görög világ az i. e. 5-4. században, a klasszikus korban Hispániától Szíriáig, Dél Oroszországtól a líbiai partig terjed; a következő, hellenisztikus korban kelet felé Indiáig, dél felé Szudánig ért el. De csak az Égei-tenger vidéke – Görögország, a görög szigetek és a törökországi part – idézi fel bennünk a görög kultúra legnagyszerűbb korszakát és legfényesebb teljesítményeit… Amikor a jelenkori látogató megpillantja a szunioni hegyfokon épült templomot vagy a pergamoni domboldalba vágott hatalmas színházat, csak csodálhatja, milyen rendkívüli érzékkel illesztették a régi görögök épületeiket a természeti környezetbe. De mindenekelőtt tudatára ébred a történelemnek. Ez a könyv nyomon követi a régészet fejlődését az évszázadok során, és nagy vonásokban felvázolja a görög életnek azt a képét, amely a régiségbúvárok és régészek munkája nyomán alakult ki. Ez a kép számos tekintetben még befejezetlen: sokat tudunk például a klasszikus kori Athénról, de nagyon keveset olyan fontos városokról, mint Büzantion vagy a hellenisztikus kori Antiokheia. De minden év új ismereteket hoz. Ezek megvilágítják a lakásviszonyokat, a kereskedelem formáit vagy a mezőgazdasági módszereket, hozzájárulhatnak egy atléta pályájának megrajzolásához, egy templom keletkezési idejének vagy egy déloszi gipszöntvény készítő munkabérének kiszámításához. Bármilyen legyen is az ismeret, újabb kis lépés a görög világ megértése felé.

TARTALOM

Bevezetés           5

Időrendi táblázat            6

A görög kultúra 8

A régészeti kutatás kezdete        20

Történet képekben: Olümpia     37

A modern régészeti kutatás        45

Történet képekben: Az athéni Akropolisz Periklész korában        63

Politika és közigazgatás                69

Történet képekben: Mindennapi élet a görög világban  84

Gazdasági és társadalmi élet      90

Történet képekben: Délosz         113

Építészet és képzőművészet      121

További olvasmányok   139

Kislexikon          142

Név- és tárgymutató      152

%

Az égei civilizációk/  Peter Warren/

Kiadó: Helikon Kiadó 1989

Kötés típusa: Vászon

Oldalszám: 157 oldal

Sorozatcím: A múlt születése

Méret:       28 cm x 23 cm

ISBN:          963-207-972-8

Megjegyzés:       Fekete-fehér és színes fotókkal, illusztrációkkal.

„Az Égei-tenger vidékének ragyogó bronzkori civilizációi Heinrich Schliemann jó száz évvel ezelőtti trójai, mükénéi és tirünszi úttörő felfedezési óta vonzzák az emberek érdeklődését. Schliemann szerette és betéve tudta Homéroszt, az ő nyomán kezdte kutatni a klasszikus kor előtti hőskor emlékeit. Ő bizonyította be az elképedt és nemegyszer kételkedő világnak, hogy jóval a klasszikus görögség előtt már létezett egy önálló civilizáció – mükénéinek nevezik majd, legfontosabb városáról, Mükénéről – , s ez a civilizáció volt az alapja a trójai háborúról és az Agamemnón-házról szóló történeteknek, amelyek sokáig ihlető forrásai voltak az európai irodalomnak. Nem kevésbé eltökélten indult el Arthur Evans 1894-ben Krétára. Úgy vélte, hogy a szigeten jóval a görögök előtt ismertek már valamiféle írást. Nem járt eredmény nélkül: utazásai Knósszoszra irányították figyelmét, s ott Schliemann mükénéi világánál is sokkal korábbi civilizációt tárt fel; ez – megint csak – történeti hitellel támasztotta alá a Minószról, Pasziphaéról és Ariadnéról szóló mitikus elbeszéléseket.

Hasonlóan nagy hatású és szinte ugyanilyen látványos felfedezés áradat indult meg ezután. Carl Blegen kiásta Nesztór király mükénéi kori palotáját a messzéniai Püloszban; a délkelet-krétai Zakróban egy addig ismeretlen minószi palota több mint tíz évi terepmunka után végül leletekkel kárpótolta felfedezőjét és ásatóját, Nikólaosz Platónt. Közben kiderült, hogy a Kükládok Théra nevű szigetén fekvő Akrotiriban a természet roppant erői, amelyek több méter vastag vulkáni hamu- és tajtékkő réteggel borították be egykor a tájat, egyszersmind kivételes »állagvédelmet« is biztosítottak. Szpiridón Marinatosz nyolc ásatási idény alatt napvilágra hozott itt egy olyan települést, amelyet rendkívül szoros szálak fűznek a minószi Krétához. A romok közül tárgyak ezrei kerültek elő: elegáns és egyszerű házi eszközök, mindenekelőtt pedig jobbára ép, páratlan szépségű és jelentőségű falfestmények. Szerencsés fennmaradásuknak köszönhető, hogy Théra – Mükéné és Knósszosz mellett – hozzásegít bennünket az égei világ őskori népeinek megértéséhez és helyes megítéléséhez” – írja a szerző könyvének bevezetőjében.

Peter Warren az égei térség i. e. 6000 és 1100 között kialakuló, virágzó, majd hanyatló civilizációit annak a hatalmas ismeretanyagnak a birtokában tárgyalja, amely évszázadnyi felfedezések során gyűlt össze. De hogyan kerültek elő a múlt emlékei? Milyen indíték, milyen türelmetlen izgalom vezette a korai felfedezőket és régészeket, s milyen munkát végeztek? A görög világ régmúltja folyamatos felfedezésének lebilincselő történetét. Az európai civilizáció hajnalát ismerhetjük meg e kötet lapjain.

TARTALOM

Bevezetés           5

Időrendi táblázat            6

A bronzkor felfedezése  7

Történet képekben: A mükénéi sírok      25

Az égei bronzkor civilizációja     31

Korai földművelők és fémművesek (i. e. 6000-2000)      47

Történet képekben: Mürtosz - egy kora bronzkori krétai település            61

Az első krétai paloták. Városi élet az égei térségben (i. e. 2000-1600)     67

Történet képekben: Minósz palotája      85

A minószi Kréta virágkora (i. e. 1700-1100)         93

Történet képekben: Thére - bronzkori város a vulkán alatt           115

A mükénéiek és a bronzkor vége (i. e. 1600-1100)            123

További olvasmányok   143

Kislexikon          145

Név- és tárgymutató      155


Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázás1630 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még