Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés
A hirdetés lejárt, a termék nem kelt el. Az eladó a 3188346 termékkód alatt újraindította a hirdetést.

A magyar nép művészete I-III. (reprint) Malonyay Dezső


18.500 HUF 59.15 USD
Aukció részletei
Licitek száma: 0 licit
Villámár: 21.000 HUF
Hátralévő idő: lejárt
Lejárat ideje: Tegnap, 20:56
Az eladó 3188346 termékkóddal újraindította a terméket.
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. szeptember 14.
Termékkód: 3165177
Megtekintések: 32
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

almaskerti (1)  
Pest megye

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 23:05
Regisztráció: 2020. május 16.
Állapot:kiváló
Kötés típusa:kemény kötés
Jellemző:illusztrált

Malonyay Dezső: A magyar nép művészete I-III. (reprint)  

 

A magyar nép művészete I. Malonyay Dezső   
A kalotaszegi magyar nép művészete

Kiadó: Helikon Kiadó 1984
 Kötés típusa: Fűzött keménykötés ,kiadói védődobozban
 Terjedelem: 286 oldal ,Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva
Súly: 2.50kg
 Ez a kiadás a Franklin-társulat által 1907-ben kiadott kötetek hasonmás kiadása.  tanulmány kísérőfüzettel.(Kósa László :Malonyay Dezső és „ A magyar nép művészete”)
Részlet I.kötet előszavából
„Vállalt munkánkat öt év alatt óhajtanók befejezni, adván az öt év folyamán öt ilyen kötetet, mint ez az első.Ennek az első kötetnek az anyagát Erdélyben, a kalotaszegi falvakban gyűjtöttük; az erdélyi székelység és Torockó művészetével foglalkozunk a második kötetben; a harmadik kötetünkben a dunántúli magyarság művészetéről lesz szó, a negyedik és ötödik kötetben kerül sor a nagy Alföldre, a Felvidékre s az északkeleti Hegyaljára.Nemzeti közérdeket óhajtván szolgálni a magunk kis cselekvésével is, kötelességünk ismételten számon adni, mely ideák irányítottak bennünket, e dolog elvégzésére vállalkozván.
A művészetek történetében világosan kifejeződésre jut az a jelenség, hogy a művészetek megujhodása és föllendülése mindig akkor vette kezdetét, amikor a nemzeti sajátosságok fölismerése, azoknak megbecsülése és érvényesítése révén a fajbéli elemek ősformái, illetve, érintetlenül megőrzött népi elemei vegyültek a magukat túlélt iskolai hagyományok közé. A nemzeti nyelv, poézis, egész irodalmunk, zenénk, ott kezdi új és nagy jövője hivatott életét, amikor a néphez fordult fölfrissülésért, meggazdagodásért. Képzőművészetünk és ipari művészetünk a külföldi nemzetek versenyre buzdító hatása alatt sokáig a külföldről vette ihletét és formanyelvét, ebben pedig már eleve ott volt az a biztos veszedelem, hogy mi a versenyben csak vesztesek lehetünk: művészetünkben hijja lesz az éltető eredetiségnek. Ma már maga a külföld követeli tőlünk, hogy szellemi termelésünkben ne csak azt adogassuk szüntelen, amit tőle vettünk a kezdéshez kölcsön, de bizonyítsuk életképességünket, ha van, a magunk teremtő ösztönének, saját tudásunknak érvényesítésével. Az egészséges fejlesztés alapja adva vagyon. Népünk, sok viszontagsága között és a gyorsan nivelláló modern kor sodrában sem veszítette még el művészeti őserejét, ha a viszonyok súlya alatt vergődve is, de alkot folyton: kincsei, a nemzeti művészet alapelemei és művészetünk nagy jövőjének forrásai megvannak, csak meg kell keresni, csak sürgősen kell megkeresni (mert veszti már a nép boldog jó kedvét, kénytelen szükségleteit és naiv fényűzését a gyáripar olcsóbb termékeivel kielégíteni) és be kell vinni minden művészi magyar holmit a nemzet közismeretébe és oda kell adni valamennyit a művészeteknek még idejekorán, hogy vegyék hasznát. És ha arról van szó, hogy idegen hatásokat hogyan kell a mi magyarságunkban felolvasztani, hát azt is jó lesz a mi népművészetünktől megtanulni.”
TARTALOM
Bevezetés
 A népművészetről
 Kalotaszeg
Viselet s női kézimunka: Varrás, fonás szövés, kékfestés   

 Templom  

 A ház és ami a házban van 

 Temető  

A magyar nép művészete II. Malonyay Dezső   
A SZÉKELYFÖLDI, A CSÁNGÓ ÉS A TOROCKÓI MAGYAR NÉP
MŰVÉSZETE 

Kiadó: Helikon Kiadó 1985
Kötés típusa:  Fűzött keménykötés ,kiadói védődobozban
Oldalszám:    319 oldal, Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva
Sorozatcím:   A magyar nép művészete
Ez a kiadás a Franklin-társulat által 1909-ben kiadott kötet hasonmás kiadása.

 ELŐSZÓ
Négy esztendeje, - 1904-ben, amikor e munkát kezdtük, - a magyar nép művészete összegyűjtéséhez kértem a magyar közönség erkölcsi támogatását, kértem azokat, akik egy-egy művészeti kérdés fölvetése alkalmával lelkesítően buzdítottak a nemzeti irány sürgetésére minden vonalon: támogassanak érdeklődésükkel ebben a dolgomban is. Kértem, keressük és szedjük össze közösen az igazán nemzeti művészet alapelemeit, kértem, segítsenek az elfeledéstől, az elkorcsosulástól, a pusztulás elől megmenteni a magyar népi művészet még megmenthető emlékeit. Kértem különösen erdélyi olvasóimat, a mindnyájunknak drága nemzeti cél érdekében, jeleznék néhány sorban nékem, ha egy-egy eldugottabb, félreesőbb erdélyi vidéken ismernének olyasmit, templomot, temetőt, házat, ruhaviseletet, iparművészeti holmit, aminek magyar eredetisége figyelmet érdemel.
Számos levél érkezett sok jóindulatú biztatással, bátorítással ; néhány hasznavehető tanácsot és becses útbaigazítást is kaptam, - de a hang, az érzés magyarsága és nemessége ragadott meg legkivált abban, amiknek közlésével Árkosi Ferenczi Kálmán tisztelt meg. Tősgyökeres székely ember szólt a saját véreiről s körülbelül ezeket mondta:
Olvastam a Magyar Nép Művészete ügyében megjelent fölszólítását és mivel kiváltképpen a lelkemhez nőtt minden, ami veszendő népünk veszendő erkölcseivel, művészetével, jellegének ősi zamatjával foglalkozik : engedje meg, hogy kissé hosszasabban fejtsem ki véleményemet s így, esetleg, használjak az ügynek. Erdélyben születtem, ott nevelkedtem s bizony, nekem is az jutott eszembe, mikor a regenerálásról, a nép erkölcsi és anyagi jólétének gyarapításáról beszél fölszólításában, hogy ez valóban nem más, csak ábrándozás. Ábrándozás biz ez, de nem olyan, amelyen mosolyogni kellene, - hanem olyan, amelyért érdemes cselekedni. Mívelődéstörténetünk, művészethistóriánk nincs; megteremtésére megbecsülhetetlenek lesznek a gyűjtött adatok ama utókor előtt, amely talán nem fog mindent olyan gyáva módon kicsinyelni, mint mi s talán megépíti az államszervezet, a történelem, az irodalom, a művészet palotáit azokra a romokra, amelyek nagyságának, eredetiségének romjai. ….
TARTALOM
A székelységről 3
Székelyföld    17
Viselet     35
Templom 51
Ház     83
Temető            275
Torockó          297
,
A magyar nép művészete III. Malonyay Dezső   
A BALATONVIDÉKI  MAGYAR  PÁSZTORNÉP  MŰVÉSZETE

Kiadó: Helikon Kiadó 1985
Kötés típusa:  Fűzött keménykötés ,kiadói védődobozban
Oldalszám:    304 oldal, Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva
Sorozatcím:   A magyar nép művészete
Ez a kiadás a Franklin-társulat által 1911-ben kiadott kötet hasonmás kiadása.

 TARTALOM
A Balatonmelléke     1
Pásztorok       49
A pásztor művészkedése     97
A pásztorművészet diszítő elemei  261
Bagol András, a művész      295

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázásingyenes szállítás
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még