Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

A művészet klasszikusai: Holbein és Manet-2 könyv


3.800 HUF 12.34 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. október 12.
Termékkód: 3213174
Megtekintések: 15
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

almaskerti (4)  
Pest megye

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 17:50
Regisztráció: 2020. május 16.
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés
Jellemző:illusztrált

A művészet klasszikusai: Holbein és Manet-2 könyv

(Kérésre a könyvcsomagot  szétbontom, vagy  bármelyik A művészet klasszikusai  sorozat­- általam kínált-  kötetével átalakítom)

Ifjabb Hans Holbein festői életműve

 SZERZŐ Hans Werner Grohn, Pierre Vaisse

Kiadó:   Corvina Könyvkiadó 1990

Kötés típusa:     Fűzött keménykötés

Oldalszám:         112 oldal

Sorozatcím:        A művészet klasszikusai

Méret: 31 cm x 24 cm

ISBN:     963-13-2865-1

Megjegyzés:     Színes és fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva

ELŐSZÓ

Az európai festészet dicsőséges teljesítménye, régi dicsőség, tudomásul vett és elkönyvelt dicsőség... Csodált festő, de a mai közönséget nem hozza lázba, nem tartozik azok közé, akiknek művészetéből mint egy tükörből kiolvashatónak véli - megalapozottan vagy megalapozatlanul - a művész vágyainak, nyugtalanságainak visszfényét. Röviden egyáltalán nem "fárosz", helyesebben szólva már nem az.

Mégis, kevés festőt értékeltek többre a miénket megelőző századok, nem őt állítva ugyan az első helyre az értékek hierarchiájában, de elismerve, hogy a legnagyobbakkal egyenrangú. Raffaello a rajzolásban volt mester, Tiziano a színek kezelésében... Holbein mindenben, kiváltképp abban, hogy bárki másnál igazabb legyen, és közben az egyszerű természet megfigyelés kedvéért mégse áldozza fel magasabb rendű vonzalmait a szépség és a kellem iránt. Erőlködés nélkül valósította meg a nagyon is nehezen elérhető egységet a klasszikus esztétika e két követelménye között, és jóllehet német volt, s csak az imént lépett ki a középkorból, rajza mentes attól a még gótikus íztől, amely Dürer rézkarcaiban is ott van. Minden idők legnagyobb mestere lehetett volna, ha a sors kegye folytán Itáliában élheti le életét.

Orienti, Sandra Marcello Venturi: Manet festői életműve

Kiadó: Corvina Kiadó 1989

Sorozatcím: A művészet klasszikusai

 Fordítók: Sulyok Miklós 

ISBN: 9631328112

Kötés típusa: kemény papír

Terjedelem: 128

Méret: 23.50cmx 31.00cm

"...nem bánnám, ha még életemben olvashatnám azt a csodálatos cikket, amelyet majd halálom után ír rólam." Albert Wolffnak, a kritikusnak küldte Manet e néhány, jelmondatnak is beillő sort, midőn művészi pályája már a végéhez közeledett. Ilyen sors azonban nem csak neki jutott osztályrészül: a Második Császárság hagyományokhoz ragaszkodó konformizmusának légkörében, a két korszak határmezsgyéjén álló Párizsban az értetlenség és a hivatalos körök ellenségességének falába a kor szinte minden nagy festője szükségszerűen beleütközött. Közülük is ő, Édouard Manet szerezte az első tapasztalatokat e téren. Mert szétzúzva az immár kiüresedett sémákat, ő támasztotta a vihart, amely utat tört az impresszionizmus s általában a modern festészet előtt. Vajon előre megfontolt szándékból, vagy egyszerűen csak ösztönös cselekedetről volt szó? Nehéz a jól álcázott anarchista szerepében elképzelnünk a szelíd, kispolgárian elegáns Manet-t, aki legfeljebb polgári kihágásokat engedett meg magának. Ha előre megfontoltságot tételezünk fel, akkor valamiféle Doktor Jekyllt kellene látnunk benne, aki nappal alázatosan, esetleg színlelt csodálattal járja a párizsi és a külföldi múzeumok termeit, hogy a múlt mestereinek remekműveit tanulmányozza, majd műtermébe zárkózik, és kedvtelve dolgozza át, a nevetségességig elváltoztatva mindazt, amit látott. Meg kell hagyni, nem minden vonzerő híján való elképzelés ez, s hajlamosak is volnánk elfogadni. Azonban, ha kalandosan ábrándképeinket félretéve szemléljük a Reggeli a szabadbant (59. kép), vagy csupán megpróbáljuk megfékezni fantáziánk csapongását, könnyen beláthatjuk, hogy Manet klasszikusok iránti szerelme valóságos vonzalom, s mindaz, amit Giorgione, Tiziano, Velázquez és Goya művészetéből magába szívott, tovább élt benne, bárha a réginek és az újnak abban a csodálatos kettősségében, amely mindig is szálka volt ellenségei szemében. Letűnt századok festészetének döbbent némasága és csendje rejtezik e Déjeuner-ben, s ugyanakkor annak előérzete, hogy azokból a századokból valami immár véget ért, s egy nyugtalanabb, kielégítetlenebb és zaklatottabb világ készül új hódításokra, nemcsak a művészetek terén, hanem a mindennapi életben is (itt van például a vonat, ami nem más, mint kocsi - lovak nélkül). Többé nincs lehetőség az elzárkózásra, az emberek között kell élni, mozogni, rohamléptekkel nekiiramodni, hogy lépést tartsunk a haladással. Mindezt azonban a kétkedés, az ironikus távolságtartás könnyed mosolya hatja át, amely nemcsak a letűnőben lévő világnak szól, hanem egy eljövendő magatartást is előlegez.Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázás1630 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még