Csecsemőgondozónők és gyermekápolónők tankönyve I. kötet - 1954


4.000 HUF 10.92 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. június 18.
Termékkód: 3661700
Megtekintések: 185
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

taurusantik (662)    
Vas megye

Válaszadás: 100%-ban14 óra alatt
Pozitív értékelések: 96.34%
Utolsó belépés: Ma, 02:23
Regisztráció: 2018. augusztus 08.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:kopott

Csecsemőgondozónők és gyermekápolónők tankönyve I. kötet - 1954

Előlapja hiányzik.

László Magda dr. Pikler Emmy

TARTALOM Előszó 7 Dr. Simonovits István: Népi demokráciánk egészségpolitákájának alapelveiről 11 Milyen alapelvek vezetik az egészségpolitikánkat? 14 A dolgozók egészségügyi ellátása állami feladat 14 Az egészségügy egységes 14 Az egészségügy tervszerű 16 Az egészségügyi munka irányelvei 17 Az egészségügy osztályjellege 19 A körzeti elv 21 Magas színvonalú egészségügyi ellátás 22 Az egészségügyi ellátást közel kell vinni a dolgozókhoz 24 A dolgozók öntevékenysége 26 Dr. Voltay Béla: Dr. Donáth Tibor: Prof. Dr. Kiss Ferenc: Anatómia és élettan 29 A szervezet felépítése 30 A sejt 30 A megtermékenyített pete fejlődése 34 Szövetek 37 Szervek, szervrendszerek 43 A faj- és egyéni fejlődésről 43 Mozgásrendszer 44 Csontvázrendszer 45 Izomrendszer 71 Idegrendszer 82 Az idegrendszer felosztása 83 Az idegrendszer szerkezete 83 A központi idegrendszer 84 A gerincvelő 84 Az agyvelő 85 Az újszülött és kisgyermek idegrendszere 91 Környéki idegrendszer 92 Agyidegek 92 Gerincvelői idegek 93 Zsigeri, vegetatív idegrendszer 93 Az idegrendszer élettana 95 Feltétlen és feltételes reflexek 97 Érrendszer. Vérkeringés 98 A szív (Cor) 98 Érrendszer 101 Vérkörök 105 A szív működése 106 Magzati vérkeringés 109 A vér 111 Nyirokrendszer 117 Nyirokerek 117 Nyirokszervek. Nyirokcsomók 118 Lép 121 Emésztőrendszer 122 Táplálkozás és emésztés 122 Az emésztőrendszer anatómiája 124 Anyagcsere és energiaháztartás 134 A légzés 136 Légzési szervek 136 Tüdőlégzés 139 A csecsemő és kisgyermek légzése 140 Kiválasztó rendszer 140 Hugyszervek 141 Nemiszervek 147 Férfi nemiszervek 147 Női nemiszervek 148 Belsőelválasztású (endokrin) mirigyek 150 Agyfüggelék (agyalapi mirigy, hypophysis) 152 Mellékvesék 153 Pajzsmirigy 153 Mellékpajzsmirigy 154 Szigetszerv 154 Csecsemőmirigy (thymus) 154 Tobozmirigy 155 Nemi mirigyek 155 Emlőmirigy 155 Érzékszervek 156 Látószerv 157 Szaglószerv 163 Izlelőszerv 163 Tapintószerv, illetőleg bőr 163 A bőr 164 A bőr származékai 165 A bőr jelentősége 166 Dr. Ferencz Pál: Mikrobiológia A mikrobiológia anyaga 169 A mikroorganizmusok felosztása 171 A mikrobiológia laboratóriumi módszerei 172 Optikai vizsgálat 172 Elkülönítő festés 174 A baktériumok tenyésztése 175 A táptalaj használata 176 Életbentartás, oltóanyagkészítés 177 A csíramentesség, baktériumszám és antibiotikumok hatásának vizsgálata 177 Állatoltás 178 A mikroorganizmusok tulajdonságai 179 Protozoonok 179 Protophytonok 180 Szerkezet, alak, elhelyezkedés 180 Spóra 181 Szemcsék 181 Csillók 181 Tok 182 A baktériumok összetétele 182 A baktériumok életfeltételei 182 Oxigénszükséglet 183 Ozmózis nyomás 183 Hőmérséklet 184 Vegyhatás 184 Fényhatás és sugárhatás 184 A baktériumok életjelenségei 185 Szaporodás 185 Meleg- és fénytermelés 185 Mozgás 186 Enzym- és toxintermelés 186 A kárt okozó baktériumok elleni küzdelem 187 Alapfogalmak 188 A mikrobák elleni küzdelem elvei 188 Spórás baktériumok 189 Fertőtlenítő eljárások és anyagok 189 A hőmérséklet hatása 189 Antibiotikumok és chemotherápiás szervek 194 Fontosabb antibiotikumok 195 A mikroorganizmusok elleni küzdelem a gyermekközösségekben 196 A fertőtlenítés és sterilezés alapelvei 196 Az élelmiszerek megóvása baktériumok ellen 197 Fertőzés és immunitás 199 A fertőzés kapuja 199 A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonsága 200 A szervezet ellenállóképessége 201 Nem fajlagos ellenállóképesség 202 Fajlagos ellenállóképesség. Immunitás 203 Az immunitás felosztása 203 Antigenek 208 Immunitási reakciók 209 Praecipitatio 212 Lysis 212 Komplement kötési reakció 212 Toxin-antitoxin kötésének vizsgálata 213 A fajlagos túlérzékenység állapota 214 Allergia és anaphylaxia 214 Részletes mikrobiológia 217 A baktériumok osztályozása 217 Coccusok (Gömbalakú baktériumok) 217 Sprilillumok 237 Protozoonok 239 Virusok 242 Phagok 243 A gyermekkorban fontosabb vírusok 244 Dr. Kun Lajos: Közegészségtan 248 A közegészségtan általános szemlélete 248 Az egészséget befolyásoló környezeti tényezők 256 Élelmezésegészségügy 285 Általános járványtan 297 A statisztikákról általában 333 Dr. Buga László: Egészségügyi felvilágosító munka 339 Élelmezéstan és dietetika. Írta: A szegedi gyermekklinika munkaközössége (Intézetvezető: prof. dr. Waltner Károly) Általános táplálkozástan 344 A táplálék alapelemei (a tápanyagok) 344 A helyes táplálkozás alapelvei 358 A táplálékfelhasználás élettana 369 Az egészséges csecsemő táplálkozásának irányelvei 381 A szoptatás jelentősége. Az előtej és a női tej 382 A női tej és tehéntej közötti különbség 382 A mesterséges táplálás irányelvei 386 Egyéb, a csecsemőkorban fontos táplálék és kiegészítés 386 A beteg csecsemő táplálkozásának általános irányelvei 387 Az egészséges gyermek táplálkozásának általános irányelvei 389 A beteg gyermek táplálása 394 Általános irányelvek 394 Étrendi összeállítások 395 A kalóriaszámítás. Az energia quotiens kiszámítása 405 Gyógytáplálékok elkészítése 406 Langfelder Sándorné: Élelmezéstechnika 410 Tejkonyha berendezése, felszerelése 420 Élelmezési üzem-higiéné 426 Élelmiszertárolás-higiéné 426 Konyhatechnikai eljárások 427 Ételcsoportok 444 Tálalás 457 Étlapszerkesztés 458 Dr. Tarján Róbert: Romlott vagy romlásra gyanús élelmiszerek felismerése 461 Az érzékszervi vizsgálat 462 Az élelmiszerek romlásának okai 463 Tej és tejtermékek 465 Zsírok és olajok 467 Húsfélék 468 Örlemények és liszt 470 Kenyér és péksütemény 471 Tojás 471 Gyümölcs 472 Tartósított élelmiszerek 472 Függelék Anyagkiszabás 10 felnőtt személyre 474 Levesek 474 Levesbetétek 478 Főzelékek 479 Mártások 483 Köretek 484 Kompótok, saláták 485 Tojásételek 486 Húsok 487 Tészták 490 Kalóriatáblázatok 496


Állapot:
jó állapotú antikvár könyv - foltos - kopottas
Kiadó:
Egészségügyi Kiadó
Oldalak száma:
510
Kötés:
félvászon
Súly:
300 gr

Kiadás éve:
1954

Szombathelyen átvehető, vagy postázom.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételSzombathely
Postázás2390 HUF
Egyéb1295 HUF

Mások ezeket keresték még